PRESRETAC HVATA BRZE!!

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007

Re: PRESRETAC HVATA BRZE!!

Post by Sledgehammer »

Freeman wrote:Prilikom preticanja smijes da prekoracis maksimalnu dozvoljenu brzinu, samo sto to policajci uglavnom ne znaju, a bogami ni vozaci pa zbog toga i placaju kazne
Nije li ti to malo "čudno"??

Policajci sigurno bolje poznaju zakone od 99% vozača, jer po njima i rade svaki dan, i po njima pravdaju svoja postupanja - jer su im isti i temelj za ta postupanja!

BTW, da tako nešto piše u zakonu, onda bi se i netko već obranio od prekršajne prijave po tome, MUP bi naputkom upoznao policajce što i kako raditi u dotičnom slučaju, kakva je zakonska regulativa i pravna praksa, no svega toga - NEMA!

Nije ti čudno što tolike tisuće ljudi nemaju pojma o nečemu što ti "znaš"? Ili si "samo malo" zakon protumačio onako kako tebi odgovara?
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

De se ne bi pretpostavljalo evo ga i na forumu zakon o bezbjednosti saobraćaja http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =52&t=2788" onclick="window.open(this.href);return false; ;)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Post by Freeman »

Sledgehammer wrote:
Freeman wrote:Prilikom preticanja smijes da prekoracis maksimalnu dozvoljenu brzinu, samo sto to policajci uglavnom ne znaju, a bogami ni vozaci pa zbog toga i placaju kazne
Nije li ti to malo "čudno"??

Policajci sigurno bolje poznaju zakone od 99% vozača, jer po njima i rade svaki dan, i po njima pravdaju svoja postupanja - jer su im isti i temelj za ta postupanja!

BTW, da tako nešto piše u zakonu, onda bi se i netko već obranio od prekršajne prijave po tome, MUP bi naputkom upoznao policajce što i kako raditi u dotičnom slučaju, kakva je zakonska regulativa i pravna praksa, no svega toga - NEMA!

Nije ti čudno što tolike tisuće ljudi nemaju pojma o nečemu što ti "znaš"? Ili si "samo malo" zakon protumačio onako kako tebi odgovara?

Vidim da sam ja dosao na red.

To da policajci poznaju zakone bolje od 99% ljudi nije tacno. Mozda u svijetu ali kod nas ne sigurno. Kako objasnjavas da mi je od 20-ak saobracajaca samo jedan rekao da je ogranicenje u naseljenom mjestu 60km/h (ovo je bilo prije nekoliko godina). Ostalima je odgovor bio 40km/h. Ili samobracajac koji ne zna kada se smije preticati preko pune, da li je dvoje kola kolona ili nije, itd. I da ne bude da izmisljam, sve ove stvari su se meni desile.

Ajde mi ovo objasni: prije par godina su mi napisali prijavu za preticanje vozila preko isprekidane linije. Kao nije bila dovoljna preglednost, a poceo sam i zavrsio preticanje preko isprekidane.

A ovo da se prilikom preticanja smije prekoraciti maksimalna przina nisam ja izmislio, nego sam procitao u knjizi iz koje sam se spremao za takmicenja (kada se samo sjetim toga :) ), a kasnije i za polaganje vozackog. I nemoj misliti da cu sada traziti i citirati zakon, jer, iskreno, boli me briga hoces li mi ti vjerovati ili ne. Ne zelim da zvucim grubo, ali do sada si pokazao da ne postujes tudja misljenja i da ne mijenjas svoje iako znas da nisi u pravu.

PS. Vise necu citati ovaj topic, pa se ne moras truditi da mi odgovoris, jer svi znamo kuda ce to odvesti.
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

wulfy wrote:takodje se ne stiče poverenje u policiju
Što taj pojam uopće znači - "povjerenje u policiju?"

Trudim se to objasniti sam sebi, ali ne uspjevam, pa ako netko zna - da mi malo približi što taj pojam znači, kako se on manifestira, koliko je to bitno i građaninu i policiji itd itd??
Danilo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CX

Post by Danilo »

Sledž, hoćeš reći da ti često nemaš povjerenja u samoga sebe!? Bogami, kad jedan policajac krene u filosofske raspre i razmišljanja, razvodni mu se odlučnost i smouvjerenost i tu više nema ni P od policajca. Takvoga, ako je Hegelovski orjentisan i Sartrovski podoban šalju da radi na ušno odjeljenje (čitaj služba drž. bezbj.), a ako je tvrdokoran kao Spinoza ili Galilej, šalju ga u (ne)zasluženu penziju.
OLDTIMERCLUBMONTENEGRO
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Freeman wrote:prije par godina su mi napisali prijavu za preticanje vozila preko isprekidane linije. Kao nije bila dovoljna preglednost, a poceo sam i zavrsio preticanje preko isprekidane.
Očito ga znaju više od tebe - kada su ti napisali prijavu.
Freeman wrote:A ovo da se prilikom preticanja smije prekoraciti maksimalna przina nisam ja izmislio, nego sam procitao u knjizi iz koje sam se spremao za takmicenja (kada se samo sjetim toga :)
Ne fali li ti možda onaj mali dio iz zakona koji kaže da i to povećanje brzine u konačnici NE SMIJE prijeći najveću dozvoljenu brzinu?? (naravno, natjecanja su izuzeta iz pravila ponašanja u normalnom prometu na cestama, i ono što si pročitao u tom priručniku nema važnost u svakodnevnom prometu - tamo su drugačiji auti, drugačija pravila, drugačiji uvjeti i sve ostalo je - drugačije! Zato možeš zaboraviti izvan piste...).

Jer sam siguran da si nam nešto ili prešutio, ili si to malo protumačio na svoju ruku.

Iako sam čitanjem crnogorskog ZSPC primjetio da ima jako puno stvari koje se kod vas toleriraju ili su mi i potpuna nepoznanica naspram hrvatskog ZSPC.
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Danilo wrote:Sledž, hoćeš reći da ti često nemaš povjerenja u samoga sebe!? Bogami, kad jedan policajac krene u filosofske raspre i razmišljanja, razvodni mu se odlučnost i smouvjerenost i tu više nema ni P od policajca. Takvoga, ako je Hegelovski orjentisan i Sartrovski podoban šalju da radi na ušno odjeljenje (čitaj služba drž. bezbj.), a ako je tvrdokoran kao Spinoza ili Galilej, šalju ga u (ne)zasluženu penziju.
Ja imam potpuno povjerenje u samoga sebe, zato jer se dobro i poznajem u profesionalnom pogledu.

Ovdje nema filozofskih rasprava, nego obično postavljanje i tumačenje pravnih i zakonskih pitanja - a što sve skupa nema veze sa filozofijom, već sa stvarima koje piši - ili ne pišu! - u zakonu. I u tom smislu postavljam pitanja i dajem komentare.

Drago mi je da u vašoj policiji ima ljudi koji znaju tako razlučiti ljude na filozofskoj ravni.
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Sto se tice poznavanja saobracajnih propisa od strane saobracajne policije, ja zaista mislim da je ono upitno. Na primjer, u najnovijem zakonu stoji da "utvrdjivanje brzine nije dozvoljeno na 100 metara od saobracajnog znaka", a ja redovno zateknem policiju tik uz znak ogranicenja sve sa radarom. Lokacija, po izlasku iz Bioca, iza znaka 70 (do znaka je dozvoljeno 40.... idealno mjesto za nabijanje "kvote").
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Ja bih kao vozač i na vašem mjestu uživao u tome da mi policajci prodaju nezakonitosti!!

Kao prvo, sve bih ih natjerao na sud (jer ne morate platiti kaznu odmah, već u roku 8 dana, a ako niti to ne ide - postoji skraćeni prekršajni postupak, na koji uložite žalbi ili prigovor - i isti odmah napušta zgradu policije i ide na "običan sud").

Na tom običnom sudu (prekršajnom), sve stvari na koji je utvrđen prekršaj usporedite sa pravilnikom i zakonom (to je sve besplatno i javno, imate ga u Službenom listu, samo treba naći i na njega se pozvati), a onda pred sudom pokazati i dokazati da policija postupa nezakonito i protivno propisima (kao npr. da moraju biti 100 metara iza znaka, a ne deset metara ili odmah pod znakom, jer morate dobiti šansu prilagodbe brzine, ne možete znati unaprijed što će i kakav će znak doći). Prekršaj se briše, a sud obavještava policiju da su policajci postupili nezakonito zbog toga i toga, što može rezultirati disciplinskim postupkom protiv policajaca - a najviše ste postigli da se ubuduće takove pokvarene rabote neće dešavati.

Naravno, to znači i uštedu brda živaca i vremena - kao i nedostatak ovakvih tema na forumu. :lol: :lol: :lol:
Danilo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CX

Post by Danilo »

Sledgehammer wrote:
wulfy wrote:takodje se ne stiče poverenje u policiju
Što taj pojam uopće znači - "povjerenje u policiju?"

Trudim se to objasniti sam sebi, ali ne uspjevam...
Ovo mi je bio povod da konstatujem tvoju filosofsku Kantovsko-Ničeovsko zaumnost. Bravo ti ga čika milicajac, to je za pohvalu. A što se tiče policije i njenog dejstva to je suštinski svuda isto, jer "čast je čast, a vlast je vlast".
OLDTIMERCLUBMONTENEGRO
Post Reply