Akcija za smanjenje cijene registracije, putarina i sl.

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
fisher
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: za sad nazalost nista

Re: Akcija za smanjenje cijene registracije, putarina i sl.

Post by fisher »

Smanjenjem poreza pale bi cijene zastitne opreme a tada bi vise ljudi moglo priustit "pravu" opremu. Veci obrt-vise para u drzavnu kasu.
Vjerovatno bi se smanjio broj motorista sa teskim povredama u saobracajnim nesrecama pa bi se smanjili troskovi lijecenja.
U svakom slucaju bi bilo bolje :mrgreen:
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Ovo je vrlo interesantna tema i ukljucio bih se i nadam se da mi necete zamjeriti, s obzirom da ne vozim motore. Prvo potpuno se slazem sa vama vezano za cijenu koja se placa za prolazak kroz tunel, podrzavam predlog za smanjenje PDV-a za zastitnu opremu, jer kad moze za kompjutere moze i za nesto sto ljudima moze spasiti zivot. Sto se tice registracije takodje, mada neznam cijene (a volio bih neko to iznese ovdje) koje vaze po zapremini i snazi motora.
E sad za sve ovo, prvo morate pogledati zakon. Za naplatu za prolaz kroz Sozinu postoji poseban zakon, i nidje se ne pominje cijena za motore, ali treba pogledati podzakonska akta i potraziti uredbe ili dopune zakona koje mozda definisu cijene za motore. Treba vidjeti na osnovu cega su donijete, zasto su motor i auto stavljeni u istu kategoriju, da li neko kome pane parce betona ili ventilator u tunelu moze da naplati stetu od osiguranja ako tunel nije dobio tenicki atest da moze da se pusti u saobracaj, a naplacuje se prolaz ...Isto ovo vazi i za registraciju. Koji su kriterijumi za formiranje cijene dazbina. Mozda je niki lik koji je radio zakon shvatio da je motor luksuz? Kao sto je shvatio (vezano za drzavne organe) da je rok zastarelosti racunrske opreme 10 godina :o :o U sustini, ako se ozbiljno posvetite tome treba vam vrlo kvalitetna pravna pomoc, jer nije lako sa drzavamo izaci na kraj. E sad moze da seprve ove akcije tipa pravljenja "opravdane guzve" na prelazima i malo animirati javnost putem novina ili TV.

Dosadih!
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

daleko od toga da si dosadio, jako zanimljivo je sve ovo sto i rekao... na ovu temu stvarno treba malo vise obratiti paznje. znam da je lose godisnje doba jer pocinju voznje :D ali ipak treba
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

mi u cg smo experti za sve , dao si nam brate i mexica dobre smjernice a sad ako imamo kojeg člana pravnika i koji je spreman malo da rovari zbog opšteg dobra imamo pogodak u centar..
+1389+
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Hvala Mexico, dobro receno.
Imam poznanika pravnika i to vrlo zajebanog, pa cu da popricam sa njim malo, cisto da mi i on da neke smjernice.
I kad stojim tesko me pratiti...
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Drago mi je ako sam bio od pomoci. U principu, mislim da treba potraziti rupe u zakonu, Bogu fala nasi su ih zakoni puni, a zato treba ipak malo vise struke. U slucaju da se sve to pokrene kako treba, a nadam se da hoce, ne moj te da vas obashrabre izjave tipa "Pa dva ipo eura nije neka para..." i tome slicno, jer ce toga sigurno biti. Mislim da ima jos jedan nacin, a to je da neko porazgovar sa Skockom sa INTV, da se izadje sa tim problemom u njegovoj emisiji Robin Hud. Koliko pratim u dosta slucajeva je to dalo rezultate.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
fisher
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: za sad nazalost nista

Post by fisher »

mexiko wrote: Mislim da ima jos jedan nacin, a to je da neko porazgovar sa Skockom sa INTV, da se izadje sa tim problemom u njegovoj emisiji Robin Hud. Koliko pratim u dosta slucajeva je to dalo rezultate.
E to je prava ideja :handgestures-thumbup:
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

mexiko wrote:Drago mi je ako sam bio od pomoci. U principu, mislim da treba potraziti rupe u zakonu, Bogu fala nasi su ih zakoni puni, a zato treba ipak malo vise struke. U slucaju da se sve to pokrene kako treba, a nadam se da hoce, ne moj te da vas obashrabre izjave tipa "Pa dva ipo eura nije neka para..." i tome slicno, jer ce toga sigurno biti. Mislim da ima jos jedan nacin, a to je da neko porazgovar sa Skockom sa INTV, da se izadje sa tim problemom u njegovoj emisiji Robin Hud. Koliko pratim u dosta slucajeva je to dalo rezultate.
nastaviš li sa ovako dobrim idejama možda ebe pošaljemo da pričaš sa Skočkom. Prođe li razgovor dobro - eto te na mjesto kancelara NLB-a za vijek vjekova ammmiiiinnnn :))
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

mexiko wrote:Ovo je vrlo interesantna tema i ukljucio bih se i nadam se da mi necete zamjeriti, s obzirom da ne vozim motore. Prvo potpuno se slazem sa vama vezano za cijenu koja se placa za prolazak kroz tunel, podrzavam predlog za smanjenje PDV-a za zastitnu opremu, jer kad moze za kompjutere moze i za nesto sto ljudima moze spasiti zivot. Sto se tice registracije takodje, mada neznam cijene (a volio bih neko to iznese ovdje) koje vaze po zapremini i snazi motora.
E sad za sve ovo, prvo morate pogledati zakon. Za naplatu za prolaz kroz Sozinu postoji poseban zakon, i nidje se ne pominje cijena za motore, ali treba pogledati podzakonska akta i potraziti uredbe ili dopune zakona koje mozda definisu cijene za motore. Treba vidjeti na osnovu cega su donijete, zasto su motor i auto stavljeni u istu kategoriju, da li neko kome pane parce betona ili ventilator u tunelu moze da naplati stetu od osiguranja ako tunel nije dobio tenicki atest da moze da se pusti u saobracaj, a naplacuje se prolaz ...Isto ovo vazi i za registraciju. Koji su kriterijumi za formiranje cijene dazbina. Mozda je niki lik koji je radio zakon shvatio da je motor luksuz? Kao sto je shvatio (vezano za drzavne organe) da je rok zastarelosti racunrske opreme 10 godina :o :o U sustini, ako se ozbiljno posvetite tome treba vam vrlo kvalitetna pravna pomoc, jer nije lako sa drzavamo izaci na kraj. E sad moze da seprve ove akcije tipa pravljenja "opravdane guzve" na prelazima i malo animirati javnost putem novina ili TV.

Dosadih!
Evo ovdje ima detaljno ;) razloženo šta koliko i zašto u registraciji

http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... ?f=52&t=36" onclick="window.open(this.href);return false;
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
achillescg
Biker wannabe
Biker wannabe

Post by achillescg »

Za bilo kakvu akciju prvo bo bilo pozeljno da motociklisti iz CG imaj jedno pravno lice (savez,asocijaciju,NVO i sl.)
pa onda lijepo provjera Zakona o bezbijednosti saobracaja i slicnih zakona (potraziti pravne norme koje su "na stetu" motociklista) pa tek onda u neke akcije a ovako bi se sve svodilo na sta bi bilo kad bi bilo
Post Reply