Maksimalna brzina 80km/h
Ima li đe ovaj cijeli zakon da se preuzme?

Po zakonu može se motociklom (jer sa njime ne prelazimo na suprotnu traku) preticati na otvorenom putu, a još jedna novina koja je dosta važnija je da je dozvoljeno obilaženje zaustavljene kolone (ne pelazeći liniju) te je sada legalizovano ono što odavno radimo, provlačenje na semaforumexiko wrote:Ako se ne varam, zabranjeno je preticanje kolene vozila koja stoji ili koja se krece (parafraziram), sto automtski inplicira oduzimanje vozacke dozvole. A zamisli samo kako moze reagovati neko kad mu tik uz prozor zabruji motor od jednomLavlje-Srce wrote:Brate ima prostora dosta da se ne ulazi u drugu traku i bez da ugrozavas ikoga i po meni je gluplje da je to zabranjenomexiko wrote:Kako ces izvrsiti preticanje vozila, koje je sirine skoro 2 m, u traci koja je siroka, mislim 3,5 m , sto ti za manevar ostavlja malo vise od 70 cm sa po jedne strane, a datim ne ugrozis nikoga, pocevsi od sebe? I jos ako uzmes u obzir da vecina vozaca vozi sredinom trake, ili mozda blize bijeloj liniji, i da samo kretanje vozila od par santimetara u jednu ili drugu stranu moze da ugrozi motociklistu. Jer malo ko ocekuje da ce neko poceti preticanje na punoj liniji.
a sad ako ima manje prostora nedje ti svakako neces ic glavom u zid da pogines no ces sacekat dje mozes pa ces tamo dje moze zar ne?
Lijepo je znati da imas tu mgucnost pogotovo kad su zastoji i kilometarske kolone dje se ide 10 na sat pa mozes lagano da ih zaobidjes a da ne razmisljas oce li ti ko vozacku uzet.... U sustini, moje je misljenje da ova mogucnost najvise ugrozava same motoriste. Ruku na srce, ja se u voznju motora razumijem ka Marica u krivi...ali...ovo je neko moje, subjektivno, misljenje.

Koliko znam, a pitao sam ljude od struke kojima je ZOBS i jos neke stvari osnovni posao, da nidje u zakonu ne pise da je preticanje motorom dozvoljeno a ni zabranjeno na punu liniju i ako se puna linija ne prelazi. U vecini slucajeva na tim dionicama puta uvjek stoji znak za zabranjeno preticanje, sto dalj eprati horizontalna signalizacija sa punom linijom.Ovo kazem kad je rijec o starom zakonu, to jest ovom koji trenutno vazi i primjenjuje se.Po zakonu može se motociklom (jer sa njime ne prelazimo na suprotnu traku) preticati na otvorenom putu, a još jedna novina koja je dosta važnija je da je dozvoljeno obilaženje zaustavljene kolone (ne pelazeći liniju) te je sada legalizovano ono što odavno radimo, provlačenje na semaforuEvo, izvojio sam i taj dio koji opisuje ovu situaciju u novom zakonu:
Preticаnje ili obilаženje vozаč može dа vrši sаmo аko time ne ometа normаlno kretаnje vozilа kojа dolаze iz suprotnog smjerа i kаd nа putu imа dovoljno prostorа zа bezbjedno izvođenje rаdnji.
Vozаč ne smije dа vrši preticаnje ili obilаženje kаd time može ugroziti druge učesnike u sаobrаćаju.
Vozаč ne smije vozilom dа zаpočne preticаnje ili obilаženje:
15) nа nаčin dа prelаzi vozilom preko neisprekidаne uzdužne linije pri čemu koristi sаobrаćаjnu trаku nаmijenjenu zа kretаnje vozilа iz suprotnog smjerа.
Obilаženje zаustаvljene kolone nа putu je zаbrаnjeno аko se vozаč nаkon obilаženjа ne bi mogаo bezbjedno uključiti nа sаobrаćаjnu trаku nаmijenjenu kretаnju vozilа u smjeru u kojem se kreće.
Izuzetno, obilаženje u slučаju iz stava 3 tačka 15 ovog člаnа dozvoljeno je pod uslovimа iz stаvа 1 ovog člаnа.
Vozаč koji pretiče, dužаn je dа svoje vozilo drži nа potrebnom rastojanju i odstojаnju od vozilа koje pretiče, tаko dа gа ne ometа niti ugrožаvа druge učesnike u sаobrаćаju.
Da li je zakonom definisano to potrebno rastojanje i odstojanje od vozila koje vozac pretice? Ako nije, onda je to stvar "slobodnog sudijskog uvjerenja" Mislim da se takva stvar skoro uvjek odrazi negativno na vozaca koji pretice. Nadam se da cu ovih dana doci do ovog novog zakona da ga malo bolje pogledam.Vozаč koji pretiče, dužаn je dа svoje vozilo drži nа potrebnom rastojanju i odstojаnju od vozilа koje pretiče, tаko dа gа ne ometа niti ugrožаvа druge učesnike u sаobrаćаju.

Sto takodje i policajcu ostavlja mogucnost slobodne procejene je li tako? A on ce uvjek porcijeniti da ti treba uzeti vozacku..... Odstojanje nije definisano i to zavisi od slobodne procjene.