Pomoc oko Kacige!

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Re: Pomoc oko Kacige!

Post by Freeman »

pOp wrote:o cemu pricas, nije da branim covjeka, al cijena original whisper kit-a za shoei na net-u se krece 40-45 eura !

- zasto kupovat original najke kad mozes kod kineza jeftino da prodjes ?
Zato sto se i original proizvodi u Kini :D

Sta mislis koliko fabriku kosta da napravi jeftinu a koliko skupu kacigu? Po mom misljenju mala je razlika, samo sto na skuplju nalijepe broj 46 i prodaju je za 4-5 puta vecu cijenu.

Zar stvarno mislis da je realna cijena whisper kita (maltene parce platna) 50 eura?
pOp
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki ER-6n

Post by pOp »

Zasto placamo Shoei kacige, koje su proizvedene u Kini, 500 e?!!
Zasto nebi kupovali onda bilo koju drugu marku koja se isto tako proizvodi u Kini, a kosta 30 e ??
Mislim da bas i nije zbog naljepnice, al ti kazi. I ako to objasnis, onda ti skidam kapu i tvoja prica pije vodu !..
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Post by Freeman »

Nisam pricao o kacigama od 30 eura, nego o kacigama sa homologacijom, ali isto prilicno jeftinim kacigama (ispod 100 eura). Testove koje ta kaciga mora da zadovolji su isti kao i oni za kacigu od 500 ili vise eura. Skuplja kaciga je malo laksa, ima malo bolju ventilaciju i jos neke slicne stvari. Za nekoga ko vozi kao ovaj lik iz Niksica sto jurca preko 250 po putu (inace mislim da je to sto radi i gdje radi poprilicno glupo i neodgovorno) vjerovatno ove stvari igraju ulogu, meni ne.

Nego da ne zamaravo vise ostale ljude sa foruma, vidim da ovaj rasprava nece imati kraja pa bolje da prekinemo :)

Aj uzdravlje
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Koliko znam, Shoei se i dalje proizvodi u Japanu, maltene rucno se pravi svaka kaciga ponaosob - tradicija kojom se firma ponosi... Tako vele :)
pOp
Grijač guma
Grijač guma

Post by pOp »

nema veze neka bude da se proizvodi u Kini (al to naravno nije tako ) ,
pricamo samo o kvalitetu proizvodnje. Neko bude bilo koji drugi proizvod, a ima ih dosta koji se proizvode bas tamo ..
pOp
Grijač guma
Grijač guma

Post by pOp »

... ko vozi kao ovaj lik iz Niksica sto jurca preko 250 po putu (inace mislim da je to sto radi i gdje radi poprilicno glupo i neodgovorno) vjerovatno ove stvari igraju ulogu, meni ne.

ova kaciga xr-1000 mislim da je bash konstruisana za voznju oovakvih motora, to je nash problem, zato nam i 'furi' ispod brade ..
drug, daleko od toga da je ovo rasprava koja ce da dovede do svadje il sl, ne mislim tako u opste. samo razmjenjujemo misljenja..
i mislim da nisu samo testovi u pitanju i ventilacija, tu igraju ulogu i laksi i kvalitetniji a samim tim i sigurniji materijali
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Ima tu dosta nelogicnosti. Na neki nacin ste u pravu i obojica. Na sve utice globalizacija, jeftina radna snaga itd.
Na primjer, nema veze sa ovom temom ali eto isto nelogicno:

Zasto neki tamo lezaj za auto kada odes u prodavnicu i trazis lezaj za Nissan Patrol novi. On kosta 20-30 eura. Onda trazis lezaj za Ladu Nivu koji je podpuno isti. Kada kazem isti mislim bukvalno isti lezaj ista fabrika ga proizvodi sve isto, brojevi na njemu ali posto je za ladu on kosta 5-10 eura.... i ovakvih primjera ima milion. Aj sad to objasnite. :lol: :lol:
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Stara srpska riječ (neupućeni bi rekli da su dvije u pitanju, ali ipak je jedna): ЈЕБИГА :)
Nisam znao ovo za Nisana i Ladu, ali sam npr. znao iz iskustva da isti dio za Citroen Xantiu košta 5 puta skuplje nego za Citroen AX, iako su identični i od iste fabrike i u istom servisu se prodaju... Vele da ovi za auta više klase šatro prolaze više nivoa testiranja pa su zato skuplji, jer si kao sigurniji da si kupio kvalitetan dio... My ass :)
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Evo i ja da kazem ponesto o Shoei-u, obzirom da ga nosim 3 godine, imam nesto iskustva sa tim kacigama.

Prvo bih molio da ne pokrecemo lov na vjestice, bez potrebe. Govorim vlasniku IN-a. Covjek drzi Shoei i pratecu opremu po cijenama koje su svuda iste, na internetu ili radnjama u inostranstvu.
Konkretno, ovaj Whisper kit je nekih 38-40e, kod njega i u Louisu.
Da budem sigurni da pricamo o ovoj stvari, evo sta je whisper kit:
Image

Ne kazem da vrijedi 40-50e, ali vrijedi vise od 7e, koliko god kosta proizvodjaca. Kaciga je neuporedivo tisha sa njim, a i toplija.
Da nijeste pobrkali i mislite na Breath guard?
http://www.ridersoffshore.com/images/rf ... d_200w.jpg

Inace, Shoei se radi u Japanu, a ne u Kini, a samim tim, kontrola kvaliteta i sami kvalitet je bolji. Na svakoj kacigi, uznutra, nalazi se naljepnica sa datumom proizvodnje i imenom radnika koji je odradio inspekciju. Svi detalji su fenomenalni, unutrasnjost je perfektna, udobnost i sl., plus sertifikati za bezbjednost i to da je firma na glasu su nesto zbog cega da bih se tesko odrekao Shoei-a, u korist neke druge firme.

Mislim da kaciga jeste skupa, ali ja sam spreman da platim tu cijenu. Mozda cu uzeti neku jednobojnu, jer je jeftinija, ali, ispod Shoei-a ne idem, mogu samo da uzmem Arai.
I kad stojim tesko me pratiti...
No_LiMiT
Grijač guma
Grijač guma

Post by No_LiMiT »

Cek, jel whisper kit samo mrezica ili sve ovo s slike? Ako je sve ovo zar nije dovoljno da uzme chin guard/curtain koji se samo dolje ubaci i kosta 10tak eura, ovo http://www.google.com/products?um=1&hl= ... a=N&tab=if" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply