Aprilia RSV4

Novosti, komentari novih i starih motora...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Aprilia RSV4

Post by wulfy »

Najveća novost u klasi spotskih litraša je (uz novu Yamahu R1) je Aprilia RSV4. Ovaj motor je razvijan ,,naopačke''. Odnosno prvo je napravljena trkačka verzija, pa se onda ta trkačka verzija ,,civilizovala'' (dodati elementi da bi se ispunile osnovne norme da bi se ovaj monstrum mogao registrovati). Obično se napravi motocikl, pa se onda prilagođava tkama.

No, ono što je nafascinatnije da je mlada kompanija uspjela da razvije sopstveni agregat koji ima četri cilindra raspoređenih u V konfiguracuju pod uglom od 65 stepeni. Ipak, ovaj agregat je plod velikih iskustava na trkama, pogotovo sa dvotaktnim agregatima. Varijabilni sistem usisa vazduha, kao i kontrola gasa tzv. ,,ride by wire'' tehnologijom omogućava upotrebu niz elektronskih pomagaća, kao i nekoliko mapa rada. No največća prednost V4 agregata je njegove male dimenzije u odnosu na konkurenciju, tako da je konstruktorima data veća sloboda kod kreiranja okvira i kod raspodjele težišta.

Image

Zato što je takav način razvoja prvo je predstavljena trkačka verzija ovog motorina.

Image

Image

Image

Image

Kada sam pomenuo okvir, da pomenem i to da postoji mogućnost podešavanja okvira, odnosno ugla prednje vilice. Uz to može se podešavati i položaj agregata u okviru, što uz već poznata brojna podešavanja vješanja pruža ogromne mogućnosti prilagođavanja. Poslije trkačke verzije prikazana je i taj paket za ,,smrtnike'', ali za sada samo u najaeksluzivnijoj verziji, koja kod Aprilije znači oznaku Factory.

Image

Image

Image

Image

Image

Naravno da sva ta tehnologija mora imati i svoju cjenu.

Tehnički podaci za RSV4 Factory

Motor V4
Zapremina: 998,9 ccm
Snaga: 180 KS pri 12.500 o/min
Obrtni moment: 115 Nm pri 10.000 o/min
Težina: 179 kg
Maksimalna brzina: oko 300 km/h
Cjena: oko 20.000 €

Poslije Factorya očekuje se i ,,obična'' verzija RSV4 koji najvjerovatnije neće imati ta brojna podešavanja, uz naravno jeftinije komponente vješanja. Uz to biće dodato i suvozačko sjedište. Ta ,,obična'' verzija trebala bi da bude dosta jeftinija. Još nema zvaničnih fotografija te bazne varzije RSV4.

Iz svega ovoga vidi se da je RSV4 pravljen bez kompromisa samo za pistu.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Aprilia RSV4

Post by Space Director »

Super izgleda, a tek mogu da zamislim kako ovo cudo ide. Medjutim, moja "zamjerka" na njihove V2 agregate... majko rodjena kako je to ruzan zvuk! Uzaaas! Slusao sam to na Grobniku, u ciljnoj ravnici, u punom gasu... uzas, uzas, uzas... :shock: :shock:
I kad stojim tesko me pratiti...
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

stvarno je tuga slušat tu aždaju kako se "muči" sa tim zvukom. Ali ide svaka mu dala...

inace, gledajući race model mislio sam na tren da su Italijani ostali bez dizajnerskih ideja jer je, bar po mom ukusu, maximalno ružna... a onda sam skrolovao malo južnije i vidio Factory verziju koja mi je vratila povjerenje u te stare majstore dizajna. Stvarno idealno izgleda, a po obrtnom momentu i konjaži rekao bih da se stvarno mora doooooobro poštovat...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Blazo, mozemo li kako vidjeti ovaj i ostalih par predstavljanja koje je wulfy napisao na naslovnoj stranici?
Mislim da zasluzuje da se tamo nadje.
I kad stojim tesko me pratiti...
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Post by goku »

Uh, valjalo bi se ovo probat'... :roll:
A vidjecemo kako ce se pokazat ove godine na stazi... :think:
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Potvrđeno da krajem godine na tržište dolazi i ,,obična'' verzija RSV4. Ona, naravno neće imatu svu silu podešavanja (položaj motora u okviru, ugao prednje viljuške,...), kao ni vrhunske elemente vješanja tako da bi cjenovno trebala biti u rangu sa jednom Yamahom R1.

Izgleda da će poslije dugo godina neki ne-japanski proizvod postati reper u litarskoj klasi.
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Evo i fotki RSV4 Factory u vožnji

Image

Image

Image

Image

Image

Image
LION
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by LION »

wulfy,eksta je motor ,nema sto.vrh.a reci mi kumim te bogom,dje sjedi suvozac/bice kuci u fotelju.
Chile
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Husqvarna TC250

Post by Chile »

Još samo da pogodim onih usranih 7 brojeva na lotu i odmah idem po nju :D
Highway_Curves
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: nadam se jednom GS500F, CBF500