Djeca na motociklu, sta mislite o tome ?

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Djeca na motociklu, sta mislite o tome ?

Post by Roki »

Posto ja vec 4 godine kao suvozaca imam devetogodisnju cerku Emiliju interesuje me vase misljenje o tom " problemu ".
U pojedinim zemljama Evrope je dozvoljeno a u drugim postoji starosna granica od 12 godina i ..... ko je vise u pravu ?????
Ja sam sa Emilijom 2009-e presao oko 6000 km a mislim da cemo ove godine preskociti granicu od 10000km ( zbog planiranog puta za Casablancu :dance: )
Eto pa udrite sad po meni.
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Re: Djeca na motociklu, sta mislite o tome ?

Post by NikGold »

Neznam nisam pametan . Dok sam vozio vespu vozio sam i ćerku ispred sebe između nogu , sve dok jednog sunčanog lepog dana kada smo išli kod bake i deke me nije isjekao jedan savjesni vozač na 4 točka . Bog me pogledao jer je bilo kočenja i poprečno klizanja čas na jednu čas na drugu stranu kao na spidvej trkama . Toga dana sam se usrao u gaće , prodao moju ljubav vespu px200 i odlučio da ne vozim djecu dok malo ne porastu da sama mogu da sjede i da se drže na motoru . Znači ful oprema i veću djecu -10+ godina to može, poz
Last edited by NikGold on 05 Feb 2010 00:38, edited 1 time in total.
+1389+
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Evo šta kaže naš zakon u vezi djece i dva točka:

Član 90
Na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena je vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života.
Djeca koja su saobraćajnim vaspitanjem u školama i drugim ustanovama za vaspitavanje i obrazovanje osposobljena za vožnju bicikla i o tome im je izdata potvrda mogu na lokalnim putevima samostalno upravljati biciklom, ako nijesu mlađa od 14 godina života.
Biciklom u saobraćaju na lokalnim putevima mogu upravljati i djeca sa navršenih 11 godina života, ako ih prati lice koje je starije od 18 godina života.

Član 95
Vozač bicikla i bicikla sa motorom smije da prevozi dijete do sedam godina života, ako na vozilu postoji posebno ugrađeno sjedište ispred vozača.
Vozač motocikla smije da prevozi lice starije od sedam godina života samo na sjedištu namijenjenom za prevoz lica, i to tako da to lice opkorači vozilo.
Vozač motocikla ne smije da prevozi lice koje je pod uticajem alkohola ili lice koje nije uračunljivo.

Po ovome na motociklu ne možeš djete voziiti u vrtić, ali možeš u školu. Tako zakon kaže, a on je vjerovatno pisan iz nekog iskustva, no, uvjek je na roditeljima ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Odlicno im je iskustvo...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Zakon je jedno i on nesto dozvoljava... Hm, sa druge strane, ja nisam siguran bih li ja vozio dete na motoru. Zakon mu ne cuva bezbednost dok je na motoru, vec ja kao otac. E sad, otac moze voziti oprezno, dovoljno dobro, biti iskusan. Nazalost, mi kao vozaci motora nismo jedini koji uticemo na svoju bezbednost. Mnoge stvari se mogu iskontrolisati, prilagoditi uslovima voznje ali druge vozace ne mozemo nikako...

Samo je pitanje jesmo li spremni da bas toliko deci stavljamo "glavu u torbu"... Ja trenutno nisam, mada ne znam hocu li popustiti pod pritiskom..
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

moram se ukljuciti makar malo obzirom da sam i sam vozio djecu vrlo dugo na Vespi i to ne samo jedno. Prestao sam to da radim dok me jedan policajac nije zaustavio sa njih dvoje na vespi i odrzao mi jednu vrlo konstruktivnu kritiku.
Cerku bih mozda sada i vozio na velikom motoru, ali samo ako ima kofer pozadi. Sina koji ima 10 godina za sada nema sansi.
Koliko god nam prijalo da su nasi najmiliji s nama i da im pruzimo uzitak voznjom, mislim da se u tim momentima ponasamo neodgovorno Razmislite da li bi ste vozili komsijino ili prijateljevo dijete od 10 12 godina na motoru.
Ja sam siguran za sebe - N I K A D.
Ono sto sam zelio da kazem je da bez obzira na zrelost i zelju nasih klinaca, smatram da treba da ispostujemo norme koje su po tom pitanju postavljene, jer nas prije svega stite od nas samih.
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

ja još uvijek nemam dijece..ali evo kroz par mjeseci nadam se da cu i ja osjetiti tu roditeljsku brigu i steći taj osjećaj...
što se tiče vožnje dijece na motoru ja nisam pristallica toga...ipak su to mladi ljudi a kod nas u saobraćaju ima svakavih kretena nepismenih i obijesnih koji ne vode računa ni očemu, tako da rizikovati njihove živote zbog takvog vida zadovoljstva ne bih se upuštio...znam iz ličnog iskustva kliko su moji roditelji bili protivni da ja uopšte kupim motor, i dan danas su protivnici toga iako imam 28 godina, a prvi motor sam kupio sa 26! nije ni to dobro jer ipak što duže voze više znaju..ali svjest teenager sigurno nje kao naša..ali ima ljudi koji su rođeni i imaju sluha za vožnju..a ima onih koji nikako sluha nemaju za vožnju a potenciraju takve stvari..e to je jako opasno:)
uffff...napisah ja gomilu nekakvih gluposti.... :D :D
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Poceh ovu temu pa je red da i ja kazem razloge mog razmisljanja.
Prvo :
Za mene je motor prevozno sredstvo kao i svako drugo ( naravno da su tu osecaji malo drugaciji nego kad se radi o autobusu )i do treceg razreda osnovne skole sam sa ocem isao u skolu tim prevoznim sredstvom ( bio je ucitelj u istoj i, naravno, on je vozio ;) a poslije su nam bile razlicite smjene pa sam ja, nazalost morao autobusom )
Drugo:
Sinu sam za sedmi rodjendan kupio motor da bi od malena ucio da vozi a ne da sa nekih 16-17 godina ufati 2-3 kruga tudjim motorom i da misli da zna da vozi bolje od Rossija. Vremenom je stekao takav respekt od motora da me uopste vise nije strah kad negdje sam ode u voznje. Tada nije bilo lako ucit dijete od 7 godina da vozi, mislim da sam pretrcao jedan krug oko svijeta za njim, ali sad mogu da kazem da se isplatilo.

Image

Trece:
Cerka se vozi samnom na motor iz ciste ravnoptavnosti ....... ????????????
Kakve sad ravnopravnost ima veze sa voznjom djece na motor ........ da nije ovaj sto prica lud ....... sto je s njim jutros :o :o :o
I te kakve veze ima moj brale, i te kakve.
Pustis zenu da i ona polozi za motor, kupis joj isti i onda kazes : U, jbt, sto cu sad sa djetetom ........... babe i djeda nema ovdje pa da je ostavis kod njih, ni strine ni tetke.
Nista, rekoh, vozicemo se dok je ona u skolu.
Kakvu crnu skolu, pa motori se voze kad je raspust ....................
I tako rekoh: Emilija oces li s tatom jedan krug moto........ Ma nisam ni zavrsio kad ona kao iz topa : " Ja Pappi, das ist sooooooo cool "
I od tada do danas jedno 15000 km smo presli zajedno naravno " pod punom ratnom opremom "

Image

Image

Image

Image

I misljenja sam da je od motora za djecu biciklo puno opasnije
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Potomaka još nemam, ali pretpostavljam da je pravo uživanje voziti se sa svojim djetetom i krenuti na neki kraći put, naravno pod pretpostavkom pune opreme, itd...

Nedavno sam na ADVRider-u našao ove postove, uglavnom se tate hvale kako sa ćerkicama voze, izgleda fino...

http://www.advrider.com/forums/showthre ... =daughters" onclick="window.open(this.href);return false;
A gdje ide ovaj put.......
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Roki moraću nabavit ovo jedno sjedište za đecu jer je prava stvar , pričamo o vožnji djece a ne o trkanju sa djecom na motoru i ne o vožnji djece od 3-4 godine već vožnji djece koja su svjesna moguće opasnosti i koja imaju snage i vještine da se samostalno drže na motoru i koja posjeduju svu zaštitnu opremu - onda je to ok a sva ostala priča nema smisla . poz

ps. Najviše što me popizdi je kad vidim budale kako drže djecu u krilu i voze auto , moja djeca su u svojim stolicama , vezana i to je amin.
+1389+
Post Reply