OBIS wrote:Ako neko smatra da je motor opasna stvar zasto ga vozi, ja ga vozim jer smatram da nije opasan.
Slažem se; i ja sam potrošio brdo vremena da ljudima u svojem okruženju objasnim da motocikl nije opasan, no uvriježena mišljenja i predrasude su jebena stvar!! Činjenica je da ljudi poistovjećuju dvije različite stvari - jedna je činjenica, a drugu zaključuju iz te prve, ali neopravdano.
Činjenica je da u slučaju nezgode sa motociklom imaš višestruko veće šanse za smrtnim ili na drugi način tragičnim ishodom, za invaliditetom i teškim trajnim posljedicama. Po jednim izračunima, šanse su 16x veće da u identičnoj situaciji sudara izvučeš lošije karte ako si na motociklu, a po nekim drugim taj omjer raste i na troznamenkaste cifre naprama jedan. I tu činjenicu ljudi imaju na umu kada tvrde da su motocikli "opasni".
Drugi razlog je taj koji si i sam natuknuo; sam motocikl, činjenično, nije ništa opasniji od bilo kojeg drugog prijevoznog sredstva, jer
opasnost koja se vezuje uz motocikl leži, u biti, između ušiju onoga koji njime upravlja. Opasan može biti samo vozač - bilo zbog svojeg neiskustva, zbog precjenjivanja svojih ili potcjenjivanja mogućnosti motocikla, zbog nepoštovanja prometne situacije, nepažnje, nepoštovanja prometnih ograničenja, nepoštovanja stanja same prometnice, umanjenja vlastitih sposobnosti zbog uzimanja alkohola, lijekova i drugih sredstava itd itd.
OBIS wrote:Evo jedno pitanje za sledza. Ja sam mladi otac cerke od 3 mjeseca znaci li to da bi ja sad trebao da se odreknem motora jer ako mi se nesto desi moja cerka ce ostat bez roditelja, ili sta ako povezem suprugu sa sobom pa nam se nedaj boze oboma nesto desi. Ispada onda da u bilo kojoj kombinaciji roditelj ne smije da vozi motor, po tvom moralnom nacelu?
Ovo smatram ciničnom provokacijom, jer smatram da nisam nigdje postavio svoj stav, kao niti stav zakona, kao nekakvo moralno načelo, jer tu moralnih načela niti nema. Najbolje što ti mogu odgovoriti je da se i ja vozim sa suprugom, a doma me čeka troje školske djece - tako da ono što spočitavaš meni nije utemeljeno, jer ja nikada nisam, a niti budem,, razmišljao na takav način koji mi želiš podmetnuti. Iako tu ima "nečega" - ali najčešće samo u glavama onih koji nas sa strane promatraju. Tako da si "mašio metu" za podosta...