Na cestu naravno,sto ce dobro da dodje ove sezone kad ti se zakaci policijski strom,samo otvoris ventil,rijesis se policije i usput operes lanacGaliot wrote:Dobro,slažem se da je na putu mnogo lakše.
Moram da priznam da mi se ne sviđa taj princip kapanja ulja i pranja lanca uljem u vožnji,pogotovo ovo pranje jer gdje ode to ulje kojim pereš lanac? Na cestu?![]()
Podmazivac lanca???
- VeDzA
- Test vozač kaskader

- Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R - Location: Podgorica
Re: Podmazivac lanca???
- Slowhand
- Silovatelj krivina

- Vozim: Honda CB1000 Big1
Kapanje se svede na stvarno minimalno, a lanac je stalno OK podmazan, oko toga nema problema, a kapanje ulja na cestu je takođe u najmanjoj mjeri - ja koristim Scottoiler, uz finije štelovanje isto važi i za ove DIY sisteme.caesar wrote:Ne razumijem se u ulje i lance ali mi se pomisao o kapanju ulja na ionako prljave i klizave ceste uopste ne svidja. Zasto se to fabricki ne ugradjuje
Mozda grijesim
Ja koristim malo jače podmazivanje i potrebno je oko 2.500 kilometara da se potroši spremnik od oko 15 deci ulja. Većina toga ulja ili ispari ili se jednostavno potroši na lancu. Pa sve i da se punih 15 deci prospe, po 2500 km, nema šanse da bi to moglo da se primjeti. Ove podmazivače stvarno preporučujem, zašto se fabrički ne ugrađuju ne znam.
Još jedna prednost, moj motor nema centralni štender, a ja nemam kući isti, tako da sam uvijek pozajmljivao, ili išao kod nekog da podmažem lanac, sa ovim nema potrebe. Mada zbog drugih stvari potrebno je da kupim taj štender.
Ako motor ide daleko ili iole preko grubljeg terena, mnogo se više prlja lanac, sprej (koliko god da je dobar) štitiće do 500km, preko toga može biti još malo aktivan, pa onda manje, jer se osuši, itd.
Jednostavno, prljavština se neće hvatati za lanac ukoliko je stalno nauljen, a sprej se brzo isuši, bilo pređenim kilometrima, bilo proteklim vremenom.
Galiot je doduše skroz u pravu, ukoliko nije problem da svakih 500km (ne bih rekao baš 1000) nije problem da očistiš i podmažeš lanac, onda nema problema, za nas lijene, ovo je bolja opcija. Ovo je istina i za Džonija, koji čisti redovno lanac i svako toliko ga opere u nafti ili tako nekoj tečnosti, pa vrati na motor. Nisam ni blizu tako revnostan u održavanju mog motora.
Ja slabo održavam oko tih stvari moj motor. Istina, povedem ga na redovan godišnji servis, ne štedim tu pare, mijenjam ulje kad treba, a oko ostalog nisam tako revnostan, drugari me znaju. Podmazivač ti u suštini miče još jednu obavezu što se tiče motora.
Slabo sam održavao i prskao prošli lanac i uništio sam ga za 10-15000km, skroz je bio istegnut na par mjesta, sa novim nemam problema, prešao sam preko 20000km, sve ok.
I ovo nije samo za enduro, znam ljude sa R motorima koji to stavljaju (i majstore koji to preporučuju).
A gdje ide ovaj put.......
- Space Director
- NLB Moderator
- Vozim: TDM 900

Ima ga u Baru, kod zastupnika Valvoline-a, a mislim i kod Andreja, zastupnika KTM-a iz BD.
Ne prlja lanac, po suvom vremenu, moze sigurno 1000km. Moje preporuke.
http://www.valvoline.co.za/Documentatio ... inlube.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
I kad stojim tesko me pratiti...
- Galiot
- NLB Moderator
- Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E - Location: Risan,MNE
I ja koristim isto ovaj Valvoline sprej za lanac i kupujem ga u auto shop Vujović u Kotoru a ima i u BD (8€ je bila cijena).
Odličan mi je,ne prlja felgu,postojan je na lancu i bolji od Fuchs silkolene titanium gel kojeg sam prije koristio a do tada mi bio najbolji.
Sve pohvale za Valvoline!
Odličan mi je,ne prlja felgu,postojan je na lancu i bolji od Fuchs silkolene titanium gel kojeg sam prije koristio a do tada mi bio najbolji.
Sve pohvale za Valvoline!
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
Vedza opet za crtaci sto, moram i ja nesto ovako staviti na makinu
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
- VeDzA
- Test vozač kaskader

DrMracni wrote:Vedza opet za crtaci sto, moram i ja nesto ovako staviti na makinu
Oki-doki...
"najteze" je pronac mjesto za bocicu,ostalo je laganica
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
ajde vidjecemo nesto, lako cemo za bocicu 
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
-
npedja
- Biker wannabe

- Vozim: Kawasaki Versys
Podmazivac lanca-gdje kupiti djelove
Pratio sam temu na nasem forumu a takodje i na BJ bikers-u. Metod funkcionisanja podesavanje, moguca automatizacija, sve mi je to da kazem jasno ali ono sto nije jeste gdje kod nas naci potrebne djelove tj materijal za izradu automatskog podmazivaca lanca. Tacnije interesuje me gdje naci i po kojoj cijeni:
- elektoventil (12 V)
-regulator protoka, tj ventil sa mogucnoscu regulacije
-posuda za ulje - u postovima na nasem i BJ bikers sajtu nasao sam da je ova od LADE NIVE najbolja (mada smatram da je samo u pitanju lancana reakcija) ali gdje naci takvu ili slicnu (otpad, auto radnje, ili neka druga radnja koja ima slicnu robu)
Sto se tice crijeva (bilo bakarnih ili od infuzije) njih nije problem naci, kao ni napraviti Y racvu.
Sto se tice lektroventila neznam kakva su vasa iskustva jer niko koliko vidim nije pomenuo cijene ali u Frigo elektro kosta 26 € (Beograd 300 do 500 din - do 5 €).
Takodje jedna sugestija koja opet proistice iz tudjih iskustava, elektoventil (npr od auta, za gorivo) se hladi samim gorivom tako da u ovom slucaju dolazi do njegovog prekomjernog grijanja tj do skracenja radnog vijeka. Kod novog ventila to nije ni drasticno ali kod polovnih proizvoda to bi moglo da bespotrebno isprazni dzep. moguce je sa coolerom od kompjutera i hladnjakom hladiti venti8l (ali kao sto sam vec rekao nije iskljucivo neophodno)
Ako neko ima informacije u vezi sa tim gdje nabaviti i koliko to kosta, potrebne djelove bio bih zahvalan ako to podijeli sa nama.
Pedja
- elektoventil (12 V)
-regulator protoka, tj ventil sa mogucnoscu regulacije
-posuda za ulje - u postovima na nasem i BJ bikers sajtu nasao sam da je ova od LADE NIVE najbolja (mada smatram da je samo u pitanju lancana reakcija) ali gdje naci takvu ili slicnu (otpad, auto radnje, ili neka druga radnja koja ima slicnu robu)
Sto se tice crijeva (bilo bakarnih ili od infuzije) njih nije problem naci, kao ni napraviti Y racvu.
Sto se tice lektroventila neznam kakva su vasa iskustva jer niko koliko vidim nije pomenuo cijene ali u Frigo elektro kosta 26 € (Beograd 300 do 500 din - do 5 €).
Takodje jedna sugestija koja opet proistice iz tudjih iskustava, elektoventil (npr od auta, za gorivo) se hladi samim gorivom tako da u ovom slucaju dolazi do njegovog prekomjernog grijanja tj do skracenja radnog vijeka. Kod novog ventila to nije ni drasticno ali kod polovnih proizvoda to bi moglo da bespotrebno isprazni dzep. moguce je sa coolerom od kompjutera i hladnjakom hladiti venti8l (ali kao sto sam vec rekao nije iskljucivo neophodno)
Ako neko ima informacije u vezi sa tim gdje nabaviti i koliko to kosta, potrebne djelove bio bih zahvalan ako to podijeli sa nama.
Pedja
- fukara
- Biker wannabe

- Vozim: Piaggio Beverly 200 na klocne :(
U quantum mislim da ima ventila na 12V ako nema on nabavlja svakog djavola pa mozes provjeriti. Ja sam bio na ideju da konstrujisem nesto tako, cisto da se zanimam. Po mom misljenu je najlase kostruisati nesto sto funkcionise na pricipu prirodnog pada tipa infuzije cak i samo crijevo sa nje sa onim tockicem bi radilo svoje kad bi se sprovelo iz nekog rezervara. Samo je cimanje zatvarati protok, i diskutabilan je vjek trajanja ma da su ulozena sredstva minimalna.
Sve provjeri kod vedze, jer je doktorski obavio posa.
Beskontaktne (pristup karticom) Brave za Hotele, Apartmane, Ormarice...
Darko 069-151-476
Darko 069-151-476
- VeDzA
- Test vozač kaskader

fukara wrote:U quantum mislim da ima ventila na 12V ako nema on nabavlja svakog djavola pa mozes provjeriti. Ja sam bio na ideju da konstrujisem nesto tako, cisto da se zanimam. Po mom misljenu je najlase kostruisati nesto sto funkcionise na pricipu prirodnog pada tipa infuzije cak i samo crijevo sa nje sa onim tockicem bi radilo svoje kad bi se sprovelo iz nekog rezervara. Samo je cimanje zatvarati protok, i diskutabilan je vjek trajanja ma da su ulozena sredstva minimalna.
Neka samo sto je cimanje,no ako nedje zaboravis da zatvoris,podmazes sve oko sebe
Ja sam promijenio ovaj ventil sa slike,ubacio onaj za infuziju i odlicno obavlja posao