Bijah danas da se malo provozam, jer sam ugradio neki dio na motor, pa da vidim da li radi, i dozivjeh jednu situaciju, koja me natjera da napisem ovaj tekst, kao upozorenje, savjet ili kako god mladim kolegama vozacima. A istovremeno sam popizdio na sebe jer sam dopustio sebi da mi misli 'odlutaju', te zamalo udjoh u crnu hroniku, statistiku, a samim time i zamalo ojadih osiguravajucu kucu za novac od polise zivotnog osiguranja
Elem, posto promjenih vec pomenuti dio, rijesih da se malo odvezem na motor, ali ovaj put prema sjeveru, tacnije prema manastiru Moraca. Jeste da nema veze sa ovim tekstom, ali sjever mi je mnogo ljepsi, cistiji i prirodniji od juga nase drage drzave, tako da sve slobodno vrijeme pokusavam provesti 'gore'. Dakle, ono sto zelim da kazem je opasnost koja vreba pri ulasku u tunel, tacnije pri naglom prelasku sa dnevnog svijetla, sunca, u totalni mrak. Incident mi se desio u tunelu ispred samog manastira, posto sam na predhodne bio koncentrisan. Ko poznaje taj put mozda ce se sjetiti da je taj tunel prilicno dugacak i da je u njemu krivina. E sad, ono sto ja radim priliskom ulaska u tunel (kada sam na motociklu) je to da smanjim brzinu na pola i nekih 3-4 sekunde zmurim na jedno oko prije ulaska u tunel. Posto to ovaj put nijesam uradio, uletio sam brzinom od 70-80 km/h i kako sam usao u tunel ostao sam potpuno 'slijep'. Duga svijetla ne pomazu. Ko vozi, zna da i kod automobila u prvom momentu imamo osjecaj kao da svijetala nema. Svaki covjek, ako ne zna ili ne vidi kuda ide, instinktno zanosi u lijevu stranu, a krivina u tunelu ide u desnu. Prvo sto sam vidio kad mi se "vratio" vid su kamene hridi sa lijevog zida tunela u visini moje glave...na manje od pola metra. Prebacio sam tezinu (dupe, ramena i izbacaj koljena
Mislim da je trivijalno pomisljati i pricati o tome kako svudje u normalnom svijetu tuneli imaju osvetljenje, a kod nas samo 2 ili 3... Ljudi, pamet u glavu. Dakle, ako idete put sjevera (ili bilo gdje ako se zateknete a vidite da tunel nema sopstveno osvetljenje) znajte da morate naci nacin da prilagodite oci na ulasku u tunel. Zato ni u kom slucaju tamni vizir. Pa cak ni suncane naocare. Prije tunela zmurite na jedno oko nekolike sekunde prije nego udjete, a otvorite oko tek kad udjete u tunel. Drasticno redukujte brzinu, jer kad je sunce napolju osjecaj je kao da ste upali u bunar...
Naravno, ovo 'nisanjenje' na jedno oko je moj nacin, ako neko od kolega ima neki djelotvorniji, neka kaze...covjek se uci (a i muci, u pizdu materinu) dok je ziv...