Podgorica - Ostrog, preko Brijestova

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
kalevo82
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Polar Glider - bicikleto

Podgorica - Ostrog, preko Brijestova

Post by kalevo82 »

Zašto sam kupio motor?
Ko to umije objasnit… valjda zbog “vjetra u kosi”, slobodnog duha, želje za novim, neviđenim, nedoživljenim, valjda zbog strasti koju osjetiš kad zabruje svi ti konji.
Posle dugo razgledanja, internet pretraživanja, raznih želja, shvatih da mi je na putu do “pravog motora” bolje da krenem redom :doh: .
I zgazih prvu stepenicu… cruzer Honda Rebel CMX 250 C. Za mene početnika sasvim solidnih 17 konja. Izdržljiv i pouzdan motor – tako kaže internet, a internet sve zna. :roll:

Image

Posle par dana međusobnog opipavanja i gradske vožnje krenuh u prvi rajd. Kud ću, dje ću, odlučih se da posjetim rodni kraj i obidjem radove na novom putu Danilovgrad – Ostrog.

Image

Krenuh iz Podgorice, preko Spuža i Martinića, u Goricu (prije Danilovgrada) se skreće desno pa polako uzbrdo.
E to je taj novi put za Manastir Ostrog. Prvih par kilometara radi se uveliko, što naravno ne ometa saobraćaj :naughty:

Image

Nailazim na Boan Kadića, selo koje je posle ubistva Knjaza Danila od strane Todora Kadića uništeno i raseljeno. Na tom mjestu 1998. godine počela je izgradnja
Manastira Sv. Dimitrija.

Image

Zadržah se kratko i nastavih do mog sela poznatijeg kao Rio de Rova :roll: , prvog sledeće posle Boana Kadiće.
Svratih da obiđem staru porodičnu kuću, loze kojima se slabo bavim i zbog kojih sam često peglan od strane glave naše familije :roll:

Image

Posle Rova počinje novi asfalt i ređaju se sela: Jovanovići, Brijestovo, Gornji i Donji Rsojevići, Vinići, Bare Šumanovića… Put, osim na nekim mjestima dje ima šodera
od radova, je dobar.
Ja iskezio ispod kacige – prvi rajd pa uživam, doduše s oprezom.

Image

Stigoh do Donjeg, pa nastavih do Gorenjg Manastira. Bješe Preobraženje, pa masu naroda i turista putem i oko Manastira.

Image

Evo i par istoriskijskih činjenica: Manastir Ostrog je smješten u planinskom masivu Ostroških greda na području između između Danilovgrada i Nikšića. Imenica ostrog izvodi
se od staroslovenskog Ostrog – ”utvrđenje, utvrđeno mjesto”. Gornji manastir podigao je 1665. godine episkop Vasilije Jovanović (Sveti Vasilije Ostroški) i jedan je od
najsposjećenijih svetilišta u hrišćanskom svijetu. Poštovanje je vremeno preraslo u kult svih vjera. Od tada počinju poklonička putešestvija mnogih vernika i nevernika, koji
tragaju za čudima Sv. Vasilija.

Image

Odmorih, i krenuh nazad. Odlučih da idem redovnim putem preko Bogetića, Glave Zete za Danilovgrad.

Image

Dakle, na Bogetiće lijevo i putem kojim se vozi poznata brdska auto trka “Glava Zete - Bogetići”.

Image

Sa lijeve strane se vidi gigantski cjevovod koji od Budoša snadbijeva HE Glava Zete izgrađena 1954. godine.

Image

Krivinu po krivinu, stigoh do na Glavu Zete - izletište, atraktivna prirodna oaza i neiskorišćeni potencijali Danilovgradske opštine.

Image

Od Glave Zete, prilično zaraslim putem doputovah u Danilovgrad, prijestonicu Bjelopavlića, gradu (opet malo istorijskih činjenica) – pazaru koji je krajem XIX vijeka podigao knjaz Nikola u cilju stvaranja boljeg trgovinsko - privrednog kontakta Stare Crne Gore sa Brdima. Najvažniji detalj u nastojanjima za povezivanje obala rijeke Zete i čvršćeg povezivanja Stare Crne Gore i Brda je izgradnja mosta koja je počela 1868. godine, a završena 1870. godine. U spomen na svog oca mostu je knjaz dao ime vojvode Mirka, a novonastaloj varoši po svom stricu i prethodniku, knjazu Danilu – Danilovgrad.

Image

Eto toliko o mom prvom motoru, prvom rajdu i prvom putopisu. Idemo dalje… ;)
Four wheels move the body.
Two wheels move the soul.
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Re: Podgorica - Ostrog, preko Brijestova

Post by sparco »

sjajno nemoj sad da nam stajes, daj jos!
risk,is what makes life worth living.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Lijepo. Samo nastavi.
:clap:
Hold your horses, man
Freeride
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Mnogo fino,po pisanju se vidi da si uživao... :clap: :clap:
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Svaka cast! Samo tako nastavi i da uskoro povecas kubikazu :)
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

Ovaj je gotov! To ti je sa ovim cudima na dva tocka, izaziva momentalnu zavisnost, skoro pa neizlecivu...
Bravo majstore samo nastavi vidim da cemo se lijepo "druziti"... :clap:
kalevo82
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Polar Glider - bicikleto

Post by kalevo82 »

hahaha "ovaj je gotov" - najbolji opis mog trenutnog stanja.
Hvatam sebe u raznim mislima i na raznim mjestima :violin:
Four wheels move the body.
Two wheels move the soul.
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

ojha, još jedan bolesnik :twisted:

Lijepo ;)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Orion
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha YBR250, Alfa Romeo 156

Post by Orion »

Fino, fino. :)
LuTheDuck
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: uglavnom mene vozaju

Post by LuTheDuck »

Odlicno ... svaka cast!

Po meni si samo "preskocio" poenut onaj lijepi most zapusteni s lijeve strane (kad ides iz pravca Glave zete) :) cisto, posto mene odusevlajva :)

Inace, kako ide makina uz ta brda? Kako hladjenje? E jes, nemo' me pogresno shvati, ali koliko si tezak na vagu (i ja planiram nedje pocet s 250, pa da znam je li to dovoljno jako mene :))
I was born to be the best, number one and nothing less
Post Reply