Pozdrav svima,
Pošto čitah u novinama da su ove umne glave iz policije (Janjušević & co.) smislili da postojeće vozačke kategorije izdjele na A1, A2, te i B i C kategorije na po nekoliko podkategorija, interesuje me zna li neko bliže o čemu se radi...hoće li nama (evo npr. ja), što imamo A, B i C i višegodišnje iskustvo sa sve 3 kategorije degradirati postojeće kategorije, pa ćemo morati ponovo nešto polagati, da bi imali iste kategorije ili se to odnosi na nove kandidate?
Nova podjela kategorija
- In_Utero
- Grijač guma

- Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition
Nova podjela kategorija
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
- caesar
- Test vozač kaskader

- Vozim: GSX-R 1000 K6
Re: Nova podjela kategorija
To je samo za nove tj od stupanja na snagu. Nisam pravnik ali mislim da se samo pozitivne odredbe zakona mogu retroaktivno primjenjivati. Ovdje to nije slucaj. Valjda 
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
- Space Director
- NLB Moderator
- Vozim: TDM 900
In_Utero wrote:Pozdrav svima,
Pošto čitah u novinama da su ove umne glave iz policije (Janjušević & co.) smislili da postojeće vozačke kategorije izdjele na A1, A2, te i B i C kategorije na po nekoliko podkategorija, interesuje me zna li neko bliže o čemu se radi...hoće li nama (evo npr. ja), što imamo A, B i C i višegodišnje iskustvo sa sve 3 kategorije degradirati postojeće kategorije, pa ćemo morati ponovo nešto polagati, da bi imali iste kategorije ili se to odnosi na nove kandidate?
Nema potrebe za tolikim sarkazmom niti za prozivanjem pojedinim ljudi iz policije. Sa tim istim Janjusevicem, koliko se ja sjecam, a Ivan ce me ispraviti imali smo sastanak kad smo trazili pratnju za moto mrazeve, covjek nam je bez rijeci dao sve smo trazili i obecao saradnju za sve to budemo trazili, dakle, korektan i predusretljiv maksimalno. Sigurno da novi zakon o kategorijama nije iz glave nikoga od policijskih sluzbenika vec po direktivama Evropske unije, u kojoj ovaj sistem postoji odavno, kao i u Hrvatskoj. Kategorizacija je odavno trebalo napraviti jer je sadasnje stanje katastrofalno. Nijedna skola ne nudi pravu obuku, nudi samo polaganje, a kako ces ti da naucis samu voznju motocikla i da prezivis prve dane u saobracaju niko te ne pita.
Sadasnji sistem nudi priliku pametnim roditeljima da kupe svojoj djeci "motorcic" od 600cc i 120-130ks, pa se desavaju nesrece i onda je naravno za sve kriv MOTOR, a ne "umne" glave koje o tome nisu razmisljale.
Ne znam je li ko od vas imao priliku nedavno da slusa na TV-u emisiju u kojoj je gostovao onaj mali kreten iz Niksica koji je kao neki supertalenat za skijanje, koji se tek nedavno oporavio od nesrece dje je savio sam sebi kicmu oko nekoga stuba, nakon sto je divljao sa motorom. Naravno, on kao supertalenat, javna licnost izjavljuje da se nicega ne sjeca, ali da je motor ZLO i da on savjetuje da ga niko ne vozi, a eminitni poznavaoc motociklizma ministar Poljoprivred Tarzan Milosevic to potvrduje i maltene krece "lov na vjestice".
Svi su propustili da kazu da je mali bistrov vjerovatno polozio na nekom skuteru od 50cc, a onda mu je tata kupio masincinu sa kojom je danima divljao po Niksicu i dje se samo cekalo kad ce da zagine.
Da je bilo A1 i A2 kategorije, sve bi bilo drugacije.
I kad stojim tesko me pratiti...
- In_Utero
- Grijač guma

- Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition
Space Director wrote:In_Utero wrote:Pozdrav svima,
Nema potrebe za tolikim sarkazmom niti za prozivanjem pojedinim ljudi iz policije. Sa tim istim Janjusevicem, koliko se ja sjecam, a Ivan ce me ispraviti imali smo sastanak kad smo trazili pratnju za moto mrazeve, covjek nam je bez rijeci dao sve smo trazili i obecao saradnju za sve to budemo trazili, dakle, korektan i predusretljiv maksimalno. Sigurno da novi zakon o kategorijama nije iz glave nikoga od policijskih sluzbenika vec po direktivama Evropske unije, u kojoj ovaj sistem postoji odavno, kao i u Hrvatskoj. Kategorizacija je odavno trebalo napraviti jer je sadasnje stanje katastrofalno. Nijedna skola ne nudi pravu obuku, nudi samo polaganje, a kako ces ti da naucis samu voznju motocikla i da prezivis prve dane u saobracaju niko te ne pita.
Sadasnji sistem nudi priliku pametnim roditeljima da kupe svojoj djeci "motorcic" od 600cc i 120-130ks, pa se desavaju nesrece i onda je naravno za sve kriv MOTOR, a ne "umne" glave koje o tome nisu razmisljale.
Ne znam je li ko od vas imao priliku nedavno da slusa na TV-u emisiju u kojoj je gostovao onaj mali kreten iz Niksica koji je kao neki supertalenat za skijanje, koji se tek nedavno oporavio od nesrece dje je savio sam sebi kicmu oko nekoga stuba, nakon sto je divljao sa motorom. Naravno, on kao supertalenat, javna licnost izjavljuje da se nicega ne sjeca, ali da je motor ZLO i da on savjetuje da ga niko ne vozi, a eminitni poznavaoc motociklizma ministar Poljoprivred Tarzan Milosevic to potvrduje i maltene krece "lov na vjestice".
Svi su propustili da kazu da je mali bistrov vjerovatno polozio na nekom skuteru od 50cc, a onda mu je tata kupio masincinu sa kojom je danima divljao po Niksicu i dje se samo cekalo kad ce da zagine.
Da je bilo A1 i A2 kategorije, sve bi bilo drugacije.
Gore navedeni gospodin se nije ogradio da je prepisao (da su prepisali) zakon iz EU ili Hrvatske, već je rekao da je to domaća umotvorina, zato ih i nazvah umna gospoda. Ja ne znam zašto misliš da sam bio sarkastičan kad sam rekao da su policajci umna gospoda...ja stvarno mislim da jesu...ili se ne slažeš samnom...?
Inače, sumnjam u njihovu dobru namjeru, kad su u pitanju novi zakoni, jer je u pitanju baš pomenuto prepisivanje već postojećih zakona iz EU, a uz iskustvo iz ostalih umnih radnji naše vlasti (i policije koja umno pazi i čuva našu još umniju vlast (opet nijesam sarkastičan)), prvo što mi pada na pamet je uzimanje para od naroda.
Što se tiče onoga dijela o kupovini motora razmaženoj djeci potpuno si u pravu. Moj komšija je htio sinu jedincu od 16 godina da kupi GSXR 1000...uspio sam ga odgovoriti, jes' da me mali sad mrzi i neće da mi se javi na ulicu al jbg...
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Samo bih napomenuo da policija NEdonosi zakone, donosi skupstina, na predlog vlade.Cak i ne predlazu zkone, oni uglavnom ucestvuju u radnim grupama ako je zakon vezan nekim dijelom za policiju, daju predloge i slicne stvari, koji su dosta puta...da kazem, da nisu na mjestu. Mogu samo reci da ste obojica u pravu. Ako samo navedem primjer da policija vodi u pritvor vozaca koji vozi pod dejstvom alkohola, sto je potpuno protivzakonita stvar, iako je mozda bolje tako nesto uraditi nego da neko neduzan strada, ali fakat je da neko tamo krsi zakon. I niko zbog toga ne odgovara, kao sto odgovara neko ko vozi pijan. No da ne duzim vise. Opet ,sa druge strane ima vrhunskih profesionalaca i dobrih ljudi, kao i u svakom poslu.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!
- sparco
- Test vozač kaskader

- Vozim: dpv ;)
jos jedan od selektivno sprovodljivih zakona 
risk,is what makes life worth living.
-
vickodu
- Grijač guma

- Vozim: 1190 adv
Ako je zakon kao u Hr sa 16 god će se moci polagati za motor do 125 ccm i 11kw snage .Sa 18 se polaže a1 s kojim se moze voziti motor do cca 40 kw snage .Nakon dvije godine posjedovanja a1 moze se polagati a kat.
- sparco
- Test vozač kaskader

- Vozim: dpv ;)
pri tome ne smije postojati nijedna kazna tj prekrsaj za vrijeme voznje, ne ?
risk,is what makes life worth living.
-
Oliver
- Grijač guma

- Vozim: Suzuki Bandit 1200
Podrzavam!! I treba da se uvede ovako nesto kod nas.vickodu wrote:Ako je zakon kao u Hr sa 16 god će se moci polagati za motor do 125 ccm i 11kw snage .Sa 18 se polaže a1 s kojim se moze voziti motor do cca 40 kw snage .Nakon dvije godine posjedovanja a1 moze se polagati a kat.
Mi smo izgleda u stanju da sve sto policija radi odmah klasifikujemo kao losu stvar. Smatram da ce ovaj nacin sticanja vozackih kategorija doprinijeti da mladi vozaci stasavaju i sticu iskustvo prije nego zajasu nekakvu zvjerku od 150+ konja. A sa druge strane mozda ovo i ne bude dobro....tko zna, ali svakako nesto rade. Ne vidim zasto smatrate da su to samo novi nacini da zarade na nama - bas su motoristi velika populacija u CG, i godisnje ih puno izadje iz auto skola pa ce da se "napune para" time sto ce da se polaze dva ili tri puta u par godina.
- caesar
- Test vozač kaskader

- Vozim: GSX-R 1000 K6
Mogu oni dijeliti kategorije u beskraj ali to nece nista promjeniti ako zakon ostane mrtvo slovo na papiru. Imaju oni puno stvari da odrade prije toga. Npr. kad sam skoro isao put TV i dalje iznad Jaz-a u krivini prosut pijesak. One godine onaj momak pogibe na tom mjestu i niko nista.Za to im ne treba zakon vec ljuCkost i svijest. Kad te stvari budu rijesili nek onda piskaraju zakone do mile volje.
A sto se tiče Janjuševića pretpostavljam da mu nije lako na tom mjestu ali to je već njegov problem. Prihvatio se posla i ako ne može da ga radi kako treba...Ništa do sad nije uradio da bi skrenuo pažnju na motocikliste osim kojekakvih zabrana i avetanja. Kad je u pitanju obezbjeđenje vožnje koz grad tu nije imao puno izbora. Možeš zabraniti vožnju, a to nema prava ili dati pratnju kako bi se saobraćaj normalno odvijao. Što se mene tiče samo svojim ne činjenjem odmaže.
A sto se tiče Janjuševića pretpostavljam da mu nije lako na tom mjestu ali to je već njegov problem. Prihvatio se posla i ako ne može da ga radi kako treba...Ništa do sad nije uradio da bi skrenuo pažnju na motocikliste osim kojekakvih zabrana i avetanja. Kad je u pitanju obezbjeđenje vožnje koz grad tu nije imao puno izbora. Možeš zabraniti vožnju, a to nema prava ili dati pratnju kako bi se saobraćaj normalno odvijao. Što se mene tiče samo svojim ne činjenjem odmaže.
AMAT VICTORIA CURAM