OPTIMIZAM I BESPARICA

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

OPTIMIZAM I BESPARICA

Post by NikGold »

Stalno kenjam da nas uništiše TV i internet pa i sam postadoh žrtva :D .Valjda pod utiskom raznih serijala na diskaveriju i posjećivanja raznih motoforuma upecah se i ja ,uđoh u vrzino kolo , pa reko da podjelim sa Vama nebi li ko izvuko pouku i bio pametniji od mene što vjerujem nije teško :lol:
Tako moj motor suzuki DR350 SE , 96 god, 6 brzina bato moj koji me super služijo prethodnu sezonu odlučim da poboljšam ,uljepšam i sredim :ugeek: . Motor je izgledao ovako
Image
a nadam se da će kad ga satavim (uz Božiju pomoć jer mi samoo Bog dragi može pomoć :? ) iz svih ovih silnih gajbica i paketa biti još mlađi i još ljepši :D .
Tako ja krenem u rasturanje i da bi mi radni prostor bio čist otvorim novine i poređam po podu i ugledam novinski naslov po kome je cijeli projekat dobio ime
Image

DR je sjajan motor i plan mi je bio da ga malo unaprijedim tamo gdje je po meni loš. U prvom redu je to vješanje koje sam odlučio da zamjenim boljim i savremenijim pa je tako donor prednje viljuške i trouglova bio Kawasaki KX a zadnji amortizer ću valjda uspjeti da upasujem od Suzukija RMa. Bez većih problema sam prilagodio viljušku KXa stim da sam zadržao felmu od DRa jer sam htio zadržati funkciju brzinomjera i kočioni cilindar jer sam htio imati i funkcionalno štop svijetlo
Image
Zadnji amortizer mi još putuje iz jevrope i valjda ću uspjet da ga ugradim uz neke manje prepravke-regler mora da promijeni mjesto i grana auspuha da se još malo zakrivi. Nadam se da ću ovim prepravkama dobiti vuka u jagnjećoj koži :think: .
Rezervoar na DRu je 9L i svaka vožnja mi je bila sa bidonom od 2-5L u ruksaku što me je dosta umaralo a i da me zaustave ispred kake ambasade ili skupštine uhapsili bi me ka pripadnika AlKaide :mrgreen: . Zato prijatelji ljudi šilju iz jevrope 16L
Image
Nabavljeni su i širi i veći nogostupi-fuzsteri da mogu lepše da stojim ki maneken.
Image
Stavljen je i Rental volan-korman-guvernala 8-) i acerbis štitnici za ruke
Image
U toku je izrada povisivača gore pemenutog rentala za jedno 4-5 cm cirka :P da ne krivim kičmu dok vozim stojeći.
Kada sam kupovao motor vidio sam, premda im je to i slabost, da ima po malo korozije na ramu a kad sam malo bolje zagledao bilo je tu i malo više pa sledi rasturanje
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

I posle puuuno šmirglanja,
brušenja,
mazanja antirostom

Image
Image
Image
potom uz konsultacije Baš majstora ove fele došli smo da se sve prešlo par puta vošprajmerom pa potom šprickit 4.1 pa na mokro baza pa lak. Estetika mi i nije bila toliko bitna koliko da zaštitim ram od dalje korozije.
Image
Image
Sad sledi sklapanje i zamjena većine šarafa koji su korozirali.
Provjerijo sam ležajeve zadnje viljuške i nema lufta pa sam ih samo podmazao mazalicom , jedino je guma koja štiti viljišku a po kojoj kliza lanac za smeće pa se čeka nova.
Image

Sad je na redu otvaranje motora, posle 75000km je počeo da pokazuje znake umora , malo više troši ulja. Gumice ventila i karike se najvjerovatnije mijenjaju. Ostalo treba da se provjeri u kakvom je stanju i da li je u toleranciji pa će se ako bude potrebe mijenjati. Prvenstveno mislim na lanac bregaste (koji mislim da je već mijenjan) i opšte stanje glave , bregaste i ventila.

Image.
Čim otopli nastavljam sa radovima.
Trenutno nemam namjeru da radim na tome da dobijem koju ks jer sa trenutnim odnosom prednji zadnji lančanik 14/44 u odnosu na 15/41 što je fabrički nisam nezadovoljan kako se ponaša na terenu. Tu u ostalom nema što da se izmišlja, zamjene se dizne ili u ovom slučaju karburator, modifikuje se kućište filtera za vazduh i otvoreniji auspuh i može se solidno dobit na performansama.
Last edited by NikGold on 08 Feb 2012 10:13, edited 3 times in total.
+1389+
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Re: OPTIMIZAM I BESPARICA

Post by NikGold »

Tattoo wrote:Svaka čast, samo bi ja dodao u naslov:

"Optimizam, besparica i Dokolica";-)

reče čoek koji četkicom za zube pere motor :lol: :lol:
+1389+
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Svaka ti cast, ja mislim kad bih ga ja ovako rastavio, da bih odustao od sastavljanja ;)
I kad stojim tesko me pratiti...
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

A pita se coek u nekom postu je li sjevernjak. A no sto si! Koji bi nas coek taka sto na ovu zimu!

Bravo Nice! Ja bih volio da umijem ovako djelat oko svog motora.
Hold your horses, man
Freeride
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

slazem se za performanse kad si ga vec rastavio (dizne filteri auspuh, al onda vidi dal ce tolki rezervoar da to izdrzi kolko si navikao) , al dal ti zaisto treba dokle god mozes da se igras velicinom lancanika, kako god svaka ti cast!!!!! , i kod mene isto ka kod direktora sastavio ga ne bi vise nikad, no bi po foruma doslo, pa da ne nastavljamo na sta bi to licilo, eno jedna spodoba takva vec doma................. ;) p.s. kad ti stizu ti djelovi iz evrope ? imal sto tu da nije za dr-a?
risk,is what makes life worth living.
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

jedna stara prica.kazu istinita ali nebitno. Doveo covjek sina kod majstora da ga zaposli kao majstora i kaze mu ...on sve zna da rastavi...samo neko treba malo da ga priuci da to sastavi opet :D :D :D :D
e tako sam i ja ka oovaj....mada bih ga umio sastavit ali iskreno ja nemam toliko strpljenja i zivaca za takve stvari..na zalost...
Niče svaka ti čast...nastavi samo... :violin: :violin: :clap: :dance:
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

GoldNice, ko bi rekao da ima ovoliko djelova u Suzukija... Hrabro, i nema sto...
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Neka ti je bravo. S obzirom da je ova zima stisla, imaces vremena da ga sastavis, posto kako je krenulo, ne vjerujem da ces moc prije Djurdjevdana mrdnut po tim glavicama. :lol:
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

SlavkoPejovic wrote:GoldNice, ko bi rekao da ima ovoliko djelova u Suzukija... Hrabro, i nema sto...
hahhaahhahahhahahaha japanska masina o 600 kubika Pejovicu :dance: :dance: :dance: :dance:
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

svaka ti cast! i ja bih volio da umijem, ali ...
nadam se da ces nas infomisat ovako i dalje! ali nema fotomontaza! :D :clap: :clap:
Post Reply