mexiko wrote:Bandit wrote:Prosto receno BUDO = folklor, jesi to htio reci?

Ovo sam shvatio ne samo kao pitanje, vec i kao tvoje misljenje o BUDO. Ako grijesim, povlacim ono sto sam napisao vezano za to. U principu, sva ova moja i tvoja prica su stvar subjektivnog misljenja, koja su potpuno suprotna. Ali ja vjezbajuci aikido, gledajuci one mnogo bolje od mene i citajuci ono sto su pisali ljudi koji neuporedivo vise znaju o borilackim vjestinama i sportovima od mene, smatram da je vrlo primjenjiva vjestina, mozda ne u MMA koliko u svakodnevnici.
Da malo pomenemo i nesto drugo: krav maga, sistem, shotokan i kyokushinkai karate...da malo pricamo o tome

Ja razumijem emocionalnu vezu izmedju persone i sporta,ali si ipak previse emocionalan

.Nasa prica jeste suprostavljanje oprechnih misljenja,zato smo je i poceli,zato i postoji forum.Da svi mislimo isto bilo bi dosadno. Elem,ja mogu da tvrdim da ce ti aikido pomoci i to dosta ,ali samo ako te napadne neko ko nema pojma sto radi,ako te kakva sirovina uhvati za rever ili ruku da bi pokazao dominaciju ili te,tobos,zaplasio.Tu mu je pukla pogibija. Ali ja pricam o situaciji gdje bi covek spram sebe imao rvaca,bjj ,boksera/k. Boxera,ili 3 u jedan,daleko bilo

..Pricam o realnim uslovima i nivoima znanja vjestine.Pricam i o vrhunskim nivoima znanja,o raznim svjetskim turnirima.Moje iskustvo je takvo,ti imas drugacije i to se zove razlicitost. Krav maga,ne bi je MOSAD upraznjavao,RUSKAJA SISTEMA,veoma opasna vjestina,shot. I kyok. karate,SAMBO,sve su to veoma komplexne vjestine...uostalom dosta njih je kombinacija dzuda,karatea,aikidoa...i BJJ je nastala od judoa,kao i sambo-judo+k.boks....
P.S. Kad budete htjeli ili mogli,svrnite Imperatot i ti do nas u klub,99% sam ubijedjen da cete nastavit sa treninzima