A ako ni to ne urodi plodom trebali bi se, kao u jednom od Gašovih spotova, voziti gologuzi diljem puteva naše domovine, dako neko malo više otvori oči.
Oprezno...
- Danilo
- Grijač guma

- Vozim: Honda CX
Re: Oprezno...
Mnogo efikasnija reklama od bilborda je da se odradi kampanja po televizijama i da se iskoristi (ukoliko autori daju saglasnost) neki od spotova koje je Gašo primarno postavio. Sustina kampanje ne bi trebao biti apel na motoriste da nose kacige - neka svako sa svojom glavom čini što hoće, nego apel na ostale učesnike u saobraćaju da sa se naročitom pozornošću odnose prema motociklistima u saobraćaju. Pošto vozači B, C, D, E kategorije u velikoj većini nisu svjesni drugačijih zakona fizike koji na drumu važe za vozače motora i koji uslovljavaju njihove manevre i putanju pri naglim reakcijama, treba ih edukovati u tom smjeru.
A ako ni to ne urodi plodom trebali bi se, kao u jednom od Gašovih spotova, voziti gologuzi diljem puteva naše domovine, dako neko malo više otvori oči.
OLDTIMERCLUBMONTENEGRO
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ice
- NLB Moderator
- Vozim: BMW S1000XR
- Sledgehammer
- Grijač guma

- Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007 - Location: Hrvatska, Mraclin
Vrlo, ali VRLO pogrešno razmišljanje!!Danilo wrote: apel na motoriste da nose kacige - neka svako sa svojom glavom čini što hoće
Ili ako bi u zakonu pisalo još "i o svome trošku" - onda bih se eventualno i složio sa time.
To je promašeno - zato jer ne nemoguće.Danilo wrote:Pošto vozači B, C, D, E kategorije u velikoj većini nisu svjesni drugačijih zakona fizike koji na drumu važe za vozače motora i koji uslovljavaju njihove manevre i putanju pri naglim reakcijama, treba ih edukovati u tom smjeru.
Bilo bi lijepo da se to može - no realnost je nešto sasvim drugo, i vrlo je kompleksna...
- caesar
- Test vozač kaskader

- Vozim: GSX-R 1000 K6
Evo procitah onako letimice sve sto je receno. Ja bik ipak ovom prilikom iznio malo drugaciji stav. Nisam da nosenje kacige bude zakonska obaveza.
Ne nosenje kacige ne ugrozava druge vec samog vozaca kao prvo. Ljudi koji voze bez kacige su drugaciji sto se tice to percepcije rizika. E sad postoje samo dva racionalna resenja problema. Zakonski ih skinuti sa motora zauvjek u slucaju ne nosenja kacige ili im dozvoliti da sami to urade ali na svoju stetu. Fer izbor.
Sobzirom da one koji ne nose kacige ne smatram normalnim u veeoma sirokom smislu te rijeci to ce oni kad tad naci nacina da ugroze druge. Zasto? Pa ako ne pazis sebe kako ces onda druge paziti. Te ljude ne treba stititi vec ih skinuti zauvjek sa motora. Zakonski ili na njihov nacin skroz je nebitno dok god ostali ucesnici u saobarcaju ne stradaju. Budala na motoru sa kacigom ili bez nje je i dalje budala i kada tad ce naci nacina da ugrozi i sebe i druge na neki nacin.
Racionalan je izbor je dozivotna zabrana voznje od strane drzave ili osloboditi ih zakonske obaveze nosenja kacige. U svakom slucaju bice manje avetinja na ovaj ili onaj nacin.
Ne nosenje kacige ne ugrozava druge vec samog vozaca kao prvo. Ljudi koji voze bez kacige su drugaciji sto se tice to percepcije rizika. E sad postoje samo dva racionalna resenja problema. Zakonski ih skinuti sa motora zauvjek u slucaju ne nosenja kacige ili im dozvoliti da sami to urade ali na svoju stetu. Fer izbor.
Sobzirom da one koji ne nose kacige ne smatram normalnim u veeoma sirokom smislu te rijeci to ce oni kad tad naci nacina da ugroze druge. Zasto? Pa ako ne pazis sebe kako ces onda druge paziti. Te ljude ne treba stititi vec ih skinuti zauvjek sa motora. Zakonski ili na njihov nacin skroz je nebitno dok god ostali ucesnici u saobarcaju ne stradaju. Budala na motoru sa kacigom ili bez nje je i dalje budala i kada tad ce naci nacina da ugrozi i sebe i druge na neki nacin.
Racionalan je izbor je dozivotna zabrana voznje od strane drzave ili osloboditi ih zakonske obaveze nosenja kacige. U svakom slucaju bice manje avetinja na ovaj ili onaj nacin.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
-
Freeman
- Grijač guma

Sa jedne tacke gledista si u pravu, ko nece da brine za svoje zdravlje i zivot na kraju krajeva - ne mora. Ali ima tu i druga strana. Zakonom je propisano nosenje kaciga, ne zato da bi se spasili neciji zivoti, nego zato sto drzavu mnogo kosta necija povreda. Ta cijena je u zapadnim zemljama mnogo veca pa su im i zakoni rigorozniji. Da ne pricam o tome kako neko moze ne nosenjem kacige ugroziri i tudje zivote. Mogu misliti sta se desava kada vozaca bez kacige potrefi neka veca buba ili kamencic koji je odskocio iza kola ili kamiona.
- Hogar
- Test vozač kaskader

- Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.
Koliko ja vidim, postoje dva bitna razloga zasto je drzava nametnula da se kaciga mora nositi (ili vezati pojas u kolima):
1. Onaj ko pretekne (iliti prezivi) saobracajnu nesrecu a nije nosio kacigu (vezao pojas) ce vrlo vjerovatno imati daleko teze ozljede i daleko vjerovatnije neku invalidnost. Ta osoba ce to lijecenje, ili penziju, ili vec bilo kakav oblik pomoci isl. dobijati na moj, tvoj, nas racun. Ja nisam voljan da takvim ljudima placam (veoma skupo) lijecenje, a jos manje dozivotnu invalidninu.
2. Kada novine na kraju godine napisu da je u saobracajnim nesrecama bilo 1000 ili 2000 ili 3000 ili 100 poginulih, niko nece pitati jesu li imali pojas, kacigu, dozvolu, tehnicki ispravno vozilo itd. Svi ce dreknuti na drzavu sto ne uradi nesto da se smanji broj poginulih.
Elem, ako je u drzavi dovoljno razvijena demokratska svijest da neko kaze: jeste, ali od tih 100, 50 su bili motociklisti koji nisu nosili kacige i niko drugi nije nastradao u tom sudaru, pa ljudi kazu "tako im onda i treba", ipak nikad nece biti toliko ekonomski jaka da mogu tek tako, o svom trosku, lijeciti i placati invalidnine radno omladini koja je u punoj snazi i treba da puni budzet, hrani sebe i familiju.
S druge strane, kad budemo, kao u Jamerici, imali privatne zdravstvene fondove koji ce pokrivati lijecenje od takvih povreda.... bujrum ago koliko ti drago... iliti onda cu biti za to da kacigu ne nosi onaj ko ne zeli.
1. Onaj ko pretekne (iliti prezivi) saobracajnu nesrecu a nije nosio kacigu (vezao pojas) ce vrlo vjerovatno imati daleko teze ozljede i daleko vjerovatnije neku invalidnost. Ta osoba ce to lijecenje, ili penziju, ili vec bilo kakav oblik pomoci isl. dobijati na moj, tvoj, nas racun. Ja nisam voljan da takvim ljudima placam (veoma skupo) lijecenje, a jos manje dozivotnu invalidninu.
2. Kada novine na kraju godine napisu da je u saobracajnim nesrecama bilo 1000 ili 2000 ili 3000 ili 100 poginulih, niko nece pitati jesu li imali pojas, kacigu, dozvolu, tehnicki ispravno vozilo itd. Svi ce dreknuti na drzavu sto ne uradi nesto da se smanji broj poginulih.
Elem, ako je u drzavi dovoljno razvijena demokratska svijest da neko kaze: jeste, ali od tih 100, 50 su bili motociklisti koji nisu nosili kacige i niko drugi nije nastradao u tom sudaru, pa ljudi kazu "tako im onda i treba", ipak nikad nece biti toliko ekonomski jaka da mogu tek tako, o svom trosku, lijeciti i placati invalidnine radno omladini koja je u punoj snazi i treba da puni budzet, hrani sebe i familiju.
S druge strane, kad budemo, kao u Jamerici, imali privatne zdravstvene fondove koji ce pokrivati lijecenje od takvih povreda.... bujrum ago koliko ti drago... iliti onda cu biti za to da kacigu ne nosi onaj ko ne zeli.
- caesar
- Test vozač kaskader

Volio bih da vidim statistiku ali mislim da se naveci dio udesa vozaca bez kaciga zavrsava fatalno po njih tj sa smrtnim ishodom. Neka samo malo cvrkne glavu od trotoar i ode bogu na ispovjest. Poslednji primjer je onaj klinac iz BD. Tako da se troskovi svode na troskove znate vec cega. Zbog svog psiholoskog profila "malo" su skloniji riziku i tim svojim ponasanjem sigurno uzrokuju lanac incidentnih situacija i troskova u vezi sa tim. Tesko je izvagati ali ameri su to ocigledno uspjeli.
Analogija je sa dresurom zivotinja. Reklame ne podizu svijest motociklista o nosenju kacige vec strahom uticu na njihovu svijest. Bitna je razlika jer i lava mozes dresirati sa bicem da radi razne stvari ali prvom prilikom ce napasti. Tako i predmetne vocace mozes preplasiti sa reklamama ali vec sledecom prilikom ce napraviti sranje jer nisu u kavezu kao lavovi vec su na otvorenom. Svjest se ne kreira sa EPP-om vec sa dugim procesom obrazovanja koji je kod nas los. Do tada mislim da se ne treba mjesati u prirodnu selekciju i pustiti te ljude da stradaju ako zele da ne bi ugrozili druge ucesnike u saobracaju sa svojom drugacijom percepcijom rizika. A drzava sa druge strane bi trebalo da nadje dugorcno resenje da kroz bolji obrazovni sistem podize svijest i motociklista i ostatka populacije jer na kraku samo to jedino ima pravog dugorocnog efekta. Malo je surovo i sigurno bi naislo na kritiku boraca za ljudska prava ali jbg ko nece da brine o sebi...
Analogija je sa dresurom zivotinja. Reklame ne podizu svijest motociklista o nosenju kacige vec strahom uticu na njihovu svijest. Bitna je razlika jer i lava mozes dresirati sa bicem da radi razne stvari ali prvom prilikom ce napasti. Tako i predmetne vocace mozes preplasiti sa reklamama ali vec sledecom prilikom ce napraviti sranje jer nisu u kavezu kao lavovi vec su na otvorenom. Svjest se ne kreira sa EPP-om vec sa dugim procesom obrazovanja koji je kod nas los. Do tada mislim da se ne treba mjesati u prirodnu selekciju i pustiti te ljude da stradaju ako zele da ne bi ugrozili druge ucesnike u saobracaju sa svojom drugacijom percepcijom rizika. A drzava sa druge strane bi trebalo da nadje dugorcno resenje da kroz bolji obrazovni sistem podize svijest i motociklista i ostatka populacije jer na kraku samo to jedino ima pravog dugorocnog efekta. Malo je surovo i sigurno bi naislo na kritiku boraca za ljudska prava ali jbg ko nece da brine o sebi...
AMAT VICTORIA CURAM
- Sledgehammer
- Grijač guma

- Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007 - Location: Hrvatska, Mraclin
caesar wrote:Do tada mislim da se ne treba mjesati u prirodnu selekciju i pustiti te ljude da stradaju ako zele da ne bi ugrozili druge ucesnike u saobracaju sa svojom drugacijom percepcijom rizika.
Sve si lijepo napisao - osim ovoga što citiram, jer si u tome preskočio bitnu stvar - oni sa nenošenjem opreme itekako ugrožavaju i druge učesnike u prometu!
Zbog čega bi netko stradao nevin samo zato jer je onom motociklistu iza njega uletjela mušica, pčela, kamenčić, bumbar, prašina ili ne znam što u oko, i njegova impulsna, panična i svakako drugačije negativna reakcija je rezultirala njegovim padom, zalijetanjem, udarom, stradavanjem - ne samo njega, nego i svih koji će mu se naći na putu i putanji pada i stradavanja?
Uleti mu buba u oko pri 80 km/h - ta buba tada ima masu i moć izbijanja oka! Takva bol i šok za organizam ne dozvoljavaju vozaču da ostane bez reakcije, i da ostane miran, staložen i hladnokrvan. On pada, stradava, motocikl otkliže po cesti i kupi sve na svom putu. U gradu je situacija još gora - taj motocikl otkliže tom brzinom među pješake na nogostupu, kosi ih, ubija i stvara invalidima. Zbog čega - zato jer neki pametnjaković nije spreman na žrtvu koja je neminovan i zakonski obvezan dio vožnje motocikla?? Zar je njegov inat i njegova bezvezna filozofija važnija od sigurnosti i svih pratećih problema koje može uzrokovati??
Mislim da njegova filozofija nema nikakvu vrijednost, i da je treba srezati u korijenu.
Ako sam alergičan na slanu vodu - neću se baviti ronjenjem! Ako mi se vrti u glavi i muka mi je od putovanja - neću letjeti avionom! I ako me smetaju moto-kacige - to nije sport i aktivnost za mene. I tako treba biti. Princip je vrlo jasan.
- caesar
- Test vozač kaskader

Mislim da smo na istoj liniji priče. Možda sam ja malo odlutao ali htjeo sam da kažem da su takvi vozaci generalno opasni za saobraćaj bilo da govorimo o nošenju kacige ili nekom drugom aspektu bezbjednosti u saobraćaju. Ako oni ne mogu da provale zašto je kaciga važna pa onda šta da ošekuješ od njih kada su druge stvari u saobraćaju u pitanju. Prestrašiće se od reklama i zakona kada je kaciga u pitanju, a šta je sa ostalim stvarima? Ne može se napraviti toliko reklama i strogih zakonskih propisa koliko će oni imati glupih ideja. Tako da sam za to ili da ih država skine zauvjek zakonski ili da im se dozvoli da to odrade sami. Biće što to ti kažeš koja kolateralna žrtva ali šta je sa svim onim žrtvama iz alternativne budućnosti ako se tim vozačima dozvoli da i dalje ostanu u saobraćaju bilo kao vozači motocikla ili automobila?
AMAT VICTORIA CURAM