Ovo su ordinarne gluposti uopste kao ideja a koliko vidim postace zakon... Sto ne mjere masnocu u krvi ili hormone, stereoide... Sve utice ako ga je mnogo ili malo... Fino se "nabucas" masne svinjetine pa ti sva krv podje u zeludac da vari sto svartiti moze pa si usporen pospan...
Zasto moze da se pusi u kolima zar ne odvrace paznju u ugrozava bezbjenost paljenje cigara, vozenje jednom rukom itd itd...
U vecini Evropskih zemalja postoji granica koja varira od 0,2 pa na vise... U Hrvatskoj je bilo uvedeno isto "0" pa su vratili na 0,2 ili 0,3 bas iz tih razlog sto do vrijednosti od 0,2 0,3 nema ama bas nikakvog uticaja na percepciju i motoriku...
Krv u alkoholu
-
SlavkoPejovic
- Test vozač kaskader

- Vozim: Aprilia Caponord 1200
- Falco
- Grijač guma

- Vozim: V-Strom DL 650 K9
Re: Krv u alkoholu
Apsolutno podrzavam ovaj zakon. Onaj ko pije alkohol nema sta da trazi za volanom ili na motoru. Naravno da je pretjerivanje totalno netolerisanja alkohola u krvi, ali to se odnosi na one zemlje u kojima je saobracajna kultura razvijena. U Crnoj Gori je ovakakav potez neophodan da bi se smanjio broj mrtvih na putevima.
Tu gdje ja svakodnevno vozim (Njemacka) zabranjeno je imati preko 0,5 promila prilikom rutinske kontrole, ali ako ustanove da pravis greske u voznji (krivudanje na pravom putu ili neukljucivanje zmigavca itd.) i pri tom imas cak i manje od 0,5 promila ocekuje te jos zesca kazna nego prilikom rutinske kontrole.
Za pocetnike (prve dvije godine) vazi apsolutna zabrana alkohola u krvi.
P.S.:
Sjeverna Rajna Vestfalija - 18.000.000 stanovnika - oko 600 mrtvih u saobracaju godisnje.
Crna Gora - 600.000 stanovnika - oko 100 mrtvih u saobracaju godisnje
Prosta racunica daje oko 6 puta vecu vjerovatnocu pogibije na crnogorskim putevima u odnosu na njemacke sto i opravdava ovako rigorozne zakone.
Tu gdje ja svakodnevno vozim (Njemacka) zabranjeno je imati preko 0,5 promila prilikom rutinske kontrole, ali ako ustanove da pravis greske u voznji (krivudanje na pravom putu ili neukljucivanje zmigavca itd.) i pri tom imas cak i manje od 0,5 promila ocekuje te jos zesca kazna nego prilikom rutinske kontrole.
P.S.:
Sjeverna Rajna Vestfalija - 18.000.000 stanovnika - oko 600 mrtvih u saobracaju godisnje.
Prosta racunica daje oko 6 puta vecu vjerovatnocu pogibije na crnogorskim putevima u odnosu na njemacke sto i opravdava ovako rigorozne zakone.
Pozdrav lijevom!
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Mislim da je ovo malo pretjerano. Pa koliko, ajd da kazem starijih ljudi, ima naviku da ujtro, kuci, prije posla popije kafu i rakiju... i sad, on je pod dejstvom alkohola i ne moze da vozi. Gluposti! Nego, kao i svaki nas zakon....napise se, prepise i na vrat na nos usvoji i poslije godinu dana, radi se nanovo izmjene i dopune. Ali sve se to nekome placa
A sto se tice pogibija...vise ljudi je poginulo zato sto nema elementarne saobracajne kulture, a samim tim ni licne, cim ne vode racuna o tudjim zivotima, nego sto ih je nastradalo samo zato sto su pjani.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!
- Falco
- Grijač guma

Elementarna saobracajna kultura nije Bogom dana nego se postize rigoroznim kaznjavanjem. Zakon je prema mjeri crnogorskog drustva i apsolutno ga podrzavam.mexiko wrote:... A sto se tice pogibija...vise ljudi je poginulo zato sto nema elementarne saobracajne kulture, a samim tim ni licne, cim ne vode racuna o tudjim zivotima, nego sto ih je nastradalo samo zato sto su pjani.
Pozdrav lijevom!
- VeDzA
- Test vozač kaskader

- Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R - Location: Podgorica
Ja mislim da jeste,pocevsi od svopstvenog primjeracaesar wrote:Zakon i sankcije u zakonu nisu predvidjeni za edukaciju i podizanje svijesti. Voznja u alkoholisanom stanju je pitanje svijesti i kvaliteta obrazovnog sistema. Sa poboljsanjem edukativnih programa i marketinskom kampanjom se vise postize nego sa ovim namjenskim punjenjem budzeta. Jeste jeftinije ali... Nije se evropa naucila kulturi od stezanja sa zakonima vec nekim drugim stvarima. Koliko god izgledalo da ce se nesto postici nije tako. Jel se nesto dramaticno promjenilo kod brzih vozaca jer su kazne vece za prekoracenje brzine? Voznja bez alkohola Da ali na ovaj nacin NE.
Do prije 3-4 godine,vozio sam "eto,da nije prebrzo",a preticao sam "onamo dje mogu,otprilike",danas...druga prica.Nazalost,da bi se to postiglo,moralo je 4 puta vozacka da mi se oduzme.
Vjerovatno bih i prije prestao sa takvom voznjom,(nemojte shvatit da je to voznja glava u torbu,vec "ja sam dobar vozac,zakon je glup"
Ja se slazem,najbolje bi bilo da i nema zakona,nego da kod svih postoji svijest i savjest,ali..to je utopija.
Jos jedan primjer:vozim se autom i iza mene motor(pistaššš
Ogranicenje 50,ja vozim 55-60,na mjestu dje su male sanse da ima policije,i momak ceka i vozi iza mene 2-3 km,i tek me na isprekidanu liniju pretice
- Falco
- Grijač guma

Potpisujem!VeDzA wrote: ...to do prije 2-3 godine,tesko se moglo vidjet...
Pozdrav lijevom!
- mikeli.pg
- Silovatelj krivina

- Vozim: Honda Varadero 1000
Slazem se u potpunosti.mexiko wrote:Mislim da je ovo malo pretjerano. Pa koliko, ajd da kazem starijih ljudi, ima naviku da ujtro, kuci, prije posla popije kafu i rakiju... i sad, on je pod dejstvom alkohola i ne moze da vozi. Gluposti! Nego, kao i svaki nas zakon....napise se, prepise i na vrat na nos usvoji i poslije godinu dana, radi se nanovo izmjene i dopune. Ali sve se to nekome placaA sto se tice pogibija...vise ljudi je poginulo zato sto nema elementarne saobracajne kulture, a samim tim ni licne, cim ne vode racuna o tudjim zivotima, nego sto ih je nastradalo samo zato sto su pjani.
Yamaha... Touching your heart
- Lavlje-Srce
- Test vozač kaskader

Ovamo u Svedsku je isto nula. Imas aparat koji mjeri imas li ili nemas alkohola u krvi i kraj price. Kap ne smijes popit.
Kazne su, bez vozacke godinu dana, a ako ti se ponovo isto desi polazes ponovo nakon 2 godne i stavljaju te u registar kao alkoholicara
a sa tim dosijeom tesko da mozes vise ista u zivotu normalno radit ka coek. Eto koliko su rigorozni sto se alkohola tice.
Zalijepise nam kaznu sto nismo napravili razmak izmedju auta ne znam ni ja koliko po propisu a mi curke to nismo znali samo smo pazili
da se pravilno parkiramo. Vrcemo se kad fino...550 kruna...prijatno i dovidjenja. (60 eura)
Ovamo su najveci policajci gradjani, od njih se samo cuvaj odma te prijavljuju jesi li zafrljacio kakvi papircic ili ne daj Boze cik iz auta na ulicu
ne znas ni sto te snaslo a ove u uniformu ni ne gledas ovako....
No dje ti je sve sredjeno, lako se toga pridrzavat....Ovaj narod odje nema muke sa strujom i lebom...
Da bi sva ta kultura koju nasi pokusavaju da uvedu funckionisala moramo da imamo sredjenu drzavu i drustvo pa je lako onda imati lijepe manire.
Kazne su, bez vozacke godinu dana, a ako ti se ponovo isto desi polazes ponovo nakon 2 godne i stavljaju te u registar kao alkoholicara
a sa tim dosijeom tesko da mozes vise ista u zivotu normalno radit ka coek. Eto koliko su rigorozni sto se alkohola tice.
Zalijepise nam kaznu sto nismo napravili razmak izmedju auta ne znam ni ja koliko po propisu a mi curke to nismo znali samo smo pazili
da se pravilno parkiramo. Vrcemo se kad fino...550 kruna...prijatno i dovidjenja. (60 eura)
Ovamo su najveci policajci gradjani, od njih se samo cuvaj odma te prijavljuju jesi li zafrljacio kakvi papircic ili ne daj Boze cik iz auta na ulicu
ne znas ni sto te snaslo a ove u uniformu ni ne gledas ovako....
No dje ti je sve sredjeno, lako se toga pridrzavat....Ovaj narod odje nema muke sa strujom i lebom...
Da bi sva ta kultura koju nasi pokusavaju da uvedu funckionisala moramo da imamo sredjenu drzavu i drustvo pa je lako onda imati lijepe manire.
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
-
bokibd
- Test vozač kaskader

- Vozim: versys 1000
Sve je to liepo i super sto kazes ali ja ipak mislim da covjek ako je siromasan ne znaci da mora da se ponasa kao neki kreten, vozi ko manijak, baca smece dje mu pane na pamet,pusi tamo gdje to nije dozvoljeno, ne postuje red u posti, banci, bude neljubazan prema osoblju kafica ili restorana... kod nas je normalno da se konobar oslovljava sa "ti" a i konobari rade isto. To nisam vidio nidje nego kod nas. Ako je neko konobar i sluzi te ne znaci da je gradjanin nizeg reda. To mu je jednostavno posao.
Nije izgovor ja sam siromasan. Problem sa nama je sto smo neotesane seljacine koje zabolje za sve osim za sebe samog...
Nije izgovor ja sam siromasan. Problem sa nama je sto smo neotesane seljacine koje zabolje za sve osim za sebe samog...
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
-
SlavkoPejovic
- Test vozač kaskader

- Vozim: Aprilia Caponord 1200
Cekaj malo tamo je ok 0,5 a ovamo je ok 0 ?Falco wrote:Apsolutno podrzavam ovaj zakon. Onaj ko pije alkohol nema sta da trazi za volanom ili na motoru. Naravno da je pretjerivanje totalno netolerisanja alkohola u krvi, ali to se odnosi na one zemlje u kojima je saobracajna kultura razvijena. U Crnoj Gori je ovakakav potez neophodan da bi se smanjio broj mrtvih na putevima.
P.S.:
Sto ne odrede, i nivo secera i hormona, stereoida...cega god, jer sve to utice na koncetraciju u voznji, mozda i vise nego alkohol od 0.2-0.3...
Da ima u Vestfaliji "platija" i da je standard u smislu starosti vozila, guma, saobracajne infrastrukture, kao kod nas taj "score" bi bio mnogo drugaciji...
Naravno da alkohol i voznja ne idu zajedno ali ne treba pretjerivati u nicemu pa cak ni u ovakvim mjerama...
I stari zakon je bio restriktivan, samo da su ga u potpunosti primjenjivali ovo sigurne ne bi trebalo ( ne treba svakako), samo ce da pogodi ljude koji ne piju...t.j doci cemo u sitaciju da gubimo vozacku poene, radi naicega...