Trening Bezbjedne Voznje

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Re: Trening Bezbjedne Voznje

Post by mexiko »

Mora da ste debelo MUP zaduzili cim su samo vas zvali :lol: :lol: :lol: Smijemo li sad sto rec protiv policije pred vama? :lol: :lol: :lol: :lol:
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Jovane dzaba , sve sto smo naucili u NK ne vazi :mrgreen:
+1389+
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

NikGold wrote:Jovane dzaba , sve sto smo naucili u NK ne vazi :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Ne znam da li j da počnem da pojašnjava? a?
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Evo vidoja,istina kratkog...samo jedna vjezba je u pitanju,jer na ostale morah da slusam i radim :)

Odje smo radili simulaciju krivine,dakle,kako se skrece,polozaj tijela,pogled...
Najvece iznenadjenje nam je bilo to da pri skretanju,dupe se prebaca na suprotnu stranu od pravca krivine(krivina lijevo,dupe na desnu stranu i suprotno),stopala na fuzastere skoro na prste(a ne da vise dolje),noge skroz uz motor.Ako je krivina u lijevo-desna ruka vuce volan ka sebi,lijeva od sebe(countersteering)...koliko ce to biti izrazeno zavisi od krivine,u nasem slucaju lijeva je skroz ispruzena.Pogled na sami izlaz iz krivine,nikako tacno ispred sebe,sa strane i sl...za nas je to bio ovaj cunj u sredini kruga...

jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Ovo vazi za sporu voznju, u ostrim sporim krivinama, gradska voznja, provlacenje kroz guzvu, voznja oko cunjeva na poligonu... Na otvorenom putu pri brzoj voznji i u brzim krivinama polozaj tijela suprotan ovome ili ja ne znam da vozim.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

Jedno je sigurno iz iskustva, ovo radi posao samo pri sporim krivinama i po gradu dje je potrebno malo vise akrobacije. naglasak ove vjezbe je na kontra upravljanju u krivinama i usmjeravanja pogleda jer 110% je sigurno, dje gledamo tamo idemo! Ako gledamo stub, kamen ili bilo kakvu prepreku budite sigurni da cete je pogoditi. ukoliko je pogled ka izlazu, to je prava stvar.

Sto se tice vece brzine, nazalost nemam tu fotografiju, ali ova ce biti ok,
http://www.southbayriders.com/forums/threads/56487/" onclick="window.open(this.href);return false;
Polozaj glave treba da bude kao ziroskop, tj uspravno, jer svako naginjanje i slicno otezava ispravno ocitavanje informacija koje nas mozak radi.
i obavezno pogled ka izlazu iz krivine i to najdalje sto moze pogled dobaciti.

Takodje je bilo rijeci o izboru prave putanje u krivini, pri putnim brzinama.
Ako je krivina u lijevo, treba se drzati desne strane nase trake, a ako je krivina udesno, drzati se lijeve strane nase trake.
razlog je jednostavan, ovako namjestanje za ulazak daje nam vecu mogucnost sagledavanja sta nas ceka u krivini ili na izlazu.

Jako bitna stvar za kocenje u krivini! brzinu obavezno prijagoditi prije krivine i to tako da je motor na nekih 2/3 snage, sto znaci da imamo rezerve ukoliko je potrebno da ragujemo. e sad pitanje kocenja.
ako se koci prednjom kocnicnom u krivini, motor ce da se uspravi i time rizikujemo takozvano ispravljanje krivine i izlijetanje sa puta, dok ce zadnja kocnica jos malo da obori motor.

- Dosta ovoga se zna ali za nove neiskusne vozace ovo moze znaciti granicu izmedju pada ili ne.
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

mexiko wrote:Mora da ste debelo MUP zaduzili cim su samo vas zvali :lol: :lol: :lol: Smijemo li sad sto rec protiv policije pred vama? :lol: :lol: :lol: :lol:
hahhahaha ja sam trazio da se izbrise sve do sad pisano o meni, i da mi ubace neke kul stvari :mrgreen:
bez sale, jako su me pozitivno iznenadili, mada to i ne treba da cudi, oni o nama imaju sliku preko par da nazovemo kolega koji jure kao muva bez glave a mi o njima preko slicnih ljudi. a to su ipak sve generalizovanja/predrasude kojima cesto htjeli ili ne, budemo taoci.
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

da ne zaboravim jos jednu cinjenicu a vidim i da se neki mediji bave tim,

Dehidratacija znacajno umanjuje sposobnost voznje, cak kao i pijanstvo!

vodite racuna jer se na motoru ne osjeti, kad je vruce, tijelo gubi dosta vode a zbog vjetra nemamo osjecaj da se to stvarno desava. Instruktor iz Slovenije, ovaj sto slusa Samo Rep :) kaze da je dugo razmisljao o posledicama udesa kad je sletio sa jadranske magistrale i jedva prezivio. nije mogao da shvati zasto je pao, i posle par godina je na nekom medicinskom seminaru cuo da dehidratacija moze biti uzrok gubitka svijesti od 1 sekunde! kombinacija ljeta, opreme, duge voznje je savrsena kombinacija za tako nesto.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

DrMracni wrote:
mexiko wrote:Mora da ste debelo MUP zaduzili cim su samo vas zvali :lol: :lol: :lol: Smijemo li sad sto rec protiv policije pred vama? :lol: :lol: :lol: :lol:
hahhahaha ja sam trazio da se izbrise sve do sad pisano o meni, i da mi ubace neke kul stvari :mrgreen:
bez sale, jako su me pozitivno iznenadili, mada to i ne treba da cudi, oni o nama imaju sliku preko par da nazovemo kolega koji jure kao muva bez glave a mi o njima preko slicnih ljudi. a to su ipak sve generalizovanja/predrasude kojima cesto htjeli ili ne, budemo taoci.
:lol: :lol: Ma sve su to manje vise dobri momci...........dok ne uzmu olovku u ruke :lol: :lol: :lol: :lol:
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Montenegro
Grijač guma
Grijač guma

Post by Montenegro »

Hvala Atlantskom savezu Crne Gore što je finansirao sve ovo...ne zaboravite !
Post Reply