motociklističke trke u Crnoj Gori

Razvoj motociklizma
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: bijaše nekad... moto trke na našim prostorima

Post by wulfy »

,,Slucajni'' pobjednik (Niko Lijesevic)

U organizaciji AMD ,,Budva'' prvih dana septembra 1958 godine odrzavala se moto-trka. Gdje? Na relaciji Budva-Petrovac. Nezamislivo iz tadasnje perspektivi ako imamo u vidu kakvi su putevi bili u to vrijeme. To je za ono vrijeme bila popularna ocjensko-terenska voznja. Na toj trci je bilo 30 ucesnika, izmedju ostalih reprezantativci Crne Gore predvodjeni vec pomenutim Dragijem Cejovicem. Oni su trebali da voze van konkurencije ali Dragi Cejovic je insistirao da i oni imaju isti tretman kao i ostali. Reprezentaciju Crne Gore tada su cinili: Dragi Cejovic, Bozo Krivokapic, Nikola Vukcevic i Veljko Bozovic. Po svjedocenju Nika Lijesevica dodatni motiv za trku mu je bila i arogancija reprezetativaca koji su mislili da je dovoljno da se pojave na startu iosvoje titutele. Postoje price da su u toku trke znali da se zaustave, da malo probaju svjezeg grozdja pa onda dalje u trku. Kada su se sabrali rezultat u ocjensko-terenskoj voznjii Niko Lijesevic je skupio najvise poena. Ostao je jos jedan brzinac u Budvi da se odradi. Niku je bilo potrebno trece mjesto da postane apsolutni pobjednik. Prvi je bio Cejovic, drugi Lalosevic iz Kotora a treci Niko Lijesevic. Poslije pobjede Niku je ponudjeno da predje u Titograd i postane clan AMSCG. No kako je Lijesevic rekao, odbio je ponudu jer je smatrao da nije za njega karijera moto-trkaca. I kao on sam dodaje: ,,... osim toga, ova prica brzo je pronasla put do moje majke. Ona se kao i vecina majki plasila brze voznje na motorima, bojala se da cu poginuti i trazila da se manem tog hobija. Poslusao sam je, iako sam tada tri motocikla. Sluzbeni i takmicarski motor ubrzo sam vratio, a na svoju vespu sam potpuno zaboravio.''

Image
Niko Liješević
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Re: bijaše nekad... moto trke na našim prostorima

Post by wulfy »

ZVJEZDASTE VOZNJE (reli ,,Sutjeska'')

Ovo je zapravo bilo najvece reli takmicenje na prostorima bivse Jugoslavije. Sada cu opisati kako se razvijao. Poslije ukidanja ,,Jadranskog relija'' ostala je praznina koju je Auto Moto savez Slovenije htio da ispuni. Povod je bio 20 godina revolucije... najvese je bilo automobila, ali ucestvovali su i motocikli.

Godina 1961

Te godine AMS Slovenije organizuje reli sa ciljem u Ljubljani. Reli se odrzavao samo na tlu Slovenije pa su startna mjesta bila: Jasenica, Kopar, Maribor, Crnomelja i Brezica. Dakle ekipa startuje u nekom od gore pomenutih mjesta i vozi do Ljubljane.
Propozicije su bile sledece:
- put mora imati pet etapa od kojih jedna etapa obavezno treba da bude preko brda
- prosjecna brzina vozila na svim etapama iznosila je 45 km/h
- Put od startnog mjesta do cilja dug je 210 km.
Bodovanja su vrsena na sledeci nacin:
- svaki minut kasnjenja na start ,,kostao'' je 10 kaznenih poena (zakasnjenje od 30 minuta znacilo je diskvalifikaciju)
- prijava ,,organa Narodne milicije'' ili funkcionera takmičenja za poslijedicu je imalo 50 kaznenih poena.
- Takmicar je morao da prijavi ostecenja na vozilu, u slucaju da ima neprijavljeno ostecenje dobijao je 5 kaznenih poena
- Odredjeni broj kaznenih poena donosilo je zakasnjenje na tehnicki pregled ili prerani start.

Godina 1962

Ovoga puta pravila su bila nesto promjenjena, pa je svako morao prvo da obidje sva startna mjesta, pa se tek onda islo na cilj. Zbog toga je duzina relija varirala od 337 km do 398 km. Jos jedna izmjena se odnosila na prosjecnu brzinu koja je sada bila 50 km/h

Godina 1963

Za zvjezdasti reli postoji interesovanje i van Slovenije pa treci po redu reli organizuje Auto Moto savez Slovenije i Auto Moto Savez Hrvatske. Trebalo je da se startuje na Titov rodjendan, ali posto su tada bili neki izbori pomjeren je za 4 jul (dan borca). Tada reli dobija ime ,,Bratstvo - jedinstvo''. Cilj ovog relija bio je u Kumrocu, dok su startne pozicije bile u Ljubljani, Postojni, Mariboru, Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Banja Luci.
Pravila su nesto izmjenjena pa je tako start bio sa ugasenom masinom. Poslije paljenja masine islo se do linije koja je oznacavala ispit kocenja. Odstupanje od crte (preko 15 cm) i utroseno vrijeme od paljenja masine do kočenja donosile su prve kaznene poene. Interesatno je da je u prvim etapama bilo dozvoljeno do 5 min. prije ili poslije zacrtanog vremena proci, dok je u cetvrtoj etapi i sekund odstupanja donosio kaznene poene.
Takodje od 1963 godine osim sportske klase (koja se bodovala za prvenstvo) postojala je i turisticka klasa, dakle vozaci entuzijasti kojima je bilo bitno ucestvovati.

Godina 1964

Za ovu godinu planirano je da cilj trke bude Tjentiste, ipak zbog rekunstrukcija puta za cilj su odredjene Jajce. Ovoga puta reli i zasluzuje ime Bratstvo-jedinstvo jer su startne tacke rasporedjene u svim republikama

Godina 1965

Od ove godine cilj relija je bio na Tjentistu. Reli je sada porastao do tih razmjera da je to bilo najvece takmicenje u oktanskom sportu u Jugoslaviji. Te godine je postala primjetna i uniformisanost, odnosno pojedini klubovi su za svoje takmicare obezbjedili i jednoobrazne kombinezone. Reli ,,Bratstvo-jedinstvo'' za cetri godine postojanja postala najmasovnija sportska manifestacija. Ajde da pomenem da je te godine AMD Budva osvojilo prvo mjesto. ;)

Godina 1966

Ponovo promjena imena. Sada se takmicenje zove reli ,,Sutjeska''. Dakle, opet je cilj bio Tjentiste. Te godine bilo i najvise ucesnika relija, preko 2.000 (i u sportskom i turistickom djelu) sa 1.100 vozila. Novina je da je te godine reli bio prijavljen kao medjunarodni i da je usao u kalendar medjunarodnih moto organizacija (FIA i FIM).

Godina 1967

Reli ,,Sutjeska 67'' obiljezio je jedan bizarni icident. Dan prije nego sto je trebao da se odrzi ispit spretnosti u blizini uredjaja za automatsko mjerenje vremena udara grom. Posto je taj uredjaj radio na principu foto celije receno je da se ne moze u toku dana pravilno izmjeriti vreme, pa je brzinac vozen u cik zore. Zbog toga se desilo da odredjene (veliki broj) ekipe nisu stigle na taj dio takmicenja. Poslije mnostva zalbi i zbrke koja je nastala, pobjednik je ipak odlucen za stolom, a ne na stazi. Pomenimo i da je te godine nagrade urucio licno Josip Broz Tito.

Godina 1968

Sutjeska je mnogima bila interesatna cisto da se provozaju do tamo. Zato su koristili i reli, tako da je ove godine bilo puno vozaca u tzv. turistickoj klasi. Tako da najmanje izgleda gledalo na pobjedu, bitno je bilo ucestvovati...

Godina 1969

Za ovu godinu konacno imam jedan podatak za motocikle i to vrlo malo. Naime, naisao sam da je u Tjentiste iz Sarajeva krenulo 25 motocikala. Kakvi su rezultati bili medju motociklistima, ne znam.

Godina 1970 i dalje

Znam da se i ove godine odrzao reli ,,Sutjeska'', ali mi fali podataka (jos nisam zakopao dublje po arhivama). Uaostalom reli Sutjeska je vec bio svima poznat pa je mogao da ,,plovi'' kroz sedamdesete i osamdesete.
mibuone
Stoper
Stoper
Vozim: Honda SH 300

Re: motociklističke trke u Crnoj Gori

Post by mibuone »

Svaka cast, kao klinac sam iz Kamenara isao u Igalo biciklom da gledam motokros, sjecam se dobro da je u to vrijeme Ratko Mojisovic iz Meljina bas razbijao u junior 50 klasi, ako su ti dostupni podaci o tome, molim te okaci nesto. Pozdrav.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

ko bi rekao da smo imali ovakva mudovista...

sjecam se moto-kros trke iz niksica prije jedno ~15g i njihovih egzibicija koje su izvodili dan prije u centru grada... to je bilo nezamislivo, svaka im cast
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
fat boy
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Opet mali strom

Post by fat boy »

Svaka ti čast, koliko si istorije "iskopao". Lijepo je znati da imamo poslijeratnu tradiciju u moto sportu. Kao klinac sam pratio auto trke u Budvi, tzv ocjenska vožnja. 70-tih je i moj otac učestvovao, pa odatle i moja oktanska infekcija. I dalje su mi u prvom planu auto trke (F1), ali isto tako odgledam i svaki moto gp. Pozdrav i nastavi sa ovakvim temama :clap: :clap:
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

mibuone wrote:Svaka cast, kao klinac sam iz Kamenara isao u Igalo biciklom da gledam motokros, sjecam se dobro da je u to vrijeme Ratko Mojisovic iz Meljina bas razbijao u junior 50 klasi, ako su ti dostupni podaci o tome, molim te okaci nesto. Pozdrav.
Našao sam neke podatke iz vremena otvaranja aerodroma u Tivtu (1964). Nemam komletne podatke, ipak, ajde da ovaj post nazovemo trka:

Tivat - aerodrom ,,Tivat''

Prva trka održana je 1964 godine, nisam siguran kojom dionicom jer su nekako tih godina počele da se rade pojedine dionice jadranske magistrale.
Rezultati trke:

u klasi 250 ccm
1. mjesto: Đorđe Borković iz Tivta na motociklu NSU
2. mjesto: Zvonko Marić
3. mjesto: Mate Barišić

u klasi mopeda:
1. mjesto: Đuro Čučković
2. mjesto: Đurko Tripović
3. mjesto: Frano Luković

Druga trka održana je 1. maja 1965 godine.
Ukupno je bilo 25 učesnika.
Rezultati trke:

u klasi 250 ccm
1. mjesto: Vlatko Grbac
2. mjesto: Milan Radenović
3. mjesto: Đorđe Borković

u klasi mopeda:
1. mjesto: Đurko Tripović
2. mjesto: Vlado Čavor
3. mjesto: Frano Luković
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Najposećenija motociklistička trka pedesetih godina održana je u Titogradu 13 jula 1955 godine. Okupilo se preko 10.000 gledalaca.
Bila je to gradska kružna trka.
Staza je išla: Bulevar Revolucije, most ,,Blaža Jovanovića'', preko Kruševca prema mostu ,,Vaka Đurovića'', pored zgrade gimnazije i sportskog stadiona, ulica Slobode do hotela ,,Crna Gora''.
Dužina staze: 5.300 m.
Rezultati trke:

u klasi 500 ccm
1. mjesto: Golub Samarđić iz Titograda (prosječna brzina 76,84 km/h)
2. mjesto: Ranko Tomašević
3. mjesto: Mileta Tadić iz Nikšića

u kategoriji 350 ccm:
1. mjesto: Niko Vukčević iz Titograda (prosječna brzina 84,48 km/h)
2. mjesto: Milorad Čejović

u kategoriji 250 ccm:
1. mjesto: Niko Vukčević iz Titograda (prosječna brzina 74,18 km/h)
2. mjesto: Dragi Čejović

u kategoriji 125 ccm:
1. mjesto: Drago Otašević iz Cetinja na motociklu PUCH (prosječna brzina 58,32 km/h)
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Ocjensko terenske vožnje... tzv. Reli

Ovo je specifična vrsta trka. Naime ove trke imaju zadate prosječne brzine određene dionice. Svako ranije, a i kasnije stizanje na cilj se kažnjavalo. Ruta trase je precizno određena i vozi se po putevima otvorenim za saobraćaj. Svaki takmičar na osnovu svoje vožnje i postignutih vremena (koliko je došao ranije, odnosno kasnije) dobijao je određeni broj bodova. Zbirom bodova iz svih etapa određivao se pobjednik relija. Manji broj bodova značio je pobjedu. Ove bodove takođe često nazivaju i ,,kaznene bodove'' što je i pravilnije.

Prvi reli (odnosno ocjensko-terenska vožnja) je u Crnoj Gori održan od 8. do 15. jula 1951 godine u organizaciji Glavnog Odbora Narodne tehnike Crne Gore.
Relacija tog relija je bila:
1. etapa: Titograd - (polutapa Kolašin) - Ivangrad
2. etapa: Ivangrad - (poluetapa Bijelo Polje) - Pljevlja
3. etapa: Pljevlja - (poluetapa Žabljak) - Nikšić
4. etapa: Nikšić - Titograd
Ukupna dužina relija: 484 km.
Direktor trke: Risto Čvorović
sekretar trke: Ljubo Ivanišević
Najmlađi učesnik trke imala je 17 godina i to je bila Vidosava Đekić iz Ivangrada
Rezultati relija:

1. mjesto: Josip Perić iz Titograda na motociklu Moto Guzzi (17 kaznenih bodova)
2. mjesto: Veljko Ivančević iz Titograda
3. mjesto: Rafo Čulafić iz Bijelog Polja
4. mjesto: Niko Vukčević
5. mjesto: Ilija Đekić
6. mjesto: Branko Perčinović

prvomajski reli održan je 1952 godine
Relacija tog relija je bila:
Herceg Novi - Kotor - Tivat - Budva - Bar - Virpazar - Rijeka Crnojevića - Cetinje - Njeguši - Kotor
Rezultati relija:

1. mjesto: Gavrilo Vujanović sa Cetinja
2. mjesto: Vidak Radević
3. mjesto: Niko Brkanović
4. mjesto: Branko Đurović
5. mjesto: Josip Šarin

Image
Pavle Kasom na trinestojulskom reliju iz 1953 godine
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Super Vukane...
I ja se sjecam kros takmicenja u Baru, na Madzarici...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
areout
Grijač guma
Grijač guma

Post by areout »

Nije valja nista taj komunizam...
Post Reply