Šta je novo u policiji/zakonu ????????

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
nebojsapg
Stoper
Stoper
Vozim: ducati multistrada

Re: Šta je novo u policiji/zakonu ????????

Post by nebojsapg »

Član 91
Vozač bicikla i vozač bicikla sa motorom dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza ili traka po biciklističkoj stazi, odnosno traci.
Ako se dva ili više vozača bicikla ili bicikla sa motorom kreću u grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim.
Ako na putu postoji posebno uređena biciklistička staza, vozač bicikla i vozač bicikla sa motorom moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja.
Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj bicikala i bicikala sa motorom u oba smjera vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila.
Vozač bicikla i vozač bicikla sa motorom mogu se kretati samo po saobraćajnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno.

bajkeri o ovoj stavci bi svi trebali da povedemo racuna.zasto?
vozili 50 ccm ili 1500ccm morali bi se drzati desne ivice trake.

svi mi vozimo sredinom trake to je neko nepisano pravilo al ako se desi neko sranje i mi smo krivi jer se nismo drzali stavke 91 jel :?:

dali mi kao jedna zajednica mozemo tu nesto promjeniti :?:

ovo pisem iz licnog iskustva jer sam stavku 91 osjetio na svojoj kozi nazalost :shock:
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Kako to misliš na svojoj koži? U svemu ovome što si napisao se pominju samo bicikli i bicikli sa motorom tj. mopedi, a motocikli preko 50ccm ne spadaju u tu kategoriju i mislim da se to na njih ne odnosi?
nebojsapg
Stoper
Stoper

Post by nebojsapg »

tako su definisali ove sprave nase koje jasemo :D

prije 5 godina imao sam bliski susret sa vozilom koje me je preticalo,vozio sam motor od 250ccm ,po zakonu sam bio i ja kriv jer se nisam pridrzavao stavke 91.koja je po meni najveca glupost u zakoniku.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Taj sto te je kaznio pogresno je protumacio zakon jer se clan 91 ne odnosi na motore preko 50ccm.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Veljko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha mt-03!!

Post by Veljko »

Za'eba te :?
beli
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Ktm 990 adv

Post by beli »

Kolika je cijena ove registracije, dodje mi da zauzmem i pola druge trake :mrgreen: .
nebojsapg
Stoper
Stoper

Post by nebojsapg »

Taj sto te je kaznio pogresno je protumacio zakon jer se clan 91 ne odnosi na motore preko 50ccm.

varas se boki.
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

nebojsapg wrote:Taj sto te je kaznio pogresno je protumacio zakon jer se clan 91 ne odnosi na motore preko 50ccm.

varas se boki.
Bicikla i bicikla sa motorom su svoje kategorije. Motocikli su potpuno druga kategorija i clan 91. se ne odnosi na motocikle.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

nebojsapg wrote:Taj sto te je kaznio pogresno je protumacio zakon jer se clan 91 ne odnosi na motore preko 50ccm.

varas se boki.

Ako cemo bas tacno ovaj clan 91 o kojem ti govoris je iz starog zakona. U novom zakonu clan 91 se odnosi na sasvim nesto drugo i nema veze sa motorima nego sa pjesacima. A kretanje bickla,mopeda i motocikla se regulise clanovima 86 do 90. I nigdje se ne spominje to pravilo iz starog zakona.
Ako cemo jos preciznije, u novom zakonu uopste nema pojma "biciklo sa motorom" ima pojam biciklo, moped, motocikl tricil i tako dalje.

19. Sаobrаćаj biciklа, mopedа, motociklа, triciklа i četvorociklа

Člаn 86
Na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena je vožnja bicikla djeci mlađoj od 16
godina života.
Djeca koja su saobraćajnim vaspitanjem u školama i drugim ustanovama za vaspitavanje i
obrazovanje osposobljena za vožnju bicikla mogu na lokalnim putevima samostalno upravljati
biciklom, ako nijesu mlađa od 14 godina života.
U zoni usporenog sаobrаćаjа, zoni škole i nekаtegorisаnom putu biciklom može uprаvljаti
i dijete sа nаvršenih 11 godinа života.
Izuzetno, u zoni usporenog sаobrаćаjа biciklom može dа uprаvljа i dijete mlаđe od 11
godinа života аko je pod nаdzorom licа stаrijeg od 16 godinа života.

Člаn 87
Vozаč biciklа ne smije dа se kreće biciklističkom stаzom brzinom većom od 35 km/h. Ukoliko nа putu postoji biciklističkа trаkа, vozаč biciklа, mopedа i lаkog triciklа morа dа
se kreće desnom biciklističkom trаkom u odnosu nа smjer kretаnjа sаobrаćаjа.
Nа biciklističkoj stаzi zа sаobrаćаj u obа smjerа vozilа, vozаč biciklа morа dа se kreće
desnom strаnom u smjeru kretаnjа vozilа.
Ako se dvа ili više vozаčа biciklа, mopedа, triciklа i motociklа kreću u grupi, dužni su dа
se kreću jedаn zа drugim.

Člаn 88
Vozаč biciklа, mopedа, triciklа i motociklа morа dа uprаvljа vozilom nа nаčin kojim se ne
umаnjuje stаbilnost vozilа i ne ometаju drugi učesnici u sаobrаćаju, а nаročito ne smije dа:
1) ispuštа uprаvljаč iz ruku;
2) sklаnjа noge sа pedаlа;
3) se pridržаvа zа drugo vozilo;
4) vodi, vuče ili potiskuje drugа vozilа, odnosno životinje, osim dа vuče priključno vozilo
zа bicikl, dopušti dа vozilo kojim uprаvljа bude vučeno ili potiskivаno, prevozi predmete koji
mogu dа gа ometаju tokom uprаvljаnjа, nа obа uvа upotrebljаvа slušаlice zа аudio uređаje;
5) vozi na jednom točku.

Člаn 89
Vozаč i putnik motociklа, mopedа, triciklа i četvorociklа morаju zа vrijeme vožnje nositi
nа glаvi zаkopčаnu homologovаnu zаštitnu kаcigu, nа nаčin utvrđen deklаrаcijom proizvođаčа
kаcige.
Vozač i putnik iz stava 1 ovog člana ne smiju, umjesto zaštitne kacige za ovu kategoriju
vozila, koristiti zaštitne kacige za bicikliste ili druge namjene.
Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na magistralnom i regionalnom putu, na glavi mora
nositi vozač bicikla.
Vozač bicikla koji se kreće kolovozom na javnom putu izvan naselja dužan je noću i danju
u slučaju smanjene vidljivosti koristiti prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama.
Vozаč biciklа, mopedа, triciklа, odnosno motociklа ne smije dа prevozi lice koje je pod
uticаjem аlkoholа, odnosno psihoаktivnih supstаnci ili koje iz drugih rаzlogа nije sposobno dа
uprаvljа svojim postupcimа.
Na magistralnom i regionalnom putu zabranjeno je vršiti obuku za vožnju bicikla.
Bliže uslove koje morаju dа ispunjаvаju zаštitne kаcige koje koriste vozаči, odnosno licа
kojа se prevoze nа motociklu, mopedu, triciklu i četvorociklu propisuje organ državne uprave
nаdležаn zа poslove sаobrаćаjа.

Člаn 90
Bicikl, moped i motocikl u sаobrаćаju nа putu mogu dа imаju priključno vozilo sа dvа
točkа nаmijenjeno zа prevoz teretа, priključeno tаko dа je obezbijeđenа stаbilnost vozilа u kojem
ne smiju dа se prevoze putnici. Priključno vozilo ne smije biti šire od jednog metrа, а nа zаdnjoj
lijevoj strаni morа imаti poziciono svijetlo crvene boje ili trouglаsti kаtаdiopter аko ga vuče bicikl.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
dule
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 ADV

Post by dule »

jedno pitanje za vas, da li je moguce da na punoj liniji mozes da pretices sa motorom, a da to nije , tunel, krivina ili preko mosta. drug je pitao policajca i on je rekao da moze, e sad ja bas ne vjerujem u to . a nadjoh nesto na netu, ovaj znak koji je za nedozvoljeno preticanje ne vazi i za motore
Image
Post Reply