Danasnji prelaz je
Coll de la Bonette , visina 2715 metara
sa Cime de la Bonette , visina 2802 metara
Ovde je potrebno objasnjenje …
U sustini najvislji prelaz u Alpima i samim tim u citavoj Evropi , bar to vredi za ASFALTIRANE prelaze je
Col d`Iseran 2770 metara , drugi je poznati Passo Stelvio sa 2757 metara i tako dalje …
E sad , citajuci ovaj putopis reci cete da smo vec bili na najvisem prelazu , cemu sad gnjavaza ..
Sam prelaz Col de la Bonette – Restefond ima visinu 2715 metara , ali se nekad ( neznam tacno kad ) nasao neki pametnjakovic , na vrh samog prelaza napravio nesto sto bi moglo da se najbolje nazove panoramska petlja oko samog vrha Cime de la Bonette i tako dosao do visine 2802 metra i zeznuo sve … u sustini moze da se obide krug bez da se vracate na isto parce puta , pa nije jednosmeran , ali ipak nije ni pravi prelaz …
Postoji u Spaniji asfaltirani put do 3392 metara , ali je u jednom pravcu i odavno je zatvoren za saobracaj
Mi se nismo mnogo obazirali na detalje i overili smo i ovaj prelaz ….
Inace na samom prelazu itekako deluje svih tih 2802 metra , pustos , nigde nicega , jos smo mi poranili i bili na prelazu potpuno sami , pomalo zastrasujuce , trazi postovanje od putnika …
na samom vrhu sem ove stene sa izgraviranom plocom nema
ABSOLUTNO NICEGA , a pogled ubija … ni kafane , ni znaka , ni guzve … prava stvar , za mene … uzivanje …