Smanjenje registracije (Reloaded)

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Re: Smanjenje registracije (Reloaded)

Post by sLowRider »

So, ako mi je rega do sad bila 250€, od toga mi je poreza na luksuz bilo 120€, ostatak troskovi, takse i polisa, znaci ako registrujem na 9 mjeseci od ovih 120€ ce mi se skinut nesto kao 15€ na racun polise??? Ako je tako, onda je ovo pun pogodak i ja sam masu srecniji s ovih 15€. Bolje 15€ u moj dzep, no u tudji.
Hold your horses, man
Freeride
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

pogrijesio si nesto,porez ti je bio 75 e...i think...look at your racun :D ,ja moj izgubio ..
ono je za nov motor te kubikaze 150 e,za svaku godinu 5 posto,ali ne moze ispod 50 posto...
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Ja pronadjoh neki document,koji prica pricu,kako je I zasto doslo do povecanja poreza.
Sad vec davne 2004,vazio je zakon o porezu na upotrebu vozila,po kojem je taj porez bio obacunat na sledeci nacin

Porez na upotrebu putničkih motornih vozila plaća se godišnje prema radnoj zapremini
motora, i to za:

2. motocikle
1) do 125 cm3 ………………………………….. 10 €
2) preko 125 do 500 cm3 …………………… 30 €
3) preko 500 do 1100 cm3 …………………. 100 €
4) preko 1100 cm3 ……………………………. 200 €
Porez na motorna vozila iz stava 1 ovog člana umanjuje se 5% za svaku navršenu godinu
starosti vozila, s tim što ukupno umanjenje ne može da pređe 70% ukupno propisane visine

Sve je to vazilo do kobne 2009.,kad je predlozena izmjena,a 2010 i usvojena pomenutog zakona,pa kaze:

Porez na upotrebu putničkih motornih vozila plaća se godišnje prema radnoj zapremini motora, i to za:

2. motocikle
1) do 125 cm3 ………………………………….. 10 €
2) preko 125 do 500 cm3 …………………… 30 €
3) preko 500 do 1100 cm3 …………………. 150 €
4) preko 1100 cm3 ……………………………. 300 €
Porez na motorna vozila iz stava 1 ovog člana umanjuje se 5% za svaku navršenu godinu starosti vozila, s tim što ukupno umanjenje ne može da predje 50% ukupno propisane visine poreza.

U njihovoj Analizi poreske politike za 2010,u uvodu se kaze da je cilj izmjena zakona,uskladjivanje sa propisima EU,stvaranje konkurentne poreske stope..stvaranje poreske kulture obveznika,itd..itd..
Na strani 18 i 19,pominje se izmjena ovog zakona,dje se otvoreno kaze koji je cilj ministarstva---punjenje budzeta,i to da je prihod veci za nevjerovatnih 78% u odnosu na godinu ranije(odje mislim na sva vozila,motori,avioni,kamioni)
Sto mi mozemo da uradimo?misljenja sam da prica o malom potrosacu,zagadjivacu,parkinzima i sl...ne pije vodu,jer njih interesuju procenti..naravno,ne kazem da i to ne treba pomenut..
Prema podacima,u CG ima oko 5000 registrovanih motocikala,od toga je sigurno veliki procenat ispod 500 ccm...ostadosmo nas stotinak "bogatih",da placamo ovoliki porez.
Mislim da bi trebalo krenut sa tom pricom,da drzava ovom politikom ne zaradjuje,nego samo jednu malu grupu finansiski tesko opterecuje,i cera je u sivu zonu,sto je suprotno sa ciljevima njene politike,izmedju ostalog,suprotno i saradnji sa obveznicima
Da se ne rari o nikakvom luksuznim vozilima,a da tek kubikaza nema veze sa tim...
Sto da trazimo?E sad...porez se ukinut ne moze...to je nerealno za ocekivat,bar ja tako mislim...
Isto mislim da bi najlakse bilo,vratit na snagu ovaj zakon iz 2004 god.,novim motorima od 500 do 1100 ccm bi bilo jeftinije za 50 e poreza,preko 1100 ccm,jeftinije za 100 e...
Nama sa vremasnim motorima,ne samo sto bi osnovica bila manja,nego bi dobili i veci procenat snizavanja cijene(70 %,umjesto dosadanjih 50 %)
Za,protiv,uzdrzani?
Ono sto bih ja mogao da pokusam,je da sastavim dopis,i iskoristim jednu vezicu,da taj dopis stigne do ministra finansija...ali me to podsjeti i na nas stari problem,sto jos nemamo moto savez,pa bih i tu trebao imati dozvolu od no limit bikersa,da to ucinim u njihovo ime,jer ne vjerujem da ce neko MENI razmatrat,da MENI smanji porez...

http://www.mf.gov.me/ResourceManager/Fi ... 95&rType=2" onclick="window.open(this.href);return false;

Onda pomenuo bih,jos jednu ekipu,koju odje niko ne pominje...mada uopteno govoreci njih niko ne pominje,niti se sto bune,niti ih ko dira...jednostavno zive jednim mirnim zivotom :D ,a to su osiguravajuca drustva.
Pronadjoh neke moje polise,koje datiraju jos iz 2004,istina od automobila...tako npr.,za Suzuki vitaru 1,6,1993 godiste..osiguranje te 2004 te je stajalo 95 e,da bi na polisu(iste kuce) iz 2009,cijena bila skoro 150 e..
na zadnjoj reg. Alfe romeo,1,9 2004,osiguranje je nevjerovatnih 215 e...sve me to navelo da vidim kako se utvrdjuje ta cijena,i kakvo je stanje u regionu.
Cijena polise,iliti premija,zavisi od mnogo faktora...najistaknutiji medju njima,jeste faktor rizika da prouzrokujete nekom stetu.E sad mi recite,je li moguce da je cijena polise za vitaru i pegaza ista,da istu stetu mogu pruzrokovat motocikl od 170 kg i dzip od skoro tone???
DAlje,manje-vise sve osiguravajuce kuce u okruzenju praktikuju sistem BONUS-MALUS,odnosno sistem klase vozaca...pa u najboljem slucaju ako ne napravite udes u 3 godine ostvarujete popust od 30 % u SRB.,i do 50 % u HR i SLO..
zasto nema toga sistema kod nas,kad se radi o osig. kucama koje postoje i u okuzenju,dje postoji ta ponuda???
dalje,zasto nam ne pise na polisu,kojoj mi to zoni rizika i premijerskom razredu pripadamo,da znamo kako je utvrdjena ta cijena??
u zemljama regiona,cijena polise zavisi i od toga koliko godina imate,jeste li invalid,dje vozite,koliko km predjete godisnje...?
Pogledajte svoje polise,evo mojih!

Image

Image

Image

Image
Last edited by VeDzA on 14 Nov 2014 16:39, edited 1 time in total.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Bato Vedza,
Vidim da te potresla ova prica o regi :)
Istina je da je porez na zutog 75€ i da je osiguranje oko 130€, a i da se ovim na tri mjeseca nista ne cini.
Hold your horses, man
Freeride
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Potresa i istresa,svake godine :)

NAPOMENA:pogresan fajl zakacih,treba analiza za 2010,a ne 2011...sad je ispravljeno
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

poka wrote:meksiko, oces da kazes, da ako ne obezbijedimo smanjenje gregistracije kod ministarstva finansija, onda plaćamo isto i ako registrujemo na pola godine?
ili oces da kazes da cemo ako registrujemo na pola godine, platiti polovinu cijene od one koja vazi za registraciju od godinu dana?
Ako je registrujes recimo na tri mjeseca, koliko bi trebalo da je minimum po novom zakonu, onda bi valjda trebalo da placas cetvrtinu cijene koje sad placas, tako mi je nekako logicno. E sad to mozda i nije neka povoljnost. Ali zato bi valjalo naci nekog u ministarstvu finansija i porazgovarati sa njima da se vidi moze li se sto ucinjeti po pitanju para. Takodje i po pitanju osiguranja, jer osiguravajuce kuce mogu popustiti jedino ako ih drzava pritisne. Na primjer, Lovcen osiguranje pripada slovenackom Triglav osiguranju, a mislim da su tamo tarife dosta manje (to mozete provjeriti ako imate nekoga tamo) Ja se sjecam price izvjesnog Bojaan iz, cini mi se Maribora, koji je svojevremeno bio na skupu na Ivanovim koritima kad je rekao da za svoj GS sa nekim dodatnim osiguranjem placa registraciju 280 i nesto eura na sto mu je Blazo Milic odgovorio da on za svoj placa oko 480. A i kod nas su nekad bili premije na osiguranja, i od kad je triglav osiguranje kupilo lovcen, ukinuli su to. Imalo bi tu jos price...
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

ako bude da nam naplate cetvrtinu za 3 mjeseca, oda je ok. iako to ukupno nije manje. ali jeste znacajno onome kome ne treba duze. i to je ok.
ali ako nam umanje za 50 eura u tom slucaju, onda to nije nimalo isplativo.
ali eto poceli smo, samo da ne stanemo.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Ovako glasi clan zakona u predlogu zakona o izmjenama i dopunama ZOBSa koji je vama interesantan :)

Clan 33
U clanu 270 stav 1 tacka 2 poslije rijeci "saobracaj" tacka-zarez brie se i dodaju rijeci:
"tri godine od dana prve registracije vozila ako vozilo u tom periodu nije ucestvovalo u
saobracajnoj nezgodi, i ako ima dokaz u smislu clana 244 ovog zakona, prilikom prve
registracije;".
Poslije stava 3 dodaju se dva nova stava, koji glase:
"Na zahtjev lica iz stava 2 ovog clana, saobracajna dozvola i registraciona naljepnica za
registrovano vozilo mogu se izdati i sa kracim rokom vaZenja, ali ne kracim od tri mjeseca.
Vlasnik vozila, odnosno korisnik lizinga vozila nadoknadjuju cijenu obrasca saobracajne
dozvole, registracione naljepnice i registarske tablice.

E sad ima tu jos nekih izmjena na citavih 62 strane, pa na primjer imate kategoriju "mladi vozac" sto znaci do 24 godine zivota, koji ne msije da vozi brze od 70 km/h na magistralnom putu ili 100 km/h na auto putu,...
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

mexiko wrote: Takodje i po pitanju osiguranja, jer osiguravajuce kuce mogu popustiti jedino ako ih drzava pritisne. Na primjer, Lovcen osiguranje pripada slovenackom Triglav osiguranju, a mislim da su tamo tarife dosta manje (to mozete provjeriti ako imate nekoga tamo) Ja se sjecam price izvjesnog Bojaan iz, cini mi se Maribora, koji je svojevremeno bio na skupu na Ivanovim koritima kad je rekao da za svoj GS sa nekim dodatnim osiguranjem placa registraciju 280 i nesto eura na sto mu je Blazo Milic odgovorio da on za svoj placa oko 480. A i kod nas su nekad bili premije na osiguranja, i od kad je triglav osiguranje kupilo lovcen, ukinuli su to. Imalo bi tu jos price...
To sto je Triglav vlasnik Lovcena, ili Sava Re vlasnik Sava Montenegro nema ama bas nikakve veze... ako vec zelite da pokusate da uticete na cijene osiguranja onda se obratite Agenciji za nadzor osiguranja.

Kad vec spominjes Sloveniju, znam kakve su registracije posto sam moj motor dovezao iz Slovenije...pricao s sa prethodnim vlasnikom i situacija je sljedeca: puna cijena registracije je ista kao kod nas, razlikuje se svega u par eura ali ko registruje motor na godinu dana (iako Slovenija ima mnogo vise snijega nego mi) dobija popust od 50%. Ako je vlasnik motora clan nekog MK dobija jos 10% popusta, tako da je bivsi vlasnik placao poslije oba ova popusta nesto oko 150e a ja placam 340e.

Za krace registracije mi nije znao reci jer nikad nije registrovao na manje od godinu ali sam razumio da nije proprcionalno broju mjeseci vec nesto skuplje...

E sad koliko je realno ocekivati da se smanje registracije (posebno takse koje ubira drzava) a pogotovu kad uzmemo u obzir ovo totalno neracionalno zaduzivanje za autoput, takvo da je ostao na snazi krizni porez na plate koji je smanjip plate svih ministara i njihovih pomocnika, veliko je pitanje! Posebno kad pogledamo da smo vrlo mala zajednica. Neko pomenu oko 5000 motora, tj vlasnika motora, sto je manje od 1% populacije u CG.
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

mexiko wrote: Takodje i po pitanju osiguranja, jer osiguravajuce kuce mogu popustiti jedino ako ih drzava pritisne. Na primjer, Lovcen osiguranje pripada slovenackom Triglav osiguranju, a mislim da su tamo tarife dosta manje (to mozete provjeriti ako imate nekoga tamo) Ja se sjecam price izvjesnog Bojaan iz, cini mi se Maribora, koji je svojevremeno bio na skupu na Ivanovim koritima kad je rekao da za svoj GS sa nekim dodatnim osiguranjem placa registraciju 280 i nesto eura na sto mu je Blazo Milic odgovorio da on za svoj placa oko 480. A i kod nas su nekad bili premije na osiguranja, i od kad je triglav osiguranje kupilo lovcen, ukinuli su to. Imalo bi tu jos price...
To sto je Triglav vlasnik Lovcena, ili Sava Re vlasnik Sava Montenegro nema ama bas nikakve veze... ako vec zelite da pokusate da uticete na cijene osiguranja onda se obratite Agenciji za nadzor osiguranja.

Kad vec spominjes Sloveniju, znam kakve su registracije posto sam moj motor dovezao iz Slovenije...pricao s sa prethodnim vlasnikom i situacija je sljedeca: puna cijena registracije je ista kao kod nas, razlikuje se svega u par eura ali ko registruje motor na godinu dana (iako Slovenija ima mnogo vise snijega nego mi) dobija popust od 50%. Ako je vlasnik motora clan nekog MK dobija jos 10% popusta, tako da je bivsi vlasnik placao poslije oba ova popusta nesto oko 150e a ja placam 340e.

Za krace registracije mi nije znao reci jer nikad nije registrovao na manje od godinu ali sam razumio da nije proprcionalno broju mjeseci vec nesto skuplje...

E sad koliko je realno ocekivati da se smanje registracije (posebno takse koje ubira drzava) a pogotovu kad uzmemo u obzir ovo totalno neracionalno zaduzivanje za autoput, takvo da je ostao na snazi krizni porez na plate koji je smanjip plate svih ministara i njihovih pomocnika, veliko je pitanje! Posebno kad pogledamo da smo vrlo mala zajednica. Neko pomenu oko 5000 motora, tj vlasnika motora, sto je manje od 1% populacije u CG.
Post Reply