ramaro wrote:Bez uvrede, ali licno mislim da je to sve jedna velika prdnjava.
Postujem svacije misljenje ali da je ovo takva rabota ja se prvi ne bih uplitao u raspravu. Ako je vec bajkerski kod odavno odredjen, s namjerom da se zna ko je i sta znaci biti bajker a ko motociklista ili samo ljubitelj, ne vidim sta tu moze biti cudno. Znam da mnogi misle da su bajkeri ako su kupili motor. Biti bajker je nesto mnogo vise od motocikliste...
ramaro wrote: Sustina udruzivanja je po meni druzenje, uzivanje u voznji i okupljanje sto veceg broja clanova sa tim ciljem. Naravno da oni treba da postuju odredjena pravila, ali ona su tu da olaksaju druzenje i udruzivanje, a ne da ga otezaju i iskomplikuju.
Naravno da je to tacno, stavise ta pravila i jesu u funkciji da se olaksa i omoguci svim clanovima da se druze i posjecuju. Sada se osjecam prozvan kao clan kluba koji izvrsava funkcije i da moram da objasnim svima kako ljudi ne bi stekli krivu sliku o nasem moto klubu na osnovu vasih komentara i skakljivih podpitanja.
Jedno od pravila naseg kluba je da svaki clan da svoj doprinos koliko moze nekome nasem clanu ko nije trenutno u finansiskoj moci a ima zelju da posjeti neku moto zurku ili moto skup...i jos niz takvih bratskih gestova... sto je i sustina druzenja. Da li je to komplikacija?
Da li je otezavajuci faktor sto ne primamo policajce i djecu i sto je uslov da svako mora imati polozenu A kategoriju i mora nositi kacigu? Dakle suvisno je komentarisati. E sad ako neko zeli biti clan naseg moto kluba mora da stazira i to minimum godinu dana, da svi clanovi budu uvjereni da novi clan zasluzuje da bude dio nas, da se uvjerimo da jednom kada samostalno odluci da posjeti neki bajkerski skup to uradi na primjeran nacin. Mi nismo divljaci. Nas klub ne prima clanove koji ce nositi boje na ledjima samo da bi se hvalili time da ih imaju i kako su clanovi moto kluba, vec moraju da ih zasluze tako sto ce posjecivati moto zurke i moto skupove, dolaziti na sastanke, ucestvovati u humanitarnim akcijama...svrha je pozitivna, druzenje, bratski odnosi sa svim bajkerima itd.
ramaro wrote: Narocito se ne slazem sa ovim dijelom koji se tice zena. Mislim da je diskriminatorski i retrogradan. Mi bi trebali da promovisemo i podsticemo ljubav prema motorima i takvom nacinu zivota kod zenske populacije, a ne da ga ogranicavamo, jer bi to nas svijet ucinilo mnogo ljepsim i raznovrsnijim. Mislim da dame to zasluzuju i da su vise nego sposobne biti punopravni clanovi moto zajednice.
Naravno, ovo je samo moj licni stav i nemam zelju da ga namecem bilo kome, ali ni to da budem dio bilo kog kluba koji je diskriminatorski po bilo kom osnovu.
Ovo je Crna Gora pa ako ce zena poceti da se pita u kucu onda odosmo u...

Kod nas to ne moze
Mi upravo radimo na tome da podsticemo ljubav prema motorima i bivstvovanje zenske bajkerske subkulture samim time sto smo im odobrili clanstvo, da budu dio nas, nose boje i voze sa nama, uzivaju u svim pogodnostima kao i ostali clanovi. Postoje razni i drugacije uredjeni klubovi pa svako ima za pravo da iskaze svoje misljenje i sebe pronadje u nekoj drugoj prici.
Pozdrav i zivio