BMW R 1200 R

Novosti, komentari novih i starih motora...
naked_xjr
Stoper
Stoper
Vozim: Yamaha xjr 1200

Re: BMW R 1200 R

Post by naked_xjr »

Hmmm...oprečna su mišljenja o bokser motorima. Većina nas je naučena da motor treba imati cilindre u liniji i isto tako linijski zvuk, nalik frulici. Imao sam prilike voziti taj BMW u Sloveniji početkom 5. mj. kad je slovenski BMW moto klub organizirao testnu vožnju skoro cijele palete njihovih motocikla. Još sad sam pod dojmom i trnci me prođu kad se sjetim tog osjećaja prilikom vožnje. Na stranu to što neki kritiziraju njegov izgled, ali kad ga se vidi u živo plijeni pažnju. U oči upadne drugačiji prednji ovjes jer nije klasičan teleskop. Stekne se dojam da će u vožnji biti "borbe" s njim, ali već kad se krene uvidi se zabluda. Toliko je lako vozan oko čunjeva gdje se ne osjeti njegovih gotovo 230 kg kao i na pravcu koji zbog niskog težišta drži besprijekorno. Motor, kad se sjedne na njega ne zahtijeva nikakvo prilagođavanje. Sve ručice, prekidači i nožne poluge kao da se same prilagode vozaču koji sjedne na njega ;) A o njegovoj snazi nije potrebno ništa reći...gotovo bez vibracija (obzirom da je boxer) i mjenjačem sa šest brzina ne zahtijeva ništa drugo nego pažnju posvetiti krajoliku kroz koji se vozi...

Image
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Nemas pojma kako ti zavidim sto si imao prilike da ga vozis, motor mi prelijepo izgleda. Nekako, sto ga duze gledam, sve mi je ljepsi. Sad sam se navikao i na ove cilindre, cak mi i oni dobro izgledaju sada. Valjda mi je ukus evoluirao, vremenom :)

Ja sam ga vidio uzivo jednom, ali nisam mogao da sjednem na njega (motor je bio stranih tablica, parkiran na ulici), pa ako mozes vise da napises o polozaju, kako se sjedi, jeli udoban, ima li mjesta za noge za malo krakatijeg covjeka. Na ovoj slici bas ni se reklo da je komad motora. Koliko si ti visok i kakav ti je u odnosu na XJR-a?
I kad stojim tesko me pratiti...
Gugi
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Gugi »

Uh , stvarno moćno izgleda..
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

Space Director wrote:Nemas pojma kako ti zavidim sto si imao prilike da ga vozis, motor mi prelijepo izgleda. Nekako, sto ga duze gledam, sve mi je ljepsi. Sad sam se navikao i na ove cilindre, cak mi i oni dobro izgledaju sada. Valjda mi je ukus evoluirao, vremenom :)

Ja sam ga vidio uzivo jednom, ali nisam mogao da sjednem na njega (motor je bio stranih tablica, parkiran na ulici), pa ako mozes vise da napises o polozaju, kako se sjedi, jeli udoban, ima li mjesta za noge za malo krakatijeg covjeka. Na ovoj slici bas ni se reklo da je komad motora. Koliko si ti visok i kakav ti je u odnosu na XJR-a?

xjr je nizak za ovo, meni od 188 je motor i vise nego dovoljan ako ti sto to znaci
risk,is what makes life worth living.
roadrunner
Stoper
Stoper
Vozim: Yamaha Fazer FZ6 S2

Post by roadrunner »

Motor je prelijep!! veliki sam fan boxera, samo jbg neman toliko vremena za bembaru :roll:
naked_xjr
Stoper
Stoper

Post by naked_xjr »

Space Director wrote:Nemas pojma kako ti zavidim sto si imao prilike da ga vozis, motor mi prelijepo izgleda. Nekako, sto ga duze gledam, sve mi je ljepsi. Sad sam se navikao i na ove cilindre, cak mi i oni dobro izgledaju sada. Valjda mi je ukus evoluirao, vremenom :)

Drago mi je pročitati ovakve komentare...samim tim jer mi kazuju da nisam usamljen slučaj...da nije samo mene tako očarao da me i nakon par mjeseci kako sam ga vozio prođu trnci kad ga se sjetim.
Kad smo prijavljivali koji motor želimo probati upisao sam taj R 1200 R i kad sam ga potražio na poligonu nisam bio siguran da sam pronašao pravi motor. Djelovao je tako mali s obzirom na svoje ime ;) Ali izgled vara. Kad smo krenuli ubrzo sam shvatio da ima veći okretni moment od moje xjr-ke. I tako ga je milina voziti. Je da se sjedi gotovo uspravno i vjetar te šiba usprkos one male maskice koju ima. Ali činjenica je da to nije motor za pistu nego baš za guštanje. Udoban je u vožnji, dobro upija rupe na cesti. Baš sam to i probao namjerno birajući lošiji dio ceste :mrgreen: I također me očarao sistem kočenja. Ja u pravilu kočim prednjom kočnicom i kad sam kočio nešto mi nije bilo "normalno". Prilikom kočenja prednjom kočnicom ne tone prednji kraj jer u istom trenu određenom snagom koči i zadnji kotač pa motor umjesto da ponire prednjim krajem lagano "sjeda" zaustavljajući se besprijekorno zahvaljujući i ABS sistemu.
Ja sam visok 176 cm i na slici se vidi da punom čizmom stojim na tlu kad sjednem na njega i da mi noga nije skroz ispružena. Razlog je taj jer je to bokser s niskim težištem, a i sic je vidno spušten na mjestu gdje sjedi vozač. Nisam Slovenca dobro razumio da li i taj model ima regulaciju visine sica ili samo R 1200 GS kojeg sam isto vozio. Meni je položaj bio besprijekoran, možda mi je zbog moje visine pasao raspored poluge mjenjača i kočnice i siguran sam da su na tom motoru i za tu cijenu :mrgreen: računali i na malo višlje osobe.
Mogu još jednom samo ponoviti da mi je motor "lego" od prve. Sad gledam sliku i ježim se...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Pa.... Drugar, ne znam da li da ti se zahvalim ili da te pljujem zbog ovoga komentara! Hoces da uletim u neki kredit, pa da zivim od suvog hljeba i pastete, i vozim BMW! :mrgreen:
Sad sam se jos i vise zablesio u ovaj motor, jednostavno mi je predobar. Nekako mi se cini da i ja sjednem na njega i provozam da bi mi pasao iz prve i da bih imao utisak da su ga za mene napravili...

Sta kazes na R1200GS (nadam se da je bio "obicni" a ne ADV), kako ti je on legao... Mada, to bi mogli i u drugoj temi..
I kad stojim tesko me pratiti...
naked_xjr
Stoper
Stoper

Post by naked_xjr »

Space Director wrote:Pa.... Drugar, ne znam da li da ti se zahvalim ili da te pljujem zbog ovoga komentara! Hoces da uletim u neki kredit, pa da zivim od suvog hljeba i pastete, i vozim BMW! :mrgreen:
Sad sam se jos i vise zablesio u ovaj motor, jednostavno mi je predobar. Nekako mi se cini da i ja sjednem na njega i provozam da bi mi pasao iz prve i da bih imao utisak da su ga za mene napravili...

Sta kazes na R1200GS (nadam se da je bio "obicni" a ne ADV), kako ti je on legao... Mada, to bi mogli i u drugoj temi..

:mrgreen: :mrgreen:
Kako god ti reagirao na moj odgovor siguran sam da ti se taj BMW sve više zavlači pod kožu. Izgleda da mu je to mana :D Meni nikako ne izlazi iz glave. Ako si u dilemi mogu ti pomoći još jednom slikom gdje se još bolje vidi koliko je visok dok sjedim na njemu. Probaj tu dodati razliku između naše visine i...znoji se malo... :D
Vidio sam temu o R 1200 GS pa ću tamo nešto napisati za koji dan.
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Imao sam prilike sjediti na ovom modelu,i Space,odmah da Ti kažem,nemoj mu se ni približavati ako misliš da ga kupiš a nemaš dovoljno novca :mrgreen:
Jednostavno sve na tom motoru je tamo gdje treba biti,tako je nekako,da kažem "na ruku" jer ipak je to BMW...
I sad mi je žao kad ga vidim što ga nismo kupili pre koju godinu kad se naš stari razmišljao o njemu ali jbg,njemu se više sviđao C model.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
naked_xjr
Stoper
Stoper

Post by naked_xjr »

Galiot wrote:Imao sam prilike sjediti na ovom modelu,i Space,odmah da Ti kažem,nemoj mu se ni približavati ako misliš da ga kupiš a nemaš dovoljno novca :mrgreen:
Jednostavno sve na tom motoru je tamo gdje treba biti,tako je nekako,da kažem "na ruku" jer ipak je to BMW...
I sad mi je žao kad ga vidim što ga nismo kupili pre koju godinu kad se naš stari razmišljao o njemu ali jbg,njemu se više sviđao C model.

Hmmm...sad tek vidim da slika nije prošla. Evo probat ću ponovo, makar mi se ćini da Space neće biti presretan. Na brzinu će uzeti metar i uspoređivati mojih 176 cm visine sa svojom visinom...gledati koliko meni fali do poda i doći do zaključka da je motor možda rađen baš za njega :mrgreen: Ne stavljam sol na ranu, volio bi da jedeš više od paštete, ali da si i uspiješ kupiti taj motor jer s njim sigurno nema promašaja u udobnosti i voznosti :hand:

Image
Post Reply