BMW K 1600 GT

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Re: BMW K 1600 GT

Post by velimlje »

wulfy wrote:Težina Gold Winga varira, zavisno od izvora, neko ga mjeri suv, neko bez kofera, neko spreman za vožnju sa svim koferima, .... Opet, na malo mjesta ima podataka o GTL-u. Stoga sam naglasio da sam za izvor uzeo sajt gdje imaju tehnički podaci i za jedan i za drugu.

Inače, lično najviše poverenja imam u njemački časopis Motorrad gdje oni odrade svoja mjerenja (težina, maksimalna brzina, ubrzanje do 100 km/h, ...). Po njihovom testu (odrađenog 2005-te god.) Gold Wing spreman za vožnju (sa koferima) teži 406 kg.
Wulfy , rekoh , nevolim da te izpravljam , ti si strucnjak , ne ja ....

ako pogledas na podatke za 2012 Goldwing

http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... g%2012.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

pominju 410 kg wet weight , znaci tacno 4 kg teze nego broj koji pominjes po Mottoradu za prosli model ...

a za BMW K1600GTL , na istom sajtu

http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... l%2011.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

pise isto tako 348 kg wet weight including panniers , top case

348 kg i 366 kg sto si ti napisao nema smisla , ko babe i zabe , ili kruske i banane

-
Inace , citam sve sto izade u vezi novog K modela , jako sam zainteresovan ... pojavilo se vec nekoliko testova , najnoviji je od americke revije Cycle World , i nisu mogli da izbegnu , posto su Amerikanci da povuku paralelu sa Goldwingom , evo sta kaze , mislim da pricas engleski ..

How would it compare to a Honda Gold Wing? The GTL is a different animal, with much-higher dynamic capabilities. When I remarked about the differences between the softer, larger Gold Wing and the GTL, a BMW executive replied with a pleasant smile, “We wanted to build a shark, not a whale.”

Pozdrav , Simo
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

velimlje wrote: “We wanted to build a shark, not a whale.”
Dobar :clap:

Misim da sam i ranije pomenuo, nisam prevelik fan ove klase i sa stanovista moje percepcije Goldwing i GTL svrstavam u isti kos medju long distance (super comfy) cruiser-ima. Docim iz prilozenog i sa stanovista estetskog izgleda, da u nekom slucaju kroz neku godinu promjenim afinitete i odlucim se za navedenu klasu a izbor se svede medju ova dva motora, moj izbor bi bio uvjek GTL. Goldwing je nesumljivo odlican motor sto i potvrdjuje dugogodisnje prisustvo u moto svijetu ali za moj ukus je bas (kako rece izvjesni executive) "whale" u svijetu motora :)
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

djodja wrote:
velimlje wrote: “We wanted to build a shark, not a whale.”
Dobar :clap:

Misim da sam i ranije pomenuo, nisam prevelik fan ove klase i sa stanovista moje percepcije Goldwing i GTL svrstavam u isti kos medju long distance (super comfy) cruiser-ima. Docim iz prilozenog i sa stanovista estetskog izgleda, da u nekom slucaju kroz neku godinu promjenim afinitete i odlucim se za navedenu klasu a izbor se svede medju ova dva motora, moj izbor bi bio uvjek GTL. Goldwing je nesumljivo odlican motor sto i potvrdjuje dugogodisnje prisustvo u moto svijetu ali za moj ukus je bas (kako rece izvjesni executive) "whale" u svijetu motora :)
Ti vec imas prevozno sredstvo u toj klasi, sive boje, BR-AT tablice, sive boje...
I kad stojim tesko me pratiti...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

velimlje wrote:
wulfy wrote:Težina Gold Winga varira, zavisno od izvora, neko ga mjeri suv, neko bez kofera, neko spreman za vožnju sa svim koferima, .... Opet, na malo mjesta ima podataka o GTL-u. Stoga sam naglasio da sam za izvor uzeo sajt gdje imaju tehnički podaci i za jedan i za drugu.

Inače, lično najviše poverenja imam u njemački časopis Motorrad gdje oni odrade svoja mjerenja (težina, maksimalna brzina, ubrzanje do 100 km/h, ...). Po njihovom testu (odrađenog 2005-te god.) Gold Wing spreman za vožnju (sa koferima) teži 406 kg.
Wulfy , rekoh , nevolim da te izpravljam , ti si strucnjak , ne ja ....

ako pogledas na podatke za 2012 Goldwing

http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... g%2012.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

pominju 410 kg wet weight , znaci tacno 4 kg teze nego broj koji pominjes po Mottoradu za prosli model ...

a za BMW K1600GTL , na istom sajtu

http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... l%2011.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

pise isto tako 348 kg wet weight including panniers , top case

348 kg i 366 kg sto si ti napisao nema smisla , ko babe i zabe , ili kruske i banane

-
Inace , citam sve sto izade u vezi novog K modela , jako sam zainteresovan ... pojavilo se vec nekoliko testova , najnoviji je od americke revije Cycle World , i nisu mogli da izbegnu , posto su Amerikanci da povuku paralelu sa Goldwingom , evo sta kaze , mislim da pricas engleski ..

How would it compare to a Honda Gold Wing? The GTL is a different animal, with much-higher dynamic capabilities. When I remarked about the differences between the softer, larger Gold Wing and the GTL, a BMW executive replied with a pleasant smile, “We wanted to build a shark, not a whale.”

Pozdrav , Simo
:oops: moja greška :oops: ja prepisah na brzinu sa ovog mjesta (model 2010) http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... g%2010.htm" onclick="window.open(this.href);return false; a tu lijepo piše težina suvog ... :oops: :oops: :oops: :oops:
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

velimlje wrote: -
K1300GT: 1.34 Nm/kg @ 100kph
K1600GT: 1.27 Nm/kg @ 100kph
-
Odoh u off, al' ovo me prosto podstaklo da u računicu ubacim moj moped :mrgreen:

Sveukupni razmjer: 4,7
Momenat 61,3 Nm pri 5.200 o/min.
Pri brzini od 100 km/h i u krajnjoj brzini (5 brzina) mašina se vrti 3.920 o/min.
pri tim obrtajima (3.920) sa diajagrama čitam oko 55 Nm , a to je 258 Nm na točku
Ne znam kolika je težina tog engleskog vozača, al, ni ja nisam još čovjek (imam manje od 100 kg :mrgreen: ), a zajedno sa motorom težim (90+180) 270 kg
Aprilia Pegaso 650 Strada: 0,97 Nm/kg pri 100 km/h

Slabije povuče ova moja Aprilija :mrgreen: mada sam to znao i bez matematike, al' ajde ...
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Evo cjena ova dva modela za CG tržište ;)

BMW K 1600 GT ----------- 19.700 €
BMW K 1600 GTL ---------- 21.700 €
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Visina sjedista 750 mm...
Ja sam zavrsio sa njim...
Nazalost...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Gasho wrote:Visina sjedista 750 mm...
Ja sam zavrsio sa njim...
Nazalost...
Znaš bolje od mene,ne kupuje se motocikl iz kataloga i na osnovu brojki,kad sjedneš na njega,vidićeš kako se sjedi na tom sjedištu visine 760mm. Možda brojka kaže da je malo ali je osjećaj i pogled iz njega kraljevski...
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

U pravu si donekle. Ja ne mislim sjedjeti na njega sa spustenim nogama i gledati okolo. Treba da ga vozim, a u tom slucaju je moj polozaj na njemu kao da cucim. Jer ako je visina sjedista 750 mm, a visina pedala je sigurno minimalno na 200-250 mm od zemlje, to znaci da od sjedista do mjenjaca ili nozne kocnice imam oko pola metra, sto je premalo, bar za moju visinu...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

ima prostora i za duže noge :think:

Image
Post Reply