Konacno Alpi !!!

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Re: Konacno Alpi !!!

Post by poka »

Pejamachine wrote:Prava informacija, bojim se da se ne ispalim za smjestaj ukoliko budem rezervisao pred sam dolazak u smjestaj a sa druge stranr ako budem rezervisao unaprijed bojim se bas ovoga sto si naveo...

Sent from my HTC 10 using Tapatalk
jes mač sa dvije oštrice. ne znam konkretno za Alpe, ali inače na putovanjima može bit i jedno i drugo. opet sam za rezervacije pri kraju dana. nekako ide se radi vožnje i uživanja ne da se stigne u neku sobu. :) isto i cijene mogu bit prilično različite od mjesta do mjesta. probaj da ne rezervišeš unaprijed.
prvi dan i kilomertaža koju planirate je možda prevelika. ali ne znam, vi bolje znate. :) mada i ako ne stignete baš do bićete blizu. ;)
Panzer
Stoper
Stoper
Vozim: Yamaha Tracer 700

Post by Panzer »

Ooooo Peja, super ruta.
Aj sa srećom, pa da obiđeš taj Villach onako, momački :)
I ufati nekako Dolomite, kad se već hvataš Tolmezza, napravi krug na zapad do Cortine ili Ortisei-a, pa tamo gore do Lienza. Ne bi trebalo da ti uzme previše, jedno 100 km više od plana.
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Ortisei -tamo ce se na skijanje ako bog da...evo vidjecemo, ako budemo odmorni prosirivacemo ture dnevno...smjestaj cemo uzimati kako nam bude trebao tj isti dan...pa cemo vidjeti kako ce se to pokazati...

Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Tura odradjena, zdravo i srecno smo se vratili 20.08 u nase domove kojima smo se, mogu slobodno reci, jako puno uzeljeli. Kako me neke kolege 'prozivaju' za putopis, evo i to da pocnem i podijelim sa drugovima bajkerima
Pokusacu opisati ovu turu sto detaljnije i dati sto vise korisnih informacija ali opet trudicu se da ne predjem u sferu dosade. Ako predjem, vi javite

Vec prije nego smo krenuli, u pripremi ture je bilo pod obavezom provjeriti i spremiti motore za put. Nazalost, ja sam tu imao prvi a i jedini peh sto se motora tice. Naime, motor koji je u potpunosti zdrav i bez gresaka, vodim u BMW VOLI na kontrolu. Zakazem pregled i poslije nekoliko dana tj u Ponedeljak povedem motor i ostavim ga tamo. Kazu mi, javice mi kad budu gotovi da dodjem po njega. OK. Ja odem svojim poslom medjutim prodje pola dana mene niko ne zove. Ja pravac tamo, raspitujem se za motor kad mi poce prica kao kisa oko kragujevca 'motor je ispravan ali..' Direktno ja kod Djuke, govori mi covjek kako je programirao motor i kako poslije programiranja ne moze da ugasi lampicu za ASC sto znaci da motoru NE radi kontrola proklizavanja. Ostah smiren ali mi nije bilo svejedno jer im govorim treba na put da idem, treba mi kompletan motor ali ljudi evidentno ne znaju kako to da rijese. Ostade prica na tome da se kontaktira BMW centrala da im oni daju dalja upustva kako to da rijese pa da se nadaju da ce to biti do Petka kad je meni planiran put. Sve ostalo mi kazu da je ispravno na motoru. Platim ja tu ceh svoj koji mi ispostavise (50ak EUR za programiranje -> pokvarili mi motor) i odoh doma na motoru. Odmah sam primijetio da su mi samo 2 moda voznje dostupna dok su mi ranije bila dostupna 4. Ali sve ostalo ok.

Kako me ni do Cetvrtka vece nije niko zvao iz Volija (a ispostavice se da me niko nije zvao ni do dana danasnjeg) u vezi ovog problema (bas cudno), a kako je meni motor odlicno radio, odlucim ja ipak otici na put 11.08 kako je i planirano.

A plan je bio ustati se u 3.30 i cekati se sa Ognjenom na Lukoil pumpi. Tako rano kako bi izbjegli vrucine i kako bi imali dovoljno vremena za odmore jer je poveci put za prvi dan!Budjenje problematicno za mene a ispostavilo se i za Ognjena! Lose sam spavao te noci valjda od euforije pred put ali sam se i uspio pojaviti u 3.30. Ognjen je malo kasnio ali ipak se sretosmo.
Image
Krecemo na put preko Niksica, Sarajeva, Doboja, Zagreba pa do Bleda dje je planirano da nocimo. Zora svice nad Niksicom i okolnim jezerima dok prolazimo, pejzaci su fantasticni. Temperatura podnosljiva, guzve nema, sve po planu. Sekundarno stajemo na branu za slikanje naravno
Image
Prolazimo bez problema i bez guzvi granicu, vozimo onaj put od granice do Foce koji je i dalje jako los. Bas smo u voznji prokomentarisali da li je moguce da je medjunarodni put u tako losem stanju u kojem je ovaj i isti je takav koliko ja znam evo punih 20 godina. Bas katastrofa. Nadam se da ce ga ubrzo napraviti mada cisto sumnjam. Idemo dalje i prvu pauzu odradjujemo na raskrsnicu pred focom, da sipamo gorivo i popijemo kafu. Gorivo u Bih 1.95 BAM na pumpi kod Neskovica.
Image
Image
Idemo dalje i prolazimo stvarno prelijepe predjele na potezu od Foce do Sarajeva, prelijepa priroda, usjeci, jako mi se to svidjelo. Nemam slika odatle jer nismo stajali ali zato prolazimo kroz
Image
I izlazimo na autoput Sarajevo – Zjenica.
Image
Bas dobar autoput mada nije ni cudo jer je nov. Autoput kao autoput dosadan. Ali on je super zanimljiv kakav je predio od Zenice do Slavonskog broad. Da sam imao pistolj da se ubijem, ubio bih se sigurno. Voznja 50km/h, vrucina stigla, sjecam se nekih 35 stepeni je bilo, guzve velike a nista lijepo za vidjeti. Bas smo slavili kada smo se sisli sa tog puta i stigli na granicu u Slavonski brod. A kolona ogromna ali mi na motore pored svih, poneka sirena se zacula i negodovanja al vozi misko – nemamo vremena. Iz Bosne izadjosmo brzo ali na ulazu hrvati kazu – ‘sa strane stanite, pregled’. Cekali smo dobrih pola sata da neko dodje da obavi ‘pregled’. Za to vrijeme svi one koje smo pretekli su nas prosli i vjerovatno dobro nas isprozivali jer smo ih onako zaobisli na predjasnjoj granici. Kad je ovaj granicar najzad dosao, bez kontrole nam je dao papire i pustio nas. Ne bih prenosio psovke koje sam uputio u samom sebi na njihov racun. Nevjerovatni likovi. Na cekanju sam opalio sliku naravno
Image
Tu se ukljucujemo na autoput BG-ZG i vozimo samo da predjemo. Brzina na tempomatu 140-150km/h, ne preko – prevelika buka. Ne mogu se sjetiti koliko smo gorivo placali u HR nazalost. Mada cijene varijaju. Na autoputu je gorivo skoro uvjek skuplje nego u nekom naseljenom mjestu zato smo gledali da sipamo uvjek kada smo u gradu. Putarinu smo od Slavonskog Broda do Zagreba platili cini mi se po 7 EUR a od ZG do granice po 1 EUR. Slovenija naravno 7 dana vinjeta 15 EUR. Tu smo kupili i AT vinjetu za 10 dana. Sve ukupno mislim 55 EUR za nas dvoje.

Nakon prolaska HR/SL granice, silazimo sa autoputa i svracemo u Lekovec Pri Krskem, gdje se nalazi kopterworx i gdje smo vec dogovorili da nas ceka dron da uzmemo. Inace Kopterworx je jedan od najvecih distributera dronova u EU i imaju dron svoje proizvodnje koji izgleda ovako
Image
Kakva moc! A cijena sitnica – samo 20k pa do 100k EUR za onaj sa vise opreme i filmskim kamerama. Kako nam to bi skupo, mi uzesmo onaj manji koji mozemo spakovati u moto kofer – DJI Mavic Pro – 1.3K kad se odbije PDV sto je jako prosto sa ljudima iz Kopterworxa.
Image
Inace da ih pohvalim jer su nam izasli u susret i docekali nas jako lijepo. Svaka im cast.
Tu smo i jeli tj prejeli se, meksicni restoran, napravili malo vecu pauzu i poslije krenuli jos nekih 150KM do Bleda.
U Bled stizemo oko 21h. Hotel Krim je bio nas izbor – mislim oko 80 EUR za dvoje da smo platili sa doruckom, imao je terasu sto je bilo top. Parking za motore isto. Poprilicno odmorni smo bili sto i nismo ocekivali. Sa energijom koja je preostala, istusirasmo se i pjeske tura po Bledu na pivo da se ljepse spava. Bled – sladak gradic, lijepo jezero koje me podjseca me na Ohrid samo sve skuplje.. Primjecujemo dosta motora, bruji citav gradic. Naidjosmo na zuraju :D (kako da embedujem ovaj link??? )

http://youtu.be/xqRAr-LjIX4" onclick="window.open(this.href);return false;

Pivo 3-5 EUR, kokteli jos skuplje, nismo jeli u Bledu pa ne znam cijenu hrane. Poslije kratkog djira i piva, vratismo se nazad na spavanje u hotel kako bi sto odmornije docekali sjutrasnje prve passove koji na slijede.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Lijepo, svaka cast. Drugi put dovezi motor kod mene, ja cu ti ga pokvariti za 40 eura.

Je li moguce da su naplatili sto su ti pokvarili motor?
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Evo i dokaza...
i nije 50 vec 59,99 eur za kontrolu i programiranje
Ovaj ostatak je neka roba sto sam kupovao
Ali isto, istina je da su mi otklonili gresku koju je prikazivao senzor na auspuhu i nesto oko kilometraze totalno nebitno. Ipak sam misljenja da je to bila bas sitnica u odnosu na ovo sa ASCom. I naplatise mi 60 eur.a i ja lud pa im pare dadoh.
Image

jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Programiranje je jeftino pri naljepnici i privesku :D
Nastavi ti sa putopisom, ja te malo skrenuh s teme sa ovim servisiranjem i cijenama.
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Prodje vremena dosta, moram se po slikama prisjetiti kako nam je prosao drugi dan voznje!
Budjenje, dobro naspavani, osjecam se odmorno iako to nisam ocekivao poslije jucerasnjeg dana. Doruckujemo, pakovanje i gas dalje prema sledecoj destinaciji zvanoj Louis u Villachu.
Izlazimo na autoput i ocekujemo dolazak na nekih sat i pola koliko ima od Bleda do VIllacha. I to je realno al kad ne bi bilo guzve na granici. Kolona se protezala jedno dobrih 10km od jasenica pa do granice sa Austriske strane karawanki. Probijamo se kroz guzvu, svi se ljubazno sklanjaju pa smo se brzo i probili.
Image
Placamo karawanke mislim 7.2 EUR i kroz tunel kao kola. Nadisali smo se ‘freskog’ vazduha iz tunela jer smo u tunelu u guzvi ostali sigurno pola sata. Na samoj granici, AT policajac kontrolise protok bez ikakvih dokumenta. Ali ipak je napravio kolonu 10ak km.

Dolazimo u Villach, nista novo za mene, vec bio. Meni tamo nista trebalo nije i bio sam zacrtao nista da ne kupim al jbg, morao sam poneku sitnicu uzeti. Ognjen je htio kupiti neke dodatke za kacigu, nasao ih i rekao curi da ponese na kasu al mu paznju odnio drugi artikal u vidu tutoro spreja i zaboravio covjek kupiti ono zbog cega je i dosao. Smijali smo se ali smo znali da ima Louis i u INsbrucku a tuda prolazimo tako da bez brige.
Image

Uzeljeli smo se slovenije pa rekosmo ajmo opet nazad u SLO preko Wurzen pasa pa dalje na Vrsic i Mangart. Tako i bi.
Cuveni tenk na Wurzenu.
Image
Inace ovo je meni prvi pas u Alpima koji prolazim motorom tako da iako mal i bez neceg posebnog da pokaze, Wurzen jako volim i rado ga se sjecam 

Prolazimo Kranjsku goru i dalje ka Vrsicu. Vrsic prelijep, vrhovi top, put isto top, uzak, vecinom kroz krosnju drveca. Smetala mi je malo kaldrma na krivinama i mala brzina. Ognjen me je masakrirao dje ga povedoh tuda. Njemu su spore krivine i kaldrma bas tesko pale. Kupujem magnet na vrhu i idemo dalje

Image
Image
Pogled sa Vrsica – moguce da sam malo smetao :D
Image

Dolazimo i do racvanja – desno za Mangart, lijevo za italiju. Mangart nam je bio planiran al kako se zadrzasmo malo u guzvi na granici a i u Louisu vec je bilo kasno tako da odosmo lijevo za IT bez penjanja na Mangart. Drugi put Mangarte, gledamo se!

Treba da idemo za Lienz i odatle smo imali dvije varijante, dosadni autoput da idemo na sjever ili zapadno pa preko Sella Nevea i Pontebbe i Nassfelda do Lienza. Krenusmo preko Sella Nevea i nismo pogrijesili. Odlicna magistrala, prizori lijepi, putna brzina 80-ak km/h. Top. Jedan od mnogih potoka na tom putu.
Image

Izlazimo u malo italijansko mjestasce ChiusaForte. Trazimo restoran i ja kako malo parlam talijanski, raspitah se kod mjestana te nas uputise u restorancic na biciklisticku stazu. Ja malo gledam zacudjen, kakvo staza, kakvi bicikli a onaj Italija mase i prica ‘solo vai’. Aj reko dobro. Mi tamo kad ono biciklisticki autoput i ovaj restoran kao pit stop :D. evo slika dolje. Kad kazem biciklisticki autoput, rece mi zena da ova biciklisticka staza pravi krug i ide cak do Tarvisia pa na krug, cca racunam 80km. Za biciklo, po meni je to autoput
Image
Sjedosmo da jedemo i uzivamo u pogledu na bicikliste i prirodu. Rekoh konobarici - donesi nesto sto se ovodje jede kad mi zena donese kacamak. Ah moga odusevljenja! Posle sam joj objasnjavao da je ovo i nase tradicionalno jelo

Pobucamo mi to tu i dalje prema Nassfeldu. Put top, sve uz autoput, penjanje od Pontebba do Nassfelda isto top. Nassfeld pass jako lijep, na vrhu jezero. Stajemo i pravimo koju sliku
Image Image
Image

Spustamo se do Tropolacha i dalje ka Lienzu, pamtim 60ak km do danasnjeg cilja. Vozimo u sunce sto me je jako nerviralo, tu se pokazao onaj ‘cross’ dio na kacigu jako koristan jer ga je ognjen imao i nije mu smetalo. Stajem da slikam prirodu i zelenilo – pejzaz fenomenalan.
Image
Inace, sto se tice voznje, van naseljenog mjesta svi pun gas al kad se vidi znak 50, svi voze 49. Postovali smo to sto je masu smaralo :D

U Lienzu nalazimo neki jeftin hotel, u samom centru grad. Sasvim slucajno jer bookingu apsolutno ni jedna soba nije slobodna za cijeli grad. Jos kad mi je receno da imaju garazu, nisam mnogo razmisljao.
U lienz smo posli do mac-a da jedemo, popili njihovu colu najjacu i spavanjac

Danas smo presli nekih 260km, presli preko 3 passa i bas se nauzivali. Sjutra nas ceka Gross!
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Svaka čast na putopisu i detaljima - sve što treba! Pa neka neko reče da nema inteligentnih motorista.
Samo bih cenzurisao ovaj zadnji ručak...
Polako žuri - Festina lente
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Cek cek, nisam se jos vratio..ima jos dana..a bas I nemam vremena za kucanje pa prodje 2 mjeseca…nadam se da nisam zaboravio!

Jutro u Lienzu po standardu, osvanuo prelijep dan, pogled na vrhove oko grada stvarno prelijepi. Doruckujemo, oblacimo odijela I put pod tockove. Put ka Grosu vodi kroz selo Winklern koje je na juznoj strain Grosa. Sve zeleno, sume, proplanci, san snova. Osmijeh sa lica ne silazi I bas uzivamo u voznji.

Image
Image
Image

Dolazimo do naplatne rampe za ulaz na Gross. Cijena ulaznice od 25 EUR zeli da mi skine osmijeh sa lica ali ne dam se ja. A i vrijedi jer kako se odrzava put od samog podnozja pa do samog vrha, to je fenomenalno. Sve potresano sa strana, obiljezeno, asphalt dobar a I Ogi kaze da kada je bio u Maju, metar snijega pored puta a put suv.

Image

Kako se penjemo sve vise, izlazimo iz sumskom dijela I ulazimo u golet. Prolazimo pored mnogobrojnih potoka sve do samog vrha. Na vrhu guzva. Pogled I sami ambijent odusevljava. Stajemo, palimo koju fotku, naravno palimo I dron! Na vrhu, svakakvih tipova motora, od vespi od 50cc do onih ogromnih motora od 1500+cc. I fenci kola ima dosta tipa Ferrari I slicno ali pored ovoliko motora, nikakvoh interesovanja nismo imali za kola.
Image
Image
Image

Evo I grupacije vespi, Raletovih ljubimaca
Image

KAko smo se ispeli na vrh, malo smo ostali zbunjeni jer smo vidjeli da se tu put zavrsava I nema dalje. A nama u planu bilo da preko vrha sidjemo na drugu stranu planine. Onako zbunjeno se gledamo I kapiramo da moramo nazad pa na kruzni parvo preko novog prevoja ka Zell Am See-u. Taj novi prevoj nosi ime Großglockner Hochalpenstraße. Tad shvatamo da je onaj predjasnji vrh bio neka vrsta vidikovca, nemam pojma kako se zove.

Na pravom grosu se ispinjemo do samog vrha I onog ‘guvna’ dje je kucica Edelweissspitze. Nije neki pogled bio zbog same magle ali osjeca se visina po hladnoci a I po osjecaju nakon uskim serpentine.
Image
Image

Nakon pause od 15ak min, nastavljamo dalje prema Zell Am See-u. Ponavljam se ali kako silazimo, odusevljava me put koji vodi kroz sumu, sa dobrim asfaltom. To je, sto bi se reklo, moja ‘soljica caja’.
U zell am see odosmo u macdonalds, da odmorimo, jedemo I popijemo kafu.

Nastavljamo dalje zapadno, jer sam zelio vidjeti I proci kroz slavni Kicbil. Kako sam se nadao da cu vidjeti nesto specijalno u Kicbilu jer je on slavan po skijanju barem, opsti utisak je ‘bezveze’. Kako u centru nismo nasli odgovarajuce mjesto za kafu, naidjosmo na kafanu pored jezera Schwarzsee. Tu smo iskulirali ono bas dobro.
Image
Image
Cijene vece nego u ostalim djelovima AT. Nakon nekih sat I po, prikljucenje na autoput (vinjeta jos validna) I gas Insbruck. Autoput standardno dosadan I bucan. U Insbruku nalazimo najjaci hotel na svijetu, sa najjacom terasom I osobljem (brat konobar iz Loznice, top lik). Hotel Charlotte. 70 EUR za dvoje sa doruckom po danu. Nista fensi ali komodanje bas na nivou.

Kako Austijanci slave 
Image

Insbruck kao grad lijep ali kakva depresija. Oko 19h smo izasli da prosetamo do centra, nekih cca 2.5km, od pokretnih bica vidjeli smo samo macke I kerove jer ljudi na ulicama nije bilo. Grad duhova. Vecerali kebab kod turaka jer je jedino to radilo I nazad na pocinak. Sjutra je planiran slobodan dan u Insbrucku!
Post Reply