Motori i Diskus hernia

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
DODAMAN
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Black cruiser

Motori i Diskus hernia

Post by DODAMAN »

Postovani bajkeri,
zelim da pokrenem ovu temu zbog sve vece prisutnosti problema sa kicmom, bilo da se radi o diskus herniji vratnog predjela, ledjnog ili najcesce lumbalnog predjela kicme kojeg zovu isijas, lumbago itd. (o tome mozete citati na netu, samo ukucajte diskus hernia)
Doktori fizijatri negoduju voznju motora jer kazu da je ona jedan od glavnih uzroka degeneracije medjuprsljenovih diskova koji se prilikom trzaja i voznje po neravnom terenu pomjeraju i pritiskaju korjene nerava pa tako dolazi do upale koji se manifestuju bolovima u slabinskom predjelu, krstima a u tezim slucajevima se spusta niz nogu. Takodje se javlja i pogorsava podizanjem teskih stvari, dugim sjedenjem itd.
Ko ima iskustava sa tim problemom i kako se sa time nosite, a ne mozete bez motora, pisite.
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Re: Motori i Diskus hernia

Post by caesar »

Kupi neki od R- ova i nemas tih problema. Zasto sjediti na motoru kad moze da se lezi na njemu. ;)Najljepsi polozaj za ljyde koji imaju problema sa kicmom. Ja to znam jer sa vozio dragstara i ubijao me lumbalni dio. Sad je sve ok.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Jest, R je zakon za kicmu, nema te kad zaboljet poslije po ure kolko ga mozes vozit :). Njemac smislio benvejca na koga sjedis kao pasa. Dakle, kako se ja borim sa tim: kupis motor koji je namijenjen za voznju po asfaltu i makadamu i ne razmisljas.
Hold your horses, man
Freeride
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

sLowRider wrote:Jest, R je zakon za kicmu, nema te kad zaboljet poslije po ure kolko ga mozes vozit :). Njemac smislio benvejca na koga sjedis kao pasa. Dakle, kako se ja borim sa tim: kupis motor koji je namijenjen za voznju po asfaltu i makadamu i ne razmisljas.
Ovo su podvale, dezinformacije. Odgovorno tvrdim da Rovi mogu 45 minuta mogu da se voze bez vecih posledica :D
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Što se kičme tiče najgora moguća klasa je upravo custom (koju preferireš :( ) jer se uglavnom sjedi uspravno a ta klasa je tako projektovana tako da ima ekstremno kratak hod vješanja. Noge su naprijed tako da je svo opterećenje na kičmi, još ako ima neki ravan upravljač kičma je strahovito opterećena. E, sad' ta kombinacija uz naše neravne i krivudave puteve ... nije baš najbolja kombinacija za kičmu.

Na enduro motociklima se sjedi takođe sa uspravnim leđima, ali se i noge nalaze ispod zadnjice, a uz to posjeduju mnogo duži hod vješanja te su uz odgovarajuće sjedište mnogo prijateljskiji nastrojeniniji kičmi.

Kod putnih motocikla se sjedi slično kao kod endura s' tim da je tjelo malo nagnuto napred te se opterećenje raspoređuje na zadnjicu, noge i ruke (tim redoslijedom) tako da su oni najprijatniji i najudobniji, pogotovo na dužim turama te se može reći da najviše prijaju kičmi.

Kod sportskih motocikla je tjelo više nagnuto napret pa su ruke opterećene (na dužim turama prije one zabole no kičma) no opet nisu prijateljski nastrojeni prema kičmi zbog neudobnog sjedišta i kratkog hoda vješanja.

Kod skutera se sjedi najsličnije kao kod customa, te imaju i kratak hod vješanja pa nisu preporučljivi za kičmu (čak i oni maksi).

Ostale klase imaju neku kombinaciju ovih rečenih tipova položaja sjedišta. U svakom slučaju te razlike će prije osjetit (i prije će im zasmetat) visočiji. Tako se ja sa 191 cm na sportskom motociklu poslije nepun kilometar vožnje osjećam izlomljeno ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
DODAMAN
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Black cruiser

Post by DODAMAN »

Slazem se sa tobom wulfy, ko planira da krstari na duze staze treba imati putni motocikl, e sad koji ima najbolje performanse za udobnost, volio bih da znam, stim da i u voznji po gradu bude praktican
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Motocikli kao što je moj (putni supermoto/allroder srednje klase) su najbolji kompromis (a kompromis je opet kompromis) udobnosti i okretnosti. Definitivo je za kičmu najbolji putni motocikl, ali on gubi poene na okretnosti. Ja sa ovim mojim mopedom često vozim lokalno (živim u Budvi, radim na Svetom Stefanu), a opet znam da prevalim i preko 1.000 km za jedan dan. Da ne bude zabune, ne hvalim moj motocikl (Aprilia Pegaso 650 Strada) već govorim o klasi u koju spada moj motorin (Suzuki V-Storm 650, Kawasaki Versys 650, BMW F 700 GS, ...)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Post by In_Utero »

Problemi sa kičmom se relativno lako rješavaju sportom, naročito plivanjem...

Meni je čika doktor rekao da batalim motor ili makar smanjim vožnju na najmanju mjeru zbog prostate :cry:
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

Na moju veliku zalost mogu da pisem o ovoj temi jer imam iskustva sa lumbalnim dijelom kicme.
Elem, par stvari koje su veoma bitne, a koje je wulfy rekao - tip motora. Kruzeri i slicne ikone trulog kapitalistickog zapada - ni pod razno, svo opterecenje je na kicmi i dupetu.
R motori, kako kome pase - mene ne boli kicma na njima (ali bole ruke i sve ostalo) ali znam par ljudi kojima treba kiroprakticar da ih skine sa motora posle pola sata voznje. Ono sto trenutno vozim (bandit 1200) mi je idealna kombinacija. Blago sam nagnut ka naprijed tako da se tezina rasporedi na ruke, noge i dupe. Ljetos sam isao do Bg-a i Maribora i posle par dana voznje po cijeli dan ama bas nikakvih problema nisam imao, ali ni najmanjih. Tako da obavezno probati sta vam lezi, ne kupovati motor posle voznje od dva minuta nego ako ikako moze da se provoza sat vremena jer ce se kicma pobuniti ako joj ne odgovara polozaj u tih sat vremena.

Druga stvar koju morate da uzmete u obzir i koja je isto toliko vazna kao i vrsta motora koju odaberete jeste svoje fizicko stanje. Kako knjige kazu za dobar rad kicmenog stuba su vam potrebni dobri ledjni misici i ponajvise trbusni misici (tu su i misici kukova ali o njima necemo sad) . Posto dosta nas provodi dobar dio dana sjedeci tu dolazi do problema jer u sjedecem polozaju vam rade samo ledjni misici dok su trbusni potpuno neaktivni i samim tim propadaju. Ne mogu da vam naglasim koliko su bitni trbusni misici za nesmetano/bezbolno funkcionisanje kicme.
Znaci pazljivo biranje motora ali i odrzavanje fizicke kondicije. In_Utero je pomenuo plivanje - to stvarno jeste najbolji vid rekreacije za osobe sa problemima sa kicmom jer svi misici rade a nema opterecenja za kicmu ALI posto nemamo zatvorenih bazena pravac teretana i odrzavanje kondicije. Jedan moj poznanik te probleme godinama rjesava sa jogom - ja licno nemam zivaca da se time bavim pa idem u teretanu. E sad opet iz licnog iskustva morate dobro da pazite u koju cete teretanu zbog ljudi koji tamo rade - odnosno da li oni znaju koje vjezbe da vam preporuce i da vas edukuju kako pravilno da radite vjezbe uz sve sto spada u to (istezanje, zagrijavanje itd.)

Ja licno idem u teretanu Zagoric koju drze nasa dva clana Bandit i Raven koji znaju sta rade i prezadovoljan sam jer su mi 1. objasnili 2. pokazali 3. naucili, sta smijem a sta ne da radim i veoma paze koliko, kad i na koji nacin smijem da vjezbam tako da smo ja i moja kicma mirni :D

Malo sam oduzio ali mozda nekome pomogne. Uzdravlje!!!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Neko jogom neko drogom a neko pije da je zaboravi
+1389+
Post Reply