Destinacija - Vercors

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Post Reply
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Re: Destinacija - Vercors

Post by velimlje »

a mi smo nastavili sa usponom ….

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

a uspon bas traje , izgleda da je polazna tacka , Jausiers bas nisko … ali ne smeta nam , priroda je prelepa , put odlican , saobracaja tako reci nema , uzivamo …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Interesantno je da sa obe strane ovog prelaza postoje neke stare kasarne , bar lice na kasarne , jedne su nesto malo sredene , a druge obnavljaju , valjda je tu nekad bila granica … a pod samim vrhom ima starih napustenih bunkera i topovskih gnezda .. ludaci …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

… tu negde smo prvi put ugledali i taj vrh oko koga je kao omca pravljen put Cime de la Bonette , izgleda kao gomila uglja kod neke termoelektrane …

… sa putem sprovedenim okolo …

Image

...nastaljamo …

Image

sreli smo i prvi motor tog dana , na pogresnoj strani puta … mozda je bio englez

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

spust sa druge strane , oko cuke … tu je u sustini nekad bio prelaz , ali se neko odlucio da treba malo to da ispravi ...

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Danasnji prelaz je

Coll de la Bonette , visina 2715 metara

sa Cime de la Bonette , visina 2802 metara

Ovde je potrebno objasnjenje …

U sustini najvislji prelaz u Alpima i samim tim u citavoj Evropi , bar to vredi za ASFALTIRANE prelaze je

Col d`Iseran 2770 metara , drugi je poznati Passo Stelvio sa 2757 metara i tako dalje …

E sad , citajuci ovaj putopis reci cete da smo vec bili na najvisem prelazu , cemu sad gnjavaza ..

Sam prelaz Col de la Bonette – Restefond ima visinu 2715 metara , ali se nekad ( neznam tacno kad ) nasao neki pametnjakovic , na vrh samog prelaza napravio nesto sto bi moglo da se najbolje nazove panoramska petlja oko samog vrha Cime de la Bonette i tako dosao do visine 2802 metra i zeznuo sve … u sustini moze da se obide krug bez da se vracate na isto parce puta , pa nije jednosmeran , ali ipak nije ni pravi prelaz …

Postoji u Spaniji asfaltirani put do 3392 metara , ali je u jednom pravcu i odavno je zatvoren za saobracaj

Mi se nismo mnogo obazirali na detalje i overili smo i ovaj prelaz ….

Inace na samom prelazu itekako deluje svih tih 2802 metra , pustos , nigde nicega , jos smo mi poranili i bili na prelazu potpuno sami , pomalo zastrasujuce , trazi postovanje od putnika …

na samom vrhu sem ove stene sa izgraviranom plocom nema
ABSOLUTNO NICEGA , a pogled ubija … ni kafane , ni znaka , ni guzve … prava stvar , za mene … uzivanje …

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Prilikom silaska , pojavio se vec neki motor , tu i tamo …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

realno , slike mogu samo delimicno da prikazu sve , u zivo je mnogo lepse …

mislim da smo ostali sto bi se reklo sirom otvorenih usta , pa jos vetar na motoru , nije ni cudo da smo ozedneli ...

... tako da smo se obradovali kad smo videli mali zaseok sa kafanicom , rekli ajde da odmorimo . Prijatna planinska atmosfera , okolinu cuva gazdaricin pas , sok i kafa … kafa onako , ali nemam primedbi , nije kafic u Milanu , i ne ocekujes vise ..

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

rekoh da platim , kaze gospoda 3 eura , dam joj 4 i kazem joj da je OK i krenem prema motoru , ona se zahvali ude u zgradu i izlazi par sekundi kasnije , nosi mi nalepnicu prelaza sa kojeg smo upravo dosli …

Meni se i ne svida nesto da kupujem kojekakve nalepnice i lepim na kovcege , sta ja znam , bude nekad kod nekoga to lepo , ali nije to za moj motor …

Ali ova je nasla pocasno mesto !!!
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Odatle , kako smo se spustali u dolinu , bilo je sve vise i vise motora , vikend , idu lokalci na prelaz koji je ostao iza nas … lagano smo sreli preko 200 – 300 motora u sledecih 20-30 km … samo zuji , pomisljao sam da necim poduprem levu ruku u poziciju za pozdrav ….

Nisam mogao da vidim registarske tablice svih tih motora , ali mi je bilo interesantno da za razliku od Svajcarske , gde sigurno vise od pola motora koje sretnete budu razni BMW-ji , najvise GS , u Francuskoj nije tako , jos uvek jih ima puno , kao jednog modela verovatno najvise , ali ne toliko , mozda 20 – 30 posto … ili je bio takav dan , tesko reci …

...bio je vikend , pa se razmer onih ko mi koji putuju iz daleka , i onih koji su vise manje lokalci uveliko pomerio u korist ovih drugih , vidite i sami , redko ko ima torbe ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

vidi se i na ovoj fotografiji , do Nice 95 km , izasli ovi sa mora u planine , da se razhlade …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

U nekom selu uz put su imali biciklisticku trku , pa su ovaj kuca i njegov vlasnik usmeravali saobracaj …

Image

Image

Image

a posle motorista naisli smo i na ove … sa slicnim planovima... jedino sto oni imaju krov , a kasnije tog dana ustrebat ce ...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Posle toga je doslo malo iznenadenje … rekoh , izplanirao sam put maksimalno , moja bolja polovina ne voli iznenadenja , nekad mi se cini da ocekuje da znam broj seprentina … to donekle treba i razumeti , u sustini se plasi motora , ali za moju srecu trpi …

vec samo skretanje sa glavnog puta kod sela Saint Savueur sur Tinne nije bilo obecavajuce … skretanje desno pod tolikim uglom da sam morao da se okrecem na glavnom putu i vratim sa donje strane , inace malo teze do nemoguce

… onako pola znaka beskonacnosti , da sad ne crtam …

Image

Tu je poceo uspon na Col de la Couillole , 1678 metara …

… znam , rekao sam da i ne pominjemo nista ispod 2000 metara , ali ovaj je nesto sasvim drugo …. put sirine auta plus mozda 50-75 cm , metar tu i tamo , uspon onako mozda ne najgori ikad , ali posten , serpentine slozene jedna na drugu , pita me zena sa zadnjeg sedista

Jel ovo jednosmeran put ? Rekoh , koliko znam nije …

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Pricam vam to i iz razloga planiranja , nikad neznate 100 posto sta ocekivati , a ova deonica je isla bas sporo ….

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Na vrhu tog najjaceg uspona postoji malo selo , navodno iz srednjeg veka , izgleda jako simpaticno , to je Roubion . Pravo da vam kazem , nisam ni znao , a vremena za obilazak nismo imali …

Image

Image

Image

Image

Image
Post Reply