Kupovina polovnog motora?

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Re: Kupovina polovnog motora?

Post by RockerArm »

.....eto ta poslednja tvoja dva slova su po kratkom postupku sve rekla o tome....haha....ili otvori novu temu...
Worry less, ride more!
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Kesha wrote:Preporučenih, a svako prodaje i plaća kako hoće...
I mora se nekako povezivati i sa okruženjem...
Ne vidim potrebu da neko preporucuje cijenu, ako ce svako prodavati i placati kako hoce. I kako neko moze preporuciti cijenu, na osnovu kojih kriterijuma, za motor koji nije nikad vidio, vozio, ne zna nista o njemu? Ako se sve svodi na godinu proizvodnje i time se formira preporucena cijena onda ona nije ni priblizno realna. Zamisli dva ista modela, iste godine proizvodnje, iste boje, sa jednako predjenih km, jedan je opremljen koferima, vizirom, kresbarovima, grijacima rucica, i jos dosta dodatne opreme, redovno servisiran, nikad sisao sa asfalta, a drugi je 90% vozen po makadamu, nema nista od opreme, padano je sa njega mnogo puta, sav je izgreban i polomljenih plastika. Na osnovu cega bi formirao tu preporucenu cijenu, mozda bi neka komisija to trebala da radi? Formiranje cijena mora biti slobodno, bez bilo cijih preporuka, svako neka prodaje motor koliko misli da vrijedi, a kupci neka otvore oci i vide sta kupuju i vrijedi li toliko.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Sve se slažem. Već smo o ovome razmijenili mišljenja.
Imaju dva razloga, ipak, za katalogiziranje:
1. Obračun poreza. Sad npr. porez na prenos vlasništva odrezuju ugrubo, i cifre su prevelike.
2. Da kupac zna kolko prodavac "hvali svoga konja", tj. precjenjuje. A češće dosta i prećutkuje.
Tri razloga:
3. To rade u drugim zemljama, zbog nečega. Pa kažu: Održavan, zdrav, prosječna kilometraža tolika i tolika godišnje, "suv" itd.

Mislim da se, donekle, može uvestivred u svaku djelatnost, a naročito trgovinu. I države određuju telekomima i elektroprivredama koliki profit mogu ponijeti.

Šta se sve radi sa automobilima, od ispravnosti do porijekla.

Ja čujem za neprodate motore da su vlasnici na savjet držali cijenu. Ili krenuli da prodaju za jednu cijenu, a poslie spustili mnoogo. Naravno, kod nas je "tržište" stvarno malo, praktično ga i nema.

A pazite, koliko ima motora što stoje i trunu, umjesto da se prodaju i voze.

Ali sloboda svakome, naravno.
Polako žuri - Festina lente
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

oko organizacija, je ok. ali oko preporuka tu se ne slazem. mogucnost izbora je jedino pravilo. i slazem se sa Jovanom i Filipom. i napominjem da kod nas motori nisu skupi.
sto se prevoda tiče, rijetko kad će te odrat vise nego je zakonom propisao, i realno. ja sam prevod platiio 300€ je mnogo jes, jel treba da postoji ne, ali jel realno jes. tako je po zakonu. i na tome treba raditi, pored ostalog :) ali to je za drugu temu. :)

ima li precijenjenih motora ima, ima li povoljnih ima i tekako!
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

"Skupo" i "jeftino" su subjektivne kategorije.
Objektivno je: broj motora koje kubikaže na koliko stanovnika sad, prosječna plata (stvarna) i politika, tj. dogovor šta želimo da promovišemo, uređujemo i stimulišemo (npr. da se više vozi zbog... Nekog opšteg interesa).
Ja bih da se vozi kao u italiji, Španiji, Grčkoj i da to nije pitanje klasnog statusa nego izbora i da je dostupno svima ( većem dijelu stanovništva).
A jesu jeftiniji kod nas nego u okruženju. Ali apsolutno a ne u odnosu na plate. Da ne govorim o malom tržištu.
I sloboda ostaje svima, a preporuka ne škodi, ako dolazi od priznate institucije, bili to nas četvorica, vas trojica ili bilo ko kvalifikovan i priznat od države, korisnika i neke internacionalne asocijacije.

I naravno, ja ću mojega hata radije okačit na zid u dnevnu sobu nego prodat ispod cijene!

E, a bratstvo bi trebalo da ima varijantu, da se ne bi davalo ispod cijene kad je nekome nužda, stvarno, da pomogne nekako. I da slavimo tako prave motoraše, ne dozvoljavajući da "tržište", " šminkeri" i mešetari iskorišćavaju nečiji slabi momenat... A svako dalekobilo može da se povrijedi ili razboli.

Ja proširih...preladio sam pa kucam u ovaj telefon, a vozio bih na Ohrid ili Jablanicu, stavio sam vizijer povišeni :D
Last edited by Kesha on 30 Sep 2015 22:51, edited 2 times in total.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Osvrt na porez na prenos vlasništva, moje iskustvo:
Skuter, cijena u prodavnici 1890eura, sa koferom od 80eura i registrovan - oko 90eura, da li je to osnovica?
Ja sam ga kupio sa 28 kilometara za 1500eura, i prenos mi je bio oko 95eura, i to bi trebalo da je 5% od čega - kataloške cijene koje? Ispada od 1900eura otprilike.
I poslije manje od pola godine sa oko 900 kilometara ga prodao, uz dosta muke, za 1300! Više ponuđača je dolazilo sa 1000-1100.

Tu su neđe u neskladu realno tržište, i nerealno odrezani porezi. Jel država uzima na željenu cijenu ili realnu, npr.

Jedanostavan razlog za pravi katalog tj. preporučene cijene od nekog "uglednog".

I veliki proizvođači daju niže cijene dilerima u zemljama sa slabijom platežnom moći (možda i neku B klasu).

Ih koliko sam prehlađen pa pišem li, pišem...
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Cijenu odredjuje onaj ko daje garanciju. Ako bi neko odredjivao cijenu polovnih motora,ili je limitirao, onda bi trebalo da odredjuju cijene i novim motorima, a to bi bio tezak nonsens.
Za porez se slazem potpuno, strasan bezobrazluk.
Worry less, ride more!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

raširio si :D

u ovu temu si ti kupova polovni motor, a mi ti pomagali. :D kolko smo ti od pomoći bili kupio si novi motor! :lol: :lol: :lol: :lol:

dok si relađen, otvaraj drugu temu da ne zaboravimo đe smo stali! :D
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Prodaju se: KTM 950 Super Enduro, Honda Dominator, Aprilia Pegaso, Suzuki Bandit, KTM 350 Freeride...
Šta se ovo dešava?!
Svi prodaju sad motore koje sam ja tražio proljetos?
Jel ovo neka skrivena kamera?
Pa nemojtee...
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Evo ti sad prilike da kupis dobar enduro, sve su ti kategorije zastupljene, pa biraj, cijene su vise nego povoljne. Mada je bilo i tada kad si trazio neki od ovih modela veoma povoljno i u dobrom stanju, pa ih nijesi ni pogledao :)
Post Reply