Mala skola off road voznje

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Re: Mala skola off road voznje

Post by DrMracni »

kolika je zvijer 250 2t

Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ljubishnja
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM EXC 450

Post by Ljubishnja »

DrMracni wrote:kolika je zvijer 250 2t

koliko zvjerski novcanik ti treba za njega...?
DrMracni
NLB Moderator
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

pa najveci trosak je kupiti a onda pocinje igranka :)

tih 10 litara sto potrosi pamtis dugoooooooooooo :))
ali... uvijek ima ali :)
nikad se na 250 ne moze nauciti kao na 125 jer je mnogo zahtjevan (ne prasta bukvalno nista) trunka nepaznje ili greske i ode...
recimo vise puta mi se desavalo prilikom skoka ili brzeg prelaska preko neke neravnine, kad se prizemljis da se samo drzis za volan i naravno odvrne se gas.. na 250 i jace bi to automatski znacilo da u sekundi izgubis sjediste ispod sebe... to je ono ali iznad :)

250 2t ima oko 60ks sto je na ~100kg ... :shock:
jankov wr450 je jako slicna zvijer
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Dvotaktne treba znat vozit i bit majstor , to je kao jahanje bikova na rodeu -totalno nepredvidljiva rabota. Laki , prelaki a puni snage ali samo u uskom broju okretaja. 125 ima dovoljno snage na papiru u praksi još više :D ali kad se vozi do pola gasa se ništa ne dešava a od pola ludilo i da bi se vozila kako treba treba je stalno pritiskat a za to treba i života i umijeća. O 250 neću ni da pričam kakva je to životinja. Na stazi se ovi motori mogu dosta iskoristiti - za to su i napravljeni dok u enduro vožnjama 125tica i može a 250 jedino ako si profi. Dvotaktni novije generacije tipa KTMexc300 je ipak drugačije napravljen -dosta linearnije razvija snagu i samim tim je mnogooo upotrebljiviji. Četvrotaktni su lakši za vožnju, više praštaju, predvidljiviji. Imaju snage što se kaže iz podruma ali su malo teži 15-20kg od dvotaktnih. WR450 kojeg imam u enduro vožnjama uglavnom vozim do pola gasa i ponekad ga odvrnem kad hoću kakvu egzibiciju- dizanje na zadnji ili slajdovanje kroz krivine. Za moj nivo vožnje definitivno previše snage što opet zahzjeva stalno i novu zadnju gumu -a okle :D . WR 250 mi se pokazao kao puno upotrbljiviji u terenu a snage ima dooovoljnooo

Rezime -jebeš filozofiranje no izađi napolje i vozi i uživaj. Ovog ljeta na jednoj enduro vožnji u Kosijeriću SRB pojaviše se lokalci ;) ci dva DR650 -175kg žive vage- voze momci kroz šumu,potoke kao da su motori od 100kg jer zaključio sam manje filozofiraju a više voze

ps svaka droga se plaća :whistle:
Last edited by NikGold on 30 Oct 2011 14:13, edited 1 time in total.
+1389+
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Nik wrote:...ponekad ga odvrnem kad hoću kakvu egzibiciju- dizanje na zadnji ili slajdovanje kroz krivine. ..

A znaci tako se zove ta droga...nedje ce mi glave doc :lol:

Braco dvotaktoli,jedno tehnicko pitanje...
Ja sam imao jednu 125-icu finu,istina,sa 10 ks...i s obzirom da sam stanlno drzao puni gas,znam koliko se mucila da "iznese" tih 10 konja :)
E sad,50-60 konja na tako malo kubikazu...sigurno ima posledice...prepostavljam da ima izuzetno kratak hod klipa,sto mu daje velike obrtaje i snagu,a sve to predpostavljam brzo trosi karike i klip...
Prije svega pitanje,jesam li u pravu? :D a onda,koliki su troskovi i koliko traju?
NikGold
NLB Moderator

Post by NikGold »

Što manje djelova lakše popravit i održavat , dvotaktni takmičarski strojevi su lakši i jeftiniji za održavanje od četvorotaktnih ali ... Dok takmičari i profi vozači broje radne sate i često mijenjaju dijelove koji su naizgled zdravi (da bi se izbjegla veća šteta ) mi amateri i rekreativci imamo manju brigu. Uz pridržavanje nekih osnovnih pravila- uvijek zagrijati motor pa onda pun gas, često mijenjati ulje , kod dvotaktnih koristiti najbolji dvotaktol, ne držati ih baš predugo da rade u mjestu, posle svake vožnje oprati i nauljiti filter- mogu da traju iiiihaaaa i da pruže puno sreće i zadovoljstva :D . Drmr je skoro radio motor ali zato što nije osjetio da je došlo vrijeme za veliki servis morao je da radi i stublinu što mu je dosta povećalo tošak a ovako za klip i karike mislim nekih 60e- Ivo će bolje reć
Last edited by NikGold on 30 Oct 2011 14:14, edited 1 time in total.
+1389+
DrMracni
NLB Moderator
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

NikGold wrote:Što manje djelova lakše popravit i održavat , dvotaktni takmičarski strojevi su lakši i jeftiniji za održavanje od četvorotaktnih ali ... Dok takmičari i profi vozači broje radne sate i često mijenjaju dijelove koji su naizgled zdravi (da bi se izbjegla veća šteta ) mi amateri i rekreativci imamo manju brigu. Uz prdržavanje nekih osnovnih pravila- uvijek zagrijati motor pa onda pun gas, često mijenjati ulje , kod dvotaktnih koristiti najbolji dvotaktol, ne držati ih baš predugo da rade u mjestu, posle svake vožnje oprati i nauljiti filter- mogu da traju iiiihaaaa i da pruže puno sreće i zadovoljstva :D . Drmr je skoro radio motor ali zato što nije osjetio da je došlo vrijeme za veliki servis morao je da radi i stublinu što mu je dosta povećalo tošak a ovako za klip i karike mislim nekih 60e- Ivo će bolje reć
tacno tako, uz najbolje ulje za mjesavinu 2t ce da traje i traje. svake sezone promijeniti klip i kariku i miran si. a svaki klip i karika nase voznje mora izdrzati preko 200h radnih sati, sto je bas dosta.
i jos jedna stvar je dobra kod dvotaktne masine, sam mozes promijeniti klip bez ikakve filozofije (bas je jednostavna masina)
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Izuzetno jednostavne!lkljuc za svecice,kljuc 10-13,safciger i rastavio si cijeli motor
'ebes ti ventile,injectore,senzore...sve se to rasteluje od udara,i sto god da ti crkne mozes se samo molit iznad njega.To su dobre stvari,ali nisu za krs...
NikGold
NLB Moderator

Post by NikGold »

Zato ko nije lud za max performansama i ko nije lud za održavanjem kupi ttr ,xr,dr ;)
+1389+
Ljubishnja
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM EXC 450

Post by Ljubishnja »

Zato i pomenuh da ti treba dobar novcnik,ko ce izdvojit pored guma i goriva za dvotaktolku jos i karike pa onda tu treba i set dihtunga mozda klip idt...Ja sa mojim jadnim novcanikom nekako uspijevam ovizi moj ttr da obskrbim(mada ako bi njega pitali i vidjeli zakljucili bi da je bas jadan novcanik u pitanju) :oops: .Sto bi rekao moj mator "bolji i veci ojdose boljima i vecima a ja dobro i odje dopadoh"
Post Reply