Savjeti iskusnih

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: Savjeti iskusnih

Post by Galiot »

Jedno od ZLATNIH pravila glasi:

Motor prati oči! To jeste,gdje ti je uperen pogled tu ćeš ići motorom. Zamisli situaciju dolaska pred krivinu. Prvo skeniraš podlogu,zatim gledaš izlaz iz krivine,tj,onu najdalju tačkukoju vidiš u krivini. Ne moraš biti fokusiran na sami dio ispred motora,to će sve odraditi periferni dio vida. Ako gledaš u neku prepreku ispred sebe,99,8% je da ćeš završiti na/u prepreci. Zato uvjek pogledom traži izlaz.

Što se tiče off-road vožnji,ja imam 0 iskustva sa time,ne računajući ono "oranje" prošlog vikenda ;) :D
Što se tiče ceste,ima dosta stvari na koje treba obratiti pažnju,ali Roki je rekao glavnu: Festina lente ili ti ga,langsam aber sicher,što bi došlo žuri polako,uvjek imaj dozu straha bez obzira koliko km imaš u guzici. To će se postarati da ti ista ostane čitava :)
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Evo ovdje preveden moto priručnik http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... f=52&t=201" onclick="window.open(this.href);return false; ima ponešto i o tome ;)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

U onom dužem postu napomenut je jedan savjet, ponoviću ga, veoma je važan.

Ne prestiži ukoliko postoji skretanje lijevo sa ceste, možda je lik u kolima zaboravio da upali žmigavac i ti ode.... Takođe dok prestižete, gledajte da je čisti put, da nema odmarališta, česmi, parkinga ili bilo kakvih drugih stvari sa lijeve strane.

I nemojte ni da pokušavate da prestižete sa desne strane, koliko god mjesta ima, svaki vozač kola (i ja) u opasnosti, instinktivno skreće desno.

Odličan topic, samo nastavite

Pozzz
A gdje ide ovaj put.......
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda VT750C

Post by Kolasinac »

"Na primjer ako je krivina u desno:
1.povući ćete desnu stranu volana da bi poćeli da skećete"

Nista kontraskretanje?
Image
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Kolasinac wrote:Verujte svojim retrovizorima (ali nemojte da se kunete u njih)
Svakako da su retrovizori sastavni deo normalne i sigurne vožnje, ali pogled preko ramena je ipak prava stvar. Time eliminišeš mrtvi ugao.

Meni se ovo pravilo ne svidja.... da li je problem do mene (odnosno mog centra ravnoteze), ali kad god bih ovo pokusao (osim kada motor stoji), gubio bih ravnotezu i ozbiljno rizikovao pad sa motora.

A sto se tice countersteering-a... na KLE 500 radi :D
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Hogar wrote:
Kolasinac wrote:Verujte svojim retrovizorima (ali nemojte da se kunete u njih)
Svakako da su retrovizori sastavni deo normalne i sigurne vožnje, ali pogled preko ramena je ipak prava stvar. Time eliminišeš mrtvi ugao.

Meni se ovo pravilo ne svidja.... da li je problem do mene (odnosno mog centra ravnoteze), ali kad god bih ovo pokusao (osim kada motor stoji), gubio bih ravnotezu i ozbiljno rizikovao pad sa motora.

A sto se tice countersteering-a... na KLE 500 radi :D
Eto npr. ja, kako autom tako i motorom, nema šanse da ću se prestrojiti dok se prvo na brzinu ne okrenem i pogledam pored sebe u mrtvi ugao koji se ne vidi u retrovizorima... Vrlo zajebana i opasna stvar se može izroditi iz ovoga, posebno ako si na motoru.
Postoje oni sferni dodaci za retrovizore, ako se baš ne možete okrenuti...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Usresredi se na desavanja u saobracaju i ne zveraj za grudima, nogama i zadnjicama, jer ces izgubiti glavu, garant!!
Hold your horses, man
Freeride
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

sLowRider wrote:Usresredi se na desavanja u saobracaju i ne zveraj za grudima, nogama i zadnjicama, jer ces izgubiti glavu, garant!!
Haug!
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Post by Mikan »

Evo i od mene jedan savjet iz iskustva-Auto ispred sebe koje ste pratili i pretekli iiiiii -od tog trenutka otkrivate da je malopredjasnji obican vozac postao isfrustrirani maloumnik koji je odlucio da vam pokaze da ste njegov auto ili njegovu vjestinu upravljanja istim ozbiljno podcijenili i uvrijedili.E moj savjet bi bio da lijepo iskulirate i pustite neznanog junaka da nastavi sa svojim izivljavanjem ali bez vas.Mislim da vecina motorista vozi i automobil i da takvo nesto nikada nebi uradili ali problem je sa onom drugom grupom koji su vozaci auta ali nijesu motora.P.S.u svemu ovom moze biti i jedan ozbiljniji problem a to je- ako vas je ovaj gore spomenuti delija slucajno u toku preticanja vidio u retrovizor pa pritisnuo do kraja desnu papucicu...
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Kolasinac gledaj ti za pocetak pravo i na retrovizore a ovo ostalo ce doc vremenom!
Post Reply