Konacno Alpi !!!

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Re: Konacno Alpi !!!

Post by Pejamachine »

Uh prvi slobodan dan..u pravo vrijeme cini mi se.. Poslije jucerasnje depresivne posjete centru Insbruka, nisam bas siguran da je Insbruk idealno mjesto za dan odmora ali mozda se popravi.. Ispostavilo se da nismo uopste pogrijesili, grad nam se jako svidio.

Doruckujemo, motore ostavljamo u hotel, i onako casual obuceni (za promjenu od moto odijela), odosmo u obilazak. Kako nije bas tako mal grad, kupujemo bus kartu za 3.5 eura cijeli dan da se vozimo. Jako puno zelenila, parkova. Prvo odosmo do centra i grad pun turista, jako jako lijepo. Arhitektura ona starija, ne znam iz kojeg vijeka ali cvijece na prozorima, visoke katedrale su izgledale fenomenalno. Obilazomo par shopova I kafenisemo. Cijene korektne, mozda malo skuplje nego kod nas. Nalazimo famozni douglas da se zeni ne vracam kuci praznih ruku.
Image
Image
Image

Nakon toga smo otisli da posjetimo I ski skakakonicu. Vrh gradjevina!! Odlucismo pjeske da se ispenjemo, kako zbog guzve na liftu tako I da se malo protegnemo. To je bio opasan kiks. Ali smo barem snimili dobrih klipova sa dronom. Popila se kafa na vrhu, uzivalo u stvarno prelijepom pogledu I nazad u hotel.
Image
Image
Image
Kako smo u hotel dosli, Ogi cistunica najveca, kaze ne moze da gleda motor prljav pa me nagovori da odemo da ih operemo na samousluznu a I do luisa ponovo da svratimo. Da ne bih duzio putopis koji je I onako dug, izgubismo I tu koji sat I noc vec dodje. Pivo na terasu ispred hotela I spavanjac. Sjutra nas ceka voznja do Andermata!

Image
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

samo da uskocim i pobrkam ti temu jer ja moje putesestvije nikad nisam napisao, kad dodjete u zell am see dobijete u skoro vise od pola hotela jednu simpaticnu karticu koja se zove zel am see kaprun card , to je lokalna turistick organizacija koja vam pozeli dobrodoslicu dajuci vam 5 najjacih atrakcija dzabe da udjete i 40 i kusur propratnih na 50 posto popusta i ako pogledate katalog sta sve nude i ima da se vidi ne vozi vam se motor vise i 10 dana ostanka vam je malo,

a druga stvar kad udjete u zellam see na ulazi ima jedan kruzni i hrana eat at joes , drzi osanac sa familijom i najjaca je hrana u regionu ubija coek !!!!
risk,is what makes life worth living.
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

sparco wrote:samo da uskocim i pobrkam ti temu jer ja moje putesestvije nikad nisam napisao, kad dodjete u zell am see dobijete u skoro vise od pola hotela jednu simpaticnu karticu koja se zove zel am see kaprun card , to je lokalna turistick organizacija koja vam pozeli dobrodoslicu dajuci vam 5 najjacih atrakcija dzabe da udjete i 40 i kusur propratnih na 50 posto popusta i ako pogledate katalog sta sve nude i ima da se vidi ne vozi vam se motor vise i 10 dana ostanka vam je malo,

a druga stvar kad udjete u zellam see na ulazi ima jedan kruzni i hrana eat at joes , drzi osanac sa familijom i najjaca je hrana u regionu ubija coek !!!!
Bravo sparco, kako je Ognjen vec bio u ZellAmSee-u smjesten kad je isao na put u Maju, isto je on to rekao tako da smo to znali.. Ali kako je nama tog dana bio cilj Insbruck, na kruznom smo svratili u Mac i produzili..za jedite kod Dzoa nismo tada znali :)
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

eto ti izgovor da ponovo podjes onda ;p
risk,is what makes life worth living.
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

Da znaš s kojim sam merakom ovo sve čitao nebi ti padalo nam da ne dovršiš putopis :)
Bravo legendo, čekamo nastavak!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
Pejamachine
Grijač guma
Grijač guma

Post by Pejamachine »

@Ice – mogu ti reci da me je bila prosla volja za pisanjem putopisa. Jer ovih dana nedje komentarisem sa zenom kako pisem ovaj putopis i kako slabo ima komentara, vjerovatno sto ga niko ne cita a i ko procita tesko se smori. Te uze ona da ga cita. Ubjedjuje me da valja, da joj se svidja jer sam ja na prvu mislio da me pali. A ti si sad uletio sa ovim komentarom kao slag na torti tako da je motivacija ponovo na nivou:D :D Ajmo dalje..

Dosao dan da se napusti Inbsruck i ovaj hotel. Uh nesto mi se nije islo jer sam se bas odomacio u tom hotelu. Dorucak, pakovanje, spreman, pozor, sad.
Ocekuje nas relativno predosadna tura jer hocemo da predjemo sto direktnije od Insbrucka do Andermata koji ce biti nasa stanica sledeca 2 dana. A najlakse je naravno autostradom.
Danasnja tura polazi kroz sjeverni dio Austrije, kroz Lihtenstajn pa onda ulazimo u CH pa preko Oberlapa do Andermata.
Image

Autoput kao i uvjek predosadan al mi ne pada tesko kao ranije. Zbog radova na tunelu, morali smo se iskljuciti sa autoputa kod St. Antona gdje silazimo na lokalne puteve koji su se pokazali fenomenalni. Prolazimo passove, skijalista, ideju nemam koja i dje, pamtim ih million. Sva skijalista tj zicare rade, voze bicikliste na vrhove, vrh kako koriste skijalista i ljeti. Razmislja u sebi kako bi bilo dobro kad bi se ovi nasi tako neke ideje sjetili. Steta sto nemam slika sa te dionice.

Nazad na autoput sve do Vaduza. Usli smo u Lihtejnstajn a ni znali nismo da smo usli. Vidjesmo neku zastavu njihovu pa shvatismo da smo tu. Kakvo selo.Stajemo, punimo gorivo, jedemo u neki restoran na sVeTski stol u sklopu pumpe i trnog centra na autoputu, ok hrana, ceh oko 25 EUR za nas dvoje. OK je Necu komentarisati vise LH. Idemo dalje.
Image

Ulazimo po prvi put u CH. Silazimo sa autoputa i krecemo se ka Oberalpu. Sve do Oberalpa, nije vrijedno pomena.
Penjemo se uz pass uz osmijeh zahvalni sto se ovako monotona dionica zavrsila. A pass lijep. Na vrhu jezero i skijaliste. Evo koja slika
Oberalppass
Image
Image
Image

Zadrzavamo se nekih 30-ak minuta, zabiljezismo okom aparata i drona i demo dalje. Do Andermata je ostalo samo da se spustimo, ~10km
Rekao sam vec da je Oberalppass i penjanje sa istocne strane lijepo ali spustanje zapadnom stranom je tako mocno i toliko bolje do istocne da sam se odusevio. Put se petlja za zeljeznicom, svaka puna krivina je u nekom tunelu, puno serpentina, ima vijadukta, pogled na Andermat predobar. Znaci TOP. Zao mi sto se nisam penjao nego se spustao. Nije dugo ali to kratko mi se nesto svidjelo

Ulazimo u Andertmat, nalazimo hotel jako brzo. Prijavljujemo se, brz tus, i grad da se jede i proseta, i tako smo rano dosli.

Andermat, manji gradic aj da ne kazem selo. Sve kulturno, lijepo, puno puno motora. Sto me i nije iznenadilo jer u krugu od 100km ima 5-6 poznatih passova. Nalazimo neki prosjecan restoran da obidujemo iii…uh, ta svajcarska. ~60 EUR ceh za dvije pice, 2-3 soka i 2 kafe. Haos. Boli al jebem li ga, u CH smo, ne zalimo se. Krug oko grada, da posjetismo tu mini zeljeznicku stanicu i nazad hotel.
Andermatt
Image
Image
Image
Image
Image
Inace hotel je bio starije gradnje ali skroz ok. Velika terasa i bio nam je fin pogled. Parking ispred hotela ali nismo brinuli o motorima jer je grad bio pun motorista. Dorucak je bio ocajan. Hotel Monopol se zvao tako da ko ide, moze preporuka ali bez dorucka!

Pogled iz sobe!
Image
Image
Kobra-senior
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Honda CB 500 XA

Post by Kobra-senior »

I ako nema puno komentara putopis je odličan i bila bi živa šteta da nije postavljen. Sve mi se sviđa osim naravno ovog računa iz CH. Samo nastavi sa zadovoljstvom ćemo čitati i gledati. :clap:
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Pejamachine , prijatelju , odlican putopis !!

Hvala sto nade vremena da podelis sve to sa nama !!

Inace volim da procitam putopis do kraja pa komentarisem , ali vidim treba ti motivacija , pa ce cesce da se javljamo !!

Pises ...

Taj novi prevoj nosi ime Großglockner Hochalpenstraße. Tad shvatamo da je onaj predjasnji vrh bio neka vrsta vidikovca, nemam pojma kako se zove.

Kaiser Franz Joseph Hohe ... to je ime tog vidikovca ..
https://www.google.rs/maps/place/Kaiser ... 2176?hl=sr" onclick="window.open(this.href);return false;

morali smo se iskljuciti sa autoputa kod St. Antona gdje silazimo na lokalne puteve koji su se pokazali fenomenalni. Prolazimo passove, skijalista, ideju nemam koja i dje, pamtim ih million. Sva skijalista tj zicare rade, voze bicikliste na vrhove, vrh kako koriste skijalista i ljeti. Razmislja u sebi kako bi bilo dobro kad bi se ovi nasi tako neke ideje sjetili. Steta sto nemam slika sa te dionice.

Dobro da je bio tunel zatvoren , taj put je mnogo lepsi , jos da si znao i imao vremena ,na vrhu , posle St Antona desno imas 20 tak kilometara do sela Lech , ja obozavam taj kraj , bili smo ove godine dve noci ... odmor za dusu ...

Bili smo , doduse kolima 10tak dana samo u Austijskom Tirolu , necu sad da mesam , ali ako te ne smeta , kad ti zavrsis putopis dodat cu neku sliku , ako zeli neko da vidi jos neke zanimljivosti u blizini , za neka buduca planiranja ....

Pratim , uzivam , pisi polako i obsirno , kako stignes , ne idemo nigde :D
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Pali te
Polako žuri - Festina lente
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS