Do Drača normala, ima opisano više puta. Sad mi je super bilo što taj dio autoputa vodi pravo u luku, veoma zgodno. Kiša me uvatila 5 kilometara prije luke i navlačio sam odijelo za toliko.
Karta povratna, sa kabinom samo u odlasku 165€ preko interneta GNV agencija. Nije bilo iz Bara tih dana. Druga opcija Dubrovnik, možda je bilo malo skuplje.

Nazad spavao na foteljama u nekom kao baru...
Koliko puta ide čovjek - nikad ne viđeh ..ene delfine
A Bari - cio svijet. Treba nekoliko dana samo za Bari, da je sreće...
Castello Normanno Svevo.

Lungomare: bila neka gravura u stanu kod druga iz osnovne - prepoznah ove svjetiljke kad sam bio prvi put 1991
Vrti, vrti, jedva nabodoh za Taranto

Taranto ima najveću željezaru u Evropi - čudo od zagađenja i zloupotreba (kako samo oni umiju).
Idem za Savu, imam prijatelje tamo. To je sve Salento (od 'sale' - so). Tu je odmah i Manduria - ko naleti obavezno da proba vino Primitivo di Manduria - najbolje vino: slatko a jako. Pažnja: ne Primitivo di Salento, ono je secco!
Sve maslinjaci, vinogradi i poznati lokalitet za trešnju: oni kažu "tutto coltivato"!
Da se nešto od toga i proba, u Savi.
Manduria, Leće, Maglie sredinom štikle, Otranto ostaje istočno, Galipoli ("una citta brutta" - puno turista, džeparoša...) zapadno - o oba bi grada imalo šta da se piše Baia dei Turchi, Castelo Aragonese...Baia Verde... Moja je baza u Tricase, ali ja produžavam 10ak kilometara do kraja. Putevi su "terribili" vele. Jedan krug crnih oblaka ispred i desno pušta mlazove kiše, oću li u njega - ostade desno ja stigoh: Santa Maria di Leuca - Finis Terrae
Svjetionik je na Capo Santa Maria di Leuca - tu je i ova crkva u mavarskom stilu
ali najjužnija tačka je zapravo zapadni rt - Punta Ristola
Plažica, jedna od rijetkih pješčanih

Inače su za fakire - oštri scoglio. Ko se tu kupa...
Ima nekakvih ostataka prošlosti
Meni malo na Grčku liči, kuće i stil...

Slatko, marina, plaža, šetalište, odličan sladoled "Martinucci" franšiza... inače ništa naročito...
Meraviglie (za vožnju) nastaju kad se krene nazad - istočnom obalom. Prvo je Jonsko more ("jesi li Jonjanin ili Pitagorejac?") a od Otranta valjda Jadransko: Canale del Ciolo
Magistrala, krivine, litice se survavaju u more, vegetacija i vikendice... Saobraćaj - nula u ovo doba godine. Asfalt kao jugoslovenski...
Svuda nešto sa pričom:
Kapnuše još 5-6 kapi, i ja stigoh na odredište - Tricase.

Ovđe se vidi tipična salentinska arhitektura.
Okolo kroz portićino i Afrika u đardino, da odmori...
U nastavku malo o Tricase porto - luka, koja 3km udaljena od varošice čiji naziv nosi, a koja je "pezzo di storia"...
Kroz samu luku, njenu istoriju, tradiciju, način života, će nas provesti barba Rocco, kapetan, ribar čiji brod nosi naziv "Anime Sante" - to su duše umrlih predaka koje u purgatorijumu čekaju sud i kojima se jedino možemo obratiti da prenesu višnjem poziv za pomoć kad nas na moru, usamljene, zadesi nevolja...

Roko ne voli delfine i ježi se kad mu ih tobožnji ekolozi pomenu jer su oni najpoganiji razbojnici - kradljivci ribe, a "pametniji su od tebe" - jednom ćeš ih prevariti i oćerati nekim trikom, ali sledeći put su oni već ukapirali i nastavljaju po starom...