shangry-la wrote:Mracni,Probaj pa ces nam pricati dozivljaje
hahha hmm...
dakle ovakom shematski predstavljeno
kad se koristi kontra upravljanje, kad ulazis ili kad si vec u krivini (da bi efekat bio bolji)
Ono sto sam ja prvo procitao za ulazak u krivinu jer me to normalno jako interesovalo (i ja sada to tako radim) se odnosi na sledece postupke
Uspori (pred svaku krivinu treba usporiti i postaviti se na spoljnu stranu okuke)
Pogledaj (Ocijeni krivinu i procijeni kako mozes uci u nju)
Obori (Kontra upravljanjem obori motor)
Gas (cijelo vrijem u krivini polako dodaj gas)
E sad sa ovim gasom sam imao najvise problema jer mi se cinjelo da cu zaista kako dodajem gas prosto biti izbacen, proklizan i tako to. Medjutim sto se desava sa motorom dok je nagnut je da su tockovi na mnogo manjem obimu nalonjeni na asfalt to jest manji je obim tocka koji dira asfalt. Ako se ne dodaje gas u stvari motor ce usporiti. Kad se dodaje polako gas ostajes na nivou brzine sa kojom si usao u krivinu. Kako ispravljas motor onda se obim povecava i ti naravno ubrzavas.
Drugo sto se desava je to da dodavanjem gasa motor se polako uzdize i postoji manja opasnost da ces zakaciti asfalt.
To je ono sto sam ja procitao u jednoj od najboljih knjiga na svijetu o motorima koju toplo preporucuju svugdje svi bajkeri. Proficient Motorcycling od Davida Hugh-a.
Ovdje ima ljudi sa mnogo vecim iskustvom od mene (prirodno) no forum kao forum ima svako pravo da kaze nesto.
Mislim da si i u krivini na jednakom sloju gume kao i na pravini...
A što se tiče gledanja, ne znam, meni nije odlučujuće kuda gledam, naravno ako nisu neke ekstremne brzine...
Goran69 wrote:
Drugo sto se desava je to da dodavanjem gasa motor se polako uzdize i postoji manja opasnost da ces zakaciti asfalt.
Motor se u krivini spusta jos nize u nagib kad mu dodajes gas. Najgore sto mozes da uradis je to da oduzimas gas, jer se motor ispravlja i iznosi te krivina napolje.
Goran69 wrote:Upravo o tome pricamo da ne treba gasom kontrolisati zalijeganje nego kontraupravljanjem....a gas dodavati. No vjerovatno svako ima svoju tehniku koje se drzi.
Sa kontra upravljanjem ces samo namjestiti motor u zavoj, i on nece preko neke granice otici nanize jer ti neda sila koja te vuce napolje. Nju pobjedjujes tako sto dodajes gas. Moze neko da ima drugaciji stil voznje i nacin kako je naucio neke stvari, ali ako pricamo o tehnici ovo je cista fizika i to je egzaktno, ne moze biti drugacije. Jednom silom djelujes da pobijedis drugu.
Sto rece jednom dr.chala:"Franc, lako je to, samo odvrnes gas do kraja"
Gasho wrote:
Mislim da si i u krivini na jednakom sloju gume kao i na pravini...
A što se tiče gledanja, ne znam, meni nije odlučujuće kuda gledam, naravno ako nisu neke ekstremne brzine...
Povrsina je ista ali nije obim gume..mozda sam se pogresni izrazio. A sto se tice gledanja to sam zaista svugdje bas svugdje procitao a pomalo i probao. Tamo gdje gledas tamo i ides.
Better to go in slow and come out fast, than to go in fast and come out dead
a napravishe od ovoga ne znam shto...
ja po vaS dan radim to sa biciklom....jednostavno ako ne skrenesh kontra, samo cesh se prosut ka chasha...vode... ... a i zadnji dio nece biti na mjestu gdje treba da bude...
vjerovatno povezivanje counter-steeringa sa slide-ovima i ovakvim snimcima stvara konfuziju(povezano je dosta, ali ove stvari se ne deshavaju na obichnoj cesti, ili svakodnevnom putu ):
Ja sam cuo , a i pokazivali su mi iskusni motoristi tu "foru",...... , mada ,ja to nemam dje da upotrijebim sa skuterom ....možda maaaalkice... ponekad.... , i uopste nije bezveze , čak što više , pomaže ozbiljnim motoristima koji prelaze veeeelike kilometraže...vele , da se u krivine troši manje energije ako se dura taj volan u kontra stranu.....što znam...kažem , to je lično moje mišljenje.....