Kobra-senior wrote:Korisna iskustvena poređenja motora od 250 i 300 cc, uz malu napomenu da mislim da opisana razlika u performansama nije samo posljedica razlike u kubikaži, već uticaja ima i što je 302 dvocilindrični, sa vodenim hlađenjem, za razliku od jednocilindrične vazdušare YBR 250, dakle motor novije tehnologije sa većim stepenom iskorišćenja mogućnosti agregata, tj ima oko 50 % više snage.
Moram reći i da sam u postojećim okolnostima i ja ljubitelj motora manje zapremine, a prednosti je Orion detaljno opisao.
Djelom si u pravu a dijelom nisi.... nije da nema logike ali... Imas Suzuki inazumu 250 dva cilindra vodeno hladjenje i nije ni malo brzi od YBR250.
ali opet... imas Hondu CB300 ili ovog novog BMW-a 310 sa jednim cilindrom koji su po performansama bliže klasi 250 nego 300cc, Honda posebno.
Ali i imas KTM 390 Duke, sa 48ks iz 375cc... jedan cilindar... što je ludilo.
Svakako ima varijacija... različiti proizvođači na različit način prilaze problemu.. Definitivno su uporedivi po konstukciji rješenjima i performansama BN302, MT03 i Z300.... samo sto je Benelli 1000 jeftiniji
Napomena se odnosi na konkretno poređenje dva motora koje si iznio, a u pravu si da u okviru klase ima razlika kod raznih proizvođača i različitih koncepcija. U svakom slučaju ova klasa predstavlja donju prihvatljivu granicu za motore sa kojima bi se moglo otisnuti na put, a pri tom su carevi za grad.
Ipak mislim da je perspektiva ove klase dalji rast ka 400-500 cc, pri čemu ostaju sve navedene prednosti u pogledu troškova registracije i održavanja, kao što je uradio Kawasaki i Nindžu 300 zamijenio sa 400.
Orion wrote:Pozdrav poslije 100 godina....
Htio sam da otvorim ovu temu zato što mislim da bi mogla biti zanimljiva mnogima. Elem, svjedoci smo da se u poslednjih nekoliko godina na tržište sve više probija nova klasa motocikala od oko 300cc. To je odgovor proizvođača na apsurdnu situaciju koja je vladala 20 godina, a koja se ogleda u tome da je između klase od 250cc i 600-650cc izbor bio gotovo nikakav. U međuvremenu je klasa od 650cc polako narastala i narasta na 750-800cc čime se dodatno otvara prostor za "nešto između". Proizvođači su na razlicite načine pristupili tome, pa je i ova klasa dosta raznorodna, i ponekad nije jasno da li neke motocikle uključiti u nju ili ne... a tu najprije mislim na KTM Duke 390 i RC390. Svakako, nove mašinice na svjeckim putevima a polako i kod nas su: Honda cb300/Cb300r, BMW G310R, Yamaha MT03/R3, Benelli BN302/BN300R. Kawasaki Ninja300/Z300/Versyis300X i već pomenuti dvojac KTM-a. Ovi motori pružaju daleko više od tradicionalne klase 250cc... a pri tom zadžavaju niske troškove registracije, održavanja, malu potrošnju, pa mislim da ćemo ih na našim putevima gledati sve više i više.
jeste, ziva istina, ali bas bas. cinjenica da su plate sve manje i manje i jeste da svi zelimo motore vece zapremine ali ako isti taj motor predstavlja preveliko opterecenje na budzet od 300 do 400 eura onda ne vidim preveliko uzivanje u tome. ja sam pravi primjer tome, evo sa 150 cc sam obisao vec i previse za tu malu kubikazu. zelja mi je tako jedna srednja varijanta...