Sve Arilije (ne znam za RSV4) imaju plastične rezervoare koje se prave takozvanom centrifugalnom metodom. Naime, u kalup se uije određena količina vruće plastike i onda se kalup ogromnom brzinom rotira i uslijed dejstva centrifugalnih sila formira se rezervoar koji zadržava svoj oblik jer se plastična masa u toku rotiranja ohladila. Prednost ove metode su izuzetno jaki plastični rezervoari, dok je mana to što niti jedan nema indetičnu zapreminu jer se negdje dešava da su zidovi rezervoara deblji negdje tanji. Oko tih rezervaora se rade oplate, negdje plastične, negdje metalne (u zavisnosti od modela).Sledgehammer wrote:Možda imaš metalni tank sa plastičnom oplatom (kako imam i ja na BMW-u...)? Ne znam baš da netko ima plastični tank...? To me spriječava da imam tankbag na magnete, ali je prsten tanka, kada se odigne poklopac tanka, jasno vidjljiv metalni tank, a i pogledom u dno praznog tanka vidi se sjaja metal...)...wulfy wrote:Ja imam plastični rezervoar te je praktično nemoguće da dđe do ovakvog icidenta i zaista se ne sjećam kada sam silazio sa motocikla dok sam punio gorivo osim u slučajevima kada moram da platim na kasi (tada skidam i kacigu)
Sa druge strane, statički elektricitet se stvara i na plastičnim tankovima (dapače, puno jače negoli na metalnima!), zatim mobitel stvara jako polje koje u suradnji sa tim nakupljenim postojećim elektricitetom može upaliti pare benzina (zato su čak i kod nas, koji kasnimo u svemu za ostatkom svijeta, uvedene odavno table sa upozorenjem da se mobiteli ne smiju koristiti za vrijeme tankanja)... tako da malo promisliš prije negoli kažeš "da je nešto praktično nemoguće"...![]()
![]()
Takođe, neki (poput Triumpha, neki Kawasakijevi modeli, ...) prave konvencionalne plastične rezervore (kalup iz dva djela, pa se potom sajaju) te istima ne treba nikakav oklop jer se mogu izradi u preciznom obliku. Plastični rezervoari se ugrađuju zbog manje težine i snižavanja težišta motocikla. Mana im je nemogućnost stavljanja magnetnih tank torbi.
Što se tiče statičkog elektriciteta svi se sjećamo fizike iz osnovne škole kada smo plastičnu šipku trljali kožom i onda istom rastjerivali papiriće. Ali između metalnog pištolja za točenje i plastičnog rezervoara zaista je teško da dođe do varnice