Curi mi ulje iz kvacila - KTM

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Re: Curi mi ulje iz kvacila - KTM

Post by Pejamachine »

Evo jedan apdejt..mozda bude neko imao slican problem pa da kazem kako sam ga rijesio...

Naime, post iznad, napisao sam kako sam samo opet rastavio sistem, ocistio ga i vratio i ono cudom nekim ne toci...ali poslije malo voznje kroz grad, naravno da je protocilo..cuo sam se sa Jovanom, razmatrali sto i kako kad on dolazi na opciju da mozda toci izmedju klipa i gumice..kako bi rijesio to predlozi da stavim navoj konca izmedju gumice i klipa ili teflon traku za vodu..sa time bih ubio dvije muve jednim udarcem jer ako toci izmedju klipa i gumice zaustavice tu a samimi tim sto stavljam sloj izmedju gumice i klipa povecavam precnik gumice tako da ce bolje dihtovati izmedju gumice i cilindra..

Tako i uradih...skinuh gumicu pazljivo da je ne pocijepam, namotah 5x teflon trake na klip, vratih gumicu kad ono feder nece da vrati klip..razmisljam, mnogo sam stavio teflona..potom stavih samo 3x teflona i udje i radi top...vratio one osigurace, prozracih sistem ponovo i pravac voznja na test..opalih preko cetinja, bd, tunjel,pg nekih 130km i trudio sam se da radim sto vise sa kvacilom da ga opteretim..kad dodjoh kuci ono sve suvo...moje srece :D mislim da sam problem rijesio al evo vidjecemo za koliko dugo..hvala Jovanu motornom kardiologu...!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

ako dje sto nisam zabudalio, ispada da ti je od starta bio problem u omjeru gumica? ili jesam nešto zabudalio.
jer Jovan je ranije pisao da to mora da je razlika.
hvala za povratni info! i naravno hvala Jovanu po ko zna koji put! :D
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

poka wrote: ispada da ti je od starta bio problem u omjeru gumica?
U vecini slucajeva je do gumica, rijetko se desava da problem bude cilindar ili klip. I obicno dodje do propustanja izmedju gumice i cilindra. A moze doci i do propustanja izmedju gumice i klipa, sto je vjerovatno bio slucaj sa ovim motorom. Uglavnom je problem sa propustanjem ulja iz cilindra kvacila kod KTM-a u dimenzijama gumica.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Dobro je kad ga ne trosi
Hold your horses, man
Freeride
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

@poka - da, izgleda da je to..ali cijeli ovaj dio pod br. 21 je fabricki dosao zapakovan sa part brojem nalijepljenim..tako da ako je do gumice onda je ktm to lose i napravio...
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Pejamachine wrote:@poka - da, izgleda da je to..ali cijeli ovaj dio pod br. 21 je fabricki dosao zapakovan sa part brojem nalijepljenim..tako da ako je do gumice onda je ktm to lose i napravio...
A kakva je gumica....je li jednodjelna ili dvodjelna...postoji li mogucnost da si je okrenuo na pogresnu stranu...ili da je ostala zarotirana u utoru?
Worry less, ride more!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

Pejamachine wrote:@poka - da, izgleda da je to..ali cijeli ovaj dio pod br. 21 je fabricki dosao zapakovan sa part brojem nalijepljenim..tako da ako je do gumice onda je ktm to lose i napravio...
vidiš, i to ispada moguće. odlično je te ovo sve prodiskutovasmo zajedničkim "snagama" i Jovanovim znanjem. :)
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

Image

Evo ovako izgleda klip sa gumicama..ovaj gumica do opruge drzi pritisak a ova druga toci...i ona je jednodjelna..

Znaci ovaj klip sa gumicama je apsolutno bio zdrav kada sam ga u oktobru zamijenio sa novim dijelom koji sam narucio koji je bio potpuno identican sa ovim sto sam skinuo..

Tako da ako budete imali slican problem, nemojte narucivate, vrlo je moguce da gumici nije nista! Ili ako jeste, nabavite novu gumicu i to je to..i

Inace ovaj komplet me kostao 30e
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR

Post by poka »

i opet ti hvala! :clap:
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Na slici se vidi da su u pitanju jednodjelne (ovo ti kazes) semering gumice.
Neobično je to što na slici one ne izgledaju identicne, rekao bih da ova spoljnja ima užu usnu. Ako je to tako, postoji mogućnost da si dobio jednu pogresnu gumicu ili da gumica sa užom usnom treba biti unutra, a ne spolja. Morao si na to obratiti paznju kada si prvi put demontirao kvačilo.
Morate znati da se često dešava da ljudi koji rade u fabrikama u kojima se proizvode djelovi često nemaju nikakvog znanja o mehanici pa se desava da dobijete pogresan dio sa ispravnim kodom.
Jako je bitno naručivati samo originalne djelove. To je već duga priča i ne bih sad o tome. Nadam se da si narucio djelove na sajtu KTMa, a ne nekih bezveznjaka i da si tacno naveo podatke tvog motora.
Ima i jedna nepreciznost na slici rezervnih djelova, koja je nazalost česta, a to je da na njoj imamo prikazan klip sa jednom gumicom dok u stvarnosti klip ima dvije gumice. Ko je tu lud sad? Često proizvodjac samo stavi principijelnu šemu, znaci samo princip-ideju kako to treba da izgleda. Na dalje moze da nastane zez. Morate tacno navesti svoj tip motora, godiste, izvjedbu za koje trziste i sl. Ako to ne napravite mozete dobiti pogrešne djelove. Nadalje, često se licencirani proizvodjači motora, te njihovih djelova, ugradjuju u kolač dobiti tako što odredjene djelove malo modifikuju a zadrze im isti part code broj. Tako kad narucite isti part code od licenciranog proizvodjača i od originalnog proizvodjača dobijete dvija razlicita dijela. Naravno, dio od originalnog je potpuno neadekvatan za vaš motor. Često dio koji vam licencirani šalje pod jednim part code brojem postoji kod originalnog proizvodjaca pod drugim part code brojem, ali su toliko bezobrazni da nece da vam kažu koji je to broj.
Worry less, ride more!
Post Reply