Registrovanje na kraci period ili smanjenje godisnje cijene

Post Reply

Mislim da bi bilo bolje da:

se omoguci registracija motocikala na manje od godinu dana
5
18%
se smanji ukupna cijena registracije na godisnjem nivou
23
82%

Total votes: 28

cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Registrovanje na kraci period ili smanjenje godisnje cijene

Post by cavlovic »

Administratori i moderatori prastajte na dvije teme u ovom dijelu, ali mislim da je jako bitno da se izdefinise sa kakvim predlozima treba izaci ispred institucija. U Onoj jednoj temi nije moguce jasno vidjeti prioritete, prije svega clanova asocijacija i foruma.

U ovoj temi treba da se izjasnite biste li vise voljeli da se omoguci registracija motocikala na kraci period od godinu dana (tri mjeseca, 6 mjeseci i sl) ili na smanjenje cijene registracije na godisnjem nivou.

Mislim da nije moguce odjednom traziti obije stvari, tj da se ne bi izaslo u susret zahtjevu, pa da vidimo sto bi bio prioritet.

Ja sam misljenja da bi cjelokupna moto scena u Crnoj Gori manje novca potrosila na registraciju, tj manje novca uplatila drzavi i osiguravajucim drustvima, ako se smanji cijena na godisnjem nivou, a vjerujem da je to cilj.
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Re: Registrovanje na kraci period ili smanjenje godisnje cij

Post by In_Utero »

Moje mišljenje je da treba tražiti i jedno i drugo.

Elem, ima jedan vic, kaže kad bi se ovi iz naše Vlade obreli iznenada u pustinji, prvi dan ne bi znali što da rade, drugi dan bi održali sjednicu, a treći bi dan poskupio pjesak. Zato me je strah da registracija na kraći period ne bi stigla ovu kakva je sada i to veoma brzo, a godišnja otišla još na gore. Kod nas se zakoni prepisuju, nema tu nekih umnih glava koje razmišljaju što je najbolje za narod i društvo.
Drugo, nije isto posjedovati motor na sjever i na primorje (naravno zbog zimskih mjeseci), pa bi svakako trebalo uvesti registraciju na manje od godinu dana.
Treće, porez na luksuz, odnosno generalno registracija motocikla je bezobrazno skupa. Treba igrati na kartu ekologije, smanjenja gužve, rasterećivanja parking prostora...
Četvrto i možda najbitnije...država je finansijski u čabru, to kolege bankari odlično znaju, a među nama ih ima priličan broj ako se ne varam. Još uvijek se nijesu ukinuli krizni porezi na plate i td, a mi hoćemo da nam smanje porez na luksuz? Nažalost, ni budućnost nam (mislim na državu i finansije) nije svijetla (ima nas koji ovo veoma dobro znaju), tako da čisto sumnjam da će se država odreći para, pogotovo od nas, za koje 90% ljudi i dalje misli da smo polu-krimosi i mišljenja "neka, i treba da plaćaju, ja bi im još poskupio". Pri tome treba i pridati činjenicu da ljudi kod kojih treba da urgiramo su uglavnom tu postavljeni da bi klimali glavom kad zatreba, a ne što su pametni i sposobni...ali ajde...
Svakako, treba pokušati :)
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Ovo nikad nije bilo pitanje za raspravu. Normalno da sam glasao sam za smanjenje godišnje cijene. Pravo pitanje je:

Da li ste za to da se ganja rega na kraći period ili smanjenje poreza, imajući u vidu spremnost MUP-a da nam odmah izađe u susret oko prve opcije?

Onako postavljeno pitanje kao u anketi je konceptualno ispravno ali misleading tj. sterilno postavljeno bez uvažavanja aktuelnih okolnosti. Drugo, trebalo bi klubovi (kad usaglase stav unutar kluba) da glasaju i to 66% registrovanih jer anketa gdje glasa 15 ljudi teško da išta znači. Uzorak je premali bez da su se uvažili svi stratumi.

Alternativno pitanje onom gore bi bilo:

Da li ste da se batali priča oko registracije na kraći period? Podjednako sterilno i misleading kao i ono postavljeno u anketi.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

caesar wrote:Ovo nikad nije bilo pitanje za raspravu. Normalno da sam glasao sam za smanjenje godišnje cijene. Pravo pitanje je:

Da li ste za to da se ganja rega na kraći period ili smanjenje poreza, imajući u vidu spremnost MUP-a da nam odmah izađe u susret oko prve opcije?

Onako postavljeno pitanje kao u anketi je konceptualno ispravno ali misleading tj. sterilno postavljeno bez uvažavanja aktuelnih okolnosti. Drugo, trebalo bi klubovi (kad usaglase stav unutar kluba) da glasaju i to 66% registrovanih jer anketa gdje glasa 15 ljudi teško da išta znači. Uzorak je premali bez da su se uvažili svi stratumi.

Da li ste da se batali priča oko registracije na kraći period? Podjednako sterilno i misleading kao i ono postavljeno u anketi.
To je tvoje misljenje, koje ja ne uvazavam. Misleading po tebi jer su pojedini radili samo sa tim ciljem inpostavljali ta pitanja do sada, i isli sa tim zahtjevom.

Ako ti vec imas "zavrseno" da ti MUP izadje u susret zahtjevu da se odobri registracija na kraci period, onda smo u win - win situaciji. Ti nam zavrsi registraciju na krace a svi zajedno cemo se potruditi oko ovog drugog.

Registracija na manje od godinu dana zahtijeva zakoneske promjene u dijelu osiguranja, zahtijeva skupstinu i duze procedure pa mi se cini da, ne samo sto ne zavrsava svima posao, vec ga i komplikuje.

Tema je otvorena za diskusiju i glasanje, pa ajde da diskujemo na temu.

Sent from my GT-I9505G using Tapatalk
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

cavlovic wrote:
caesar wrote:Ovo nikad nije bilo pitanje za raspravu. Normalno da sam glasao sam za smanjenje godišnje cijene. Pravo pitanje je:

To je tvoje misljenje, koje ja ne uvazavam. Misleading po tebi jer su pojedini radili samo sa tim ciljem inpostavljali ta pitanja do sada, i isli sa tim zahtjevom.

Ako ti vec imas "zavrseno" da ti MUP izadje u susret zahtjevu da se odobri registracija na kraci period, onda smo u win - win situaciji. Ti nam zavrsi registraciju na krace a svi zajedno cemo se potruditi oko ovog drugog.

Registracija na manje od godinu dana zahtijeva zakoneske promjene u dijelu osiguranja, zahtijeva skupstinu i duze procedure pa mi se cini da, ne samo sto ne zavrsava svima posao, vec ga i komplikuje.

Tema je otvorena za diskusiju i glasanje, pa ajde da diskujemo na temu.

Sent from my GT-I9505G using Tapatalk
Ja uvazavam svacije misljenje. To nije pitanje ko je upravu vec stvar kulture dijaloga.

Drugo, nemam ja nista "zavrseno" vec samo ono sto je na rijec receno. Ako oni slazu i ja lazem.

Trece, skroz mi je ok da se radi na porezima prvo. Samo neka neko pocne vec jednom to da radi, a ne da palamudimo sta je starije kokoska il jaje. Sve ovo je i pocelo tako sto vec dugo samo tapkamo u mjestu.

Evo, posto je rad na smanjenju poreza i po meni prioritet evo da pocnemo tako. Ko se javlja to da radi, posto izgleda svi znamo put samo niko da krene njime.

Sent from my GSXR 1000 at the 299
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Post Reply