Motor bez papira (dilema)

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda VT750C

Motor bez papira (dilema)

Post by Kolasinac »

Vjerovatno ova tema može naći mjesto negdje van "Kontejnera", ali ne bih da pogriješim, a ovdje može svašta da se postavlja.

Priča glasi:
Mogu da nabavim motor od 350 kubika za nekih 350-400 eura (sklopljen je, ispravan, nijesam siguran je li u pitanju Guzzi ili Jawa ili MZ (opet, znam da nije slično, ali momak koji mi to sređuje ne umije da mi kaže koji je)). Kvaka je u tome što nema dokumenata uz njega, a svi znamo šta to znači.

Pitanje:
Ako ja kupim takav motocikl, pa iskoristim od njega djelove, prije svega motor (uz druge djelove koje sakupim sa svih strana) da napravim neku custom varijantu, mogu li ga tada registrovati, bez obzira na to što nemam papire, ili moram o svakom dijelu imati neki dokaz gdje sam ga i kako nabavio?
Image
DODAMAN
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Black cruiser

Re: Motor bez papira (dilema)

Post by DODAMAN »

Zanimljivo pitanje... treba da postoji neki nacin za registraciju, ipak bi to bio hand made... raspitacu se pa ako sto saznam javljam ti.

p.s Sada ti se mozda javi neki bivsi vlasnik kome je "nestao" motor, neki od ovih koje si naveo :D
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Moras imati dokaz o porijeklu motora. Mora postojati racun o kupovini.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

Kolasinac wrote:Vjerovatno ova tema može naći mjesto negdje van "Kontejnera", ali ne bih da pogriješim, a ovdje može svašta da se postavlja.

Priča glasi:
Mogu da nabavim motor od 350 kubika za nekih 350-400 eura (sklopljen je, ispravan, nijesam siguran je li u pitanju Guzzi ili Jawa ili MZ (opet, znam da nije slično, ali momak koji mi to sređuje ne umije da mi kaže koji je)). Kvaka je u tome što nema dokumenata uz njega, a svi znamo šta to znači.

Pitanje:
Ako ja kupim takav motocikl, pa iskoristim od njega djelove, prije svega motor (uz druge djelove koje sakupim sa svih strana) da napravim neku custom varijantu, mogu li ga tada registrovati, bez obzira na to što nemam papire, ili moram o svakom dijelu imati neki dokaz gdje sam ga i kako nabavio?
Ja bi zaboravio i momka i motor...
Vjerovatno je Jawa, i od tih 400 eura de izaci na 900 - 1.000 pa gume, papiri, razne trice i kucine i za 1.500 eura ces imati neku skalameriju od motora... Tako da... :naughty:
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Postoji caka da sve sam napraviš, te da tu rukotvorinu registruješ, ali ...

ako si sam napravio ram moraš imati i sertifikate, isto tako i za motor, i sve ostale djelove ...

ako pak kupuješ pojedinačno djelove (motor, ram, točkove, vješanje, instrumente, ...) svi oni moraju imati ateste, a osoba koja to sastavlja sertifikat ...

ako prepravljaš postojeći motocikl (sa papirima) onda ti i treba najmanje papirologije da se registruje (ova varijanta se i najčešće koristi kod tzv. ručnih radova) jer je ram i motor (sa svojim serijskim brojevima) već zaveden ...

Ukratko: ne isplati se
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma

Post by Kolasinac »

Zahvaljujem. Samo me je zanimalo to, pošto bih da pomalo uđem u problematiku motocikla (kontao sam da se ponudim nekome ko se bavi opravkom motora, da šegrtujem malo, dok naučim ponešto, ali ovdje nema niko ko se bavi takvim poslom a da radi samo na motorima, a ne da među 20 automobila dođe jedan motor), i uzeo sam da rasklopim neki stari Tomos automatik, pa da probam da vidim gdje šta ide i tako to, pa mi je palo na pamet mogu li za koju godinu i napraviti jedan motorčić, i onda sam se zapitao bih li morao da, ako kupim od nekoga dio (kao što mi je jedan Rom nudio neke djelove) poslije da dokazujem od koga sam to kupio ili da nešto platim, pa da mi ga oduzmu jer nemam dokaze o porijeklu, i, najgore od svega: da napravim motor i da ne mogu da ga vozim.
Image
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

Da ne mjerkas to onu jawu iz Bara sto je bez papira :)
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma

Post by Kolasinac »

Ne znam je li Jawa u pitanju, ako jeste, onda je ne bih uzimao, jer čovjek iz Srbije prodaje Jawa motor sa papirima, isto 350 kubika, treba mu zamijeniti samo zadnju gumu i klip u motoru, a cijeni ga 100 eura (čak mislim da ću svakako uzeti to, čisto da mi stoji u garaži, možda ga nekad iskoristim za nešto). A kakav je taj iz Bara, je li ispravan, makar? Možda da uzmem oba, pa da kombinujem nešto?
Image
LuTheDuck
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: uglavnom mene vozaju

Post by LuTheDuck »

ova iz bara je po prici vlasnika ispravna i dodje s nesto djelova...

mana - papisri... a davo je za manje od 300eura...

ja sam kod covjeka na daljam koji ima takvu javu dobio cijenu 1000 eura - istina ima papire, ali je bila u ato skolu i mnogo je gorem stanu od ove...

sto se jawe ko jawe tice, twin sport je fin motorcic za razne prerade, dorade itd :)
I was born to be the best, number one and nothing less
LuTheDuck
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: uglavnom mene vozaju

Post by LuTheDuck »

p.s. po meni bez papira valja uzet jedino kakav kross ili hard enduro - i to ako znas da je provjeren, a ne kraden :)

pa se odveze na prikolicu do polazne tacke i onda se izdivlja po sumama i gorama, i naza kuci, opet na prikolicu :)
I was born to be the best, number one and nothing less
Post Reply