Ova klasa je već dobrano profilisana, no, nekako je je bilo čudno zašto KTM nema svojeg predstavnika. I konačno za modelsku 2009 godinu predstavljen je model SMT 990. E, sada dolazi onaj dio koji iritira istinske ljubitelje motociklizma, a to je marketing. KTM je firma sa tradacijim, firma koja je prva počela sa serijskom proizvodnjom supermota, ali koja ,,debelo'' kasni (bar 5 godina) u predstavljanju modela u ovoj atraktivnoj klasi. Dakle, na marketinškim stručnjacima je bilo da proguraju priču da je ovaj KTM prvi. Prvi u čemu? Kažu, prvi supermoto za putovanja (šta je Ducati Multistrada?), kažu udoban putnik sa odličnom pozicijom sjedenja koja nudi kontrolu kao na enduru ili supermotu (upravo ono što je bio i začetnik ove klase Yamaha TDM). Najsmješnije mi je što ga porede sa npr. Ducati Multistradom (čak i neki novinari renomiranih časopisa prihvatili su tu priču). No, kada odstranimo ta marketinška naklapanja, šta ostaje? Ostaje upravo začin koji je nedostajo ovom brzorastućem segmentu. Ostaje odličan paket tehnologije. Ostaje, po mom mišljenju (ili sam i ja podlegao marketingu) odličan motocikl. Unirvezalan.
Neću ga porediti sa Multistradom jer je to model na zalasku karijere (u toku ove godine trebala bi da se pojavi nova Multistrada), zapravo po zvaničnom cjenovniku koji važi u Crnoj Gori (
http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... ?f=20&t=35" onclick="window.open(this.href);return false; ) KTM SMT 990 košta 12.640 € što ga čini najskupljim predstavnikom klase (cjenovno najbliži je Triumph Tiger sa cjenom od 11.750 € ), no, zauzvrat je ponuđen komplet opreme koje se ne bi zastidio ni istinski supermoto, uz narvano, nosače kofera čime se aludira na putni karakter. Poznata (dobra) tehnika u novom pakovanju.
Tehnički podaci:
Motor V2
Zapremina: 999 ccm
Snaga: 115 KS pri 9.000 o/min.
Momenat: 100 Nm pri 7.000 o/min
Mjenjač: 6 brzina
Visina sjedišta od tla: 85,5 cm
Težina: 196 kg
Rezervoar: 19 litare
Maksimalna brzina: 220 km/h
Ubrzanje 0-100km/h: - s
Cjena: 12.640 € (f-co Podgorica)