Jedno pitanje za mehanicare

Novosti, komentari novih i starih motora...
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Re: Jedno pitanje za mehanicare

Post by jovan »

Sinhronizacijom ne mozes podesiti smjesu goriva i vazduha, mozes podesiti leptire da budu jednako otvoreni i da u usisnim granama bude priblizno jednak podpritisak. Smjesa ti zavisi od kolicine goriva koja se ubrizga. Problem je sto motor ne spusta dovoljno brzo broj obrtaja, a ovaj motor bi trebao to bas brzo da radi kad pustis gas, ponasa se kao da nedje vuce fals vazduh. Dobro pregledaj da nedje ne vuce vazduh, jesi li dobro spojio sva crijeva, jesi li spojio crijevo na kuciste filtera vazduha (airbox), na vakum, mislim da je sa donje strane kucista. Za pocetak provjeri zazor ventila, ocisti leptirasta tijela i uradi sinhronizaciju, provjeri da ne vuce fals vazduh.
Vidim da si rastavljao motor radi farbanja, je li prije bilo ovih problema ili se to javilo posto si sastavio motor?
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

reko li ja ;)
Sasa
Stoper
Stoper
Vozim: Suzuki Srad 750

Post by Sasa »

Ja sam grla skidao radi ciscenja jer su bilu u ocajnom stanj i sad to treba nastelovati ne vuce fals vazduh sve sam provjerio po dvaputa vakumi su na mjestu skopcami tu nema greske.
GasTiresOil
Sasa
Stoper
Stoper

Post by Sasa »

Pise u servis manualu kako i sta to cu da uradim sve priblizno da dovedem kako pise u knizi i onda cu na vakumetre da ga nedje povedem radi finoga stelovanja jedino me malo sarafi za vakim zezajujer nisam siguran koliko oni se odvrcu jeli dva ipo kruga ili krug ipo tamo u knjizi pise kao priblizno 1/2 vjerovatno kad je zavijen do kraja toliko ga treba i opustiti...
GasTiresOil
Sasa
Stoper
Stoper

Post by Sasa »

Ja cu prvo da te vakume nastelujem pa cu onda sarafe za lepltire skroz da opistim i na i na saraf na stelovanje ler gasa da ga dovedem na 1200 obrtaja i ustelujem tps na toj poziciji i onda cu sarafe zba stelovanje leptira da zavidam toliko da dodiruju i ona cu na vakumetre na fino stelovanje da ga povedem ja mislim da bi to tako mogao da dovedem...
GasTiresOil
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Ne znam koliko cu ti biti od koristi....ali da se ipak ukljucim u ovu temu... :D

Shtelovanje o kojem govoris nije tako jednostavno kao shto izgleda....ti mozes....ako imas smisla za to....

i razumijes kako motor mora radit kad je dobar na takav nacin ushtelovat motor da zadovoljava tvoje potrebe...da ti motor ne trza....da ima snagu i da ne trosi previse goriva.

Ono shto moras znati....je to da ti svaki cilindar mora imat istu smjesu vazduha i goriva....te ispravno paljenje smjese u ispravnom trenutku. To omogucava da svaki cilindar proizvodi istu snagu...te da je termalno jednako opterecen a samim tim da ima uravnotezeno opterecenje na temeljne lezaje pa samim tim na koljenasto vratilo.

Ako to sve nemas....onda tvoj motor ne moze proizvesti max.snagu koju moze dati....rad ce mu biti neuravnotezen....dobit ces velike torzione vibracije....preopterecenje lezaja onamo dje je veca snaga cilindra. Naravno i trosenja svih djelova ce biti veca i brza. Motor ce ti trositi vise goriva  nego shto treba.....a zagadjivat ces okolinu vishe. Moras znat da su stehiometrijske jednacine jako precizno ushtelovane kod danasnjih modernih motora i da ako nemas barem flue gas meter.....pa sve da znas tacno kako to mora bit za tvoj motor...neces podesit omjer zraka i goriva kako treba. Pa samim tim ni ispravnu snagu dobit.Da se razumijemo...ja ne poznajem tvoj motor....nikad ga nijesam rastavio i ne znam tacno sve njegove komponente....ne znam kako je on ushtelovan da najbolje radi.  Da daje najvecu snagu....da ima miran i ujednacen rad....da su mu NOx ,SOx u granicama normale za odredjeni "Euro"standard....da su mu odnosi CO, Co2 i O2 optimalni....kao shto vidis to nije bas jednostavno.

Ako ti je stalo bas do tvog motora....moj savjet ti je da odes kod nekoga ko se tim bavi...ko je serviser za Suzuki...samo taj ce ti napravit motor da radi ispravno. Ako te nije briga....mozes sebi priustit drugi...novi motor pa ga ugradit.....onda se igraj do mile volje....ali u tom slucaju moras biti savjestan i elementarno kulturan da vozis taj motor samo na pisti....trkackoj stazi....jer ako ti se pri voznji kroz grad pri vecoj brzini....slomi koljenasto vratilo.....zablokirat ce ti zadnji tocak...a onda mozes nastradat....a zajedno sa tobom neko ni kriv ni duzan.
Nazalost i nasoj maloj drzavici.....skoro pa da nema covjeka koji nekog bliznjeg nije izgubio u saobracaju.
Moramo podici svijest i o tome. Narocito mi koji vozimo motore i koji smo jako ugrozeni u saobracaju.
Ovo ti sve govorim iz najbolje namjere. Ja vozim motor. Bas se bavim popravljanjem motora. Jako velikih dizel motora. Snaga od 600 KW pa do 72000 KW. Imam mnogo iskustva i 20 godina rada sa tim.
Nekome ko se vec bavi motorima SUS nije problem presaltovat se i naucit drugi motor....drugog proizvodjaca. Ali za to treba vremena i ucenja. Svaki motor je jedinstven.Poseban. A najbitnije je.....da moras raditi bas za tog proizvodjaca...jer svaki proizvodjac motora ima neke svoje tajne shtelovanja koje nece otkriti nikome bez svojim servisima. Racunaj da danas proizvodjaci motora najvise zaradjuju upravo na servisu...a ne na prodaji novog motora.
Eto bas prosle godine sam bio kod Fete u KTM-ov servis...neshto radio na motoru...i u jednom momentu on mi kaze....Mirko daj batali ti o KtM-u....i pusti me da ja radim ovo....a ti idi i poravljaj svoje motore...i on je tu potpuno u pravu....ni on pojma nema o mojim motorima...kao ni ja o njegovim..ako gledas bas jako precizno.
Zelim ti reci jednu cinjenicu....ja ne mogu tvoj motor napravit da radi....kao shto to moze serviser koji se samo time bavi i koji ima sve i strumente i alate da to napravi. Zato...sitnice mozes sam napravit....ali motor povedi kod majstora!!!
Worry less, ride more!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Brate kad znas ovoliki post da napises i nije ti muka treba da sam popravljas motor i okanes se Fete :lol:
+1389+
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

:D
To mi nekad inspiracija dodje.....izvinite na preopshirnosti :D
Worry less, ride more!