@Ice – mogu ti reci da me je bila prosla volja za pisanjem putopisa. Jer ovih dana nedje komentarisem sa zenom kako pisem ovaj putopis i kako slabo ima komentara, vjerovatno sto ga niko ne cita a i ko procita tesko se smori. Te uze ona da ga cita. Ubjedjuje me da valja, da joj se svidja jer sam ja na prvu mislio da me pali. A ti si sad uletio sa ovim komentarom kao slag na torti tako da je motivacija ponovo na nivou:D

Ajmo dalje..
Dosao dan da se napusti Inbsruck i ovaj hotel. Uh nesto mi se nije islo jer sam se bas odomacio u tom hotelu. Dorucak, pakovanje, spreman, pozor, sad.
Ocekuje nas relativno predosadna tura jer hocemo da predjemo sto direktnije od Insbrucka do Andermata koji ce biti nasa stanica sledeca 2 dana. A najlakse je naravno autostradom.
Danasnja tura polazi kroz sjeverni dio Austrije, kroz Lihtenstajn pa onda ulazimo u CH pa preko Oberlapa do Andermata.
Autoput kao i uvjek predosadan al mi ne pada tesko kao ranije. Zbog radova na tunelu, morali smo se iskljuciti sa autoputa kod St. Antona gdje silazimo na lokalne puteve koji su se pokazali fenomenalni. Prolazimo passove, skijalista, ideju nemam koja i dje, pamtim ih million. Sva skijalista tj zicare rade, voze bicikliste na vrhove, vrh kako koriste skijalista i ljeti. Razmislja u sebi kako bi bilo dobro kad bi se ovi nasi tako neke ideje sjetili. Steta sto nemam slika sa te dionice.
Nazad na autoput sve do Vaduza. Usli smo u Lihtejnstajn a ni znali nismo da smo usli. Vidjesmo neku zastavu njihovu pa shvatismo da smo tu. Kakvo selo.Stajemo, punimo gorivo, jedemo u neki restoran na sVeTski stol u sklopu pumpe i trnog centra na autoputu, ok hrana, ceh oko 25 EUR za nas dvoje. OK je Necu komentarisati vise LH. Idemo dalje.
Ulazimo po prvi put u CH. Silazimo sa autoputa i krecemo se ka Oberalpu. Sve do Oberalpa, nije vrijedno pomena.
Penjemo se uz pass uz osmijeh zahvalni sto se ovako monotona dionica zavrsila. A pass lijep. Na vrhu jezero i skijaliste. Evo koja slika
Oberalppass
Zadrzavamo se nekih 30-ak minuta, zabiljezismo okom aparata i drona i demo dalje. Do Andermata je ostalo samo da se spustimo, ~10km
Rekao sam vec da je Oberalppass i penjanje sa istocne strane lijepo ali spustanje zapadnom stranom je tako mocno i toliko bolje do istocne da sam se odusevio. Put se petlja za zeljeznicom, svaka puna krivina je u nekom tunelu, puno serpentina, ima vijadukta, pogled na Andermat predobar. Znaci TOP. Zao mi sto se nisam penjao nego se spustao. Nije dugo ali to kratko mi se nesto svidjelo
Ulazimo u Andertmat, nalazimo hotel jako brzo. Prijavljujemo se, brz tus, i grad da se jede i proseta, i tako smo rano dosli.
Andermat, manji gradic aj da ne kazem selo. Sve kulturno, lijepo, puno puno motora. Sto me i nije iznenadilo jer u krugu od 100km ima 5-6 poznatih passova. Nalazimo neki prosjecan restoran da obidujemo iii…uh, ta svajcarska. ~60 EUR ceh za dvije pice, 2-3 soka i 2 kafe. Haos. Boli al jebem li ga, u CH smo, ne zalimo se. Krug oko grada, da posjetismo tu mini zeljeznicku stanicu i nazad hotel.
Andermatt

Inace hotel je bio starije gradnje ali skroz ok. Velika terasa i bio nam je fin pogled. Parking ispred hotela ali nismo brinuli o motorima jer je grad bio pun motorista. Dorucak je bio ocajan. Hotel Monopol se zvao tako da ko ide, moze preporuka ali bez dorucka!
Pogled iz sobe!