Savjeti iskusnih

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda VT750C

Savjeti iskusnih

Post by Kolasinac »

Procitao sam u temi koju je postavio novi clan iz Niksica, kako je on padao vise puta jer nije znao kako se vozi po makadamu. Prelilo me je crvenilo, jer sam shvatio da sam ja, to sto sam vozio, vozio po ravnoj Vojvodini, sa pravim putevima, rijetkim ostrim krivinama i uzbrdicama, finim asfaltom i tako dalje, te da bih poljubio zemlju vise puta nego sto sam mislio, kad bih sada bez pripreme sio na motor i krenuo po Crnoj Gori. Onda sam procitao savjet da pri preticanju vozila u situacijama kad postoji mogucnost da automobil ili bilo koje vozilo ispred nas, skrene lijevo, gledamo u prednji tocak vozila, da bismo uklonili opasnost da nas to vozilo zakaci. Ni to nijesam znao, niti bi mi kad palo na pamet. Sad malo kad razmislim, pitanje je koliko imam prava da se smatram bajkerom, makar i djelimicno, osim sto znam da upravljam motorom. Nijesam nikada vozio u koloni motora duze od nekoliko kilometara, vjerovatno postoje i tu pravila. Zato bi trebalo iskoristiti ovaj forum i u tu svrhu, kako biste nam objasnili vi, iskusniji, na sta da obratimo paznju. Nemojte da skrtarite, ko zna, mozda neko zbog vasih savjeta izbjegne onaj zloslutni posljednji podforum...
Image
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Re: Savjeti iskusnih

Post by Roki »

Nema tu neke velike teorije.
Moj ti je savjet da, kad vidis da je neko iskusniji, za njim polako u brazdu i ucis od njega.
Jos jedno: kad prvo naucis da vozis polako lako je poslije brzo vozit ;)
Pozz
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Brato čika Riki ti je sve rekao, a moj savjet bi ti bio BEZ OPREME NI DO PRODAVNICE . Kaciga ,jakna ,rukavice ,pantalone,čizme...

ps. poslednji put sam pao 1 km od kuće da nisam imao opremu sad bi mi bila godišnjica neđe. poz
+1389+
fat boy
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Opet mali strom

Post by fat boy »

Tako je Roki; počni uz nekoga i stiči svoja iskustva. Teorija je dobra stvar, ali ... :shock:

Niče Golde, ne bi neđe, no zna se... :mrgreen: pu pu pu
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma

Post by Kolasinac »

To da, ali sam mislio vise na neke prakticne savjete, ako nijesmo svi ozvuceni u kacigama, tesko da bih ja mogao znati da, primjera radi, DrMracni gleda kroz cvike i(li) vizir nekome u prednji tocak. A i da smo ozvuceni, tesko da bi iko imao zivaca da govori sve sto radi, makar ja bih se osjecao kao turisticki vodic. Ne treba meni sad savjet tipa "tu oduzmi gas", "tu se malo vise nagni", nego... nemam pojma, pasce nekome na pamet. Kao sto se pocetnicima kaze: "Uvijek sjedaj na motor i silazi sa njega sa lijeve strane, jer mu je sa desne auspuh, moze te opeci, a i nozica mu je sa lijeve, pa je tu stabilniji, manja je vjerovatnoca da ce pasti na tu stranu"... Neke sitnice o kojima ne razmisljamo previse. Ja sam prvo vozio djedovog automatika, pa APN-a, pa sam prelazio na vecu kubikazu, postepeno, ali masu stvari jos ne znam, sad cekam da mi dodje ovaj kroser a ako znam sta cu ja sa njim u neko prvo vrijeme, jad me ubio, dok stesem stomak i vratim se u formu i smrsam desetak kila, male su sanse da cu moci ista vise od uz brezuljak-niz brezuljak, a kad dodje do toga, kako da ja znam sta radi onaj ispred mene kad skoci i kako se docekuje i sl. Neke stvari se ne mogu nauciti posmatranjem iskusnijih, uz svu dobru volju. Na nesto tog tipa sam mislio, dakle, ako me shvatate...
Image
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

Evo ti da prochitash brate sve shto te zanima ;)

http://www.bjbikers.com/smf/index.php?topic=14598.0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma

Post by Kolasinac »

:clap: Tako nesto se trazi.
Image
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

I ti bi odmah da skaces...
Vozim evo 30 godina ali jos ne skocih motorom. Jesam li sto propustio...
Lijepo ti Roki rece. Vozi iza nekoga iskusnijega i kupi. Osnovno pravilo kolone je: Bez preticanja u koloni...
Postoje tri faze kvaliteta voznje. Prva, kada ne znas da vozis pa o svemu vodis racuna, druga, kada mislis da znas pa se opustis. Obicno se u ovoj fazi pada. Ako to bude laksi pad, iskustvo ce ti mnogo znaciti da predjes u trecu fazu, fazu kada znas da vozis...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma

Post by Kolasinac »

Evo sam izvukao sa http://www.bjbikers.com" onclick="window.open(this.href);return false; poneki savjet, neki sam i sam malo prokomentarisao, sto ne mora znaciti da je tako. Nadam se da ce pomoci malo.

Gledajte u glavu vozaca.
Gledanjem u pokrete glave vozaca kroz staklo ili retrovizore je dobar nacin da predvidimo nagla skretanja vozila. Vecina vozaca ne skrece dok ne pogleda u tu stranu, pa makar i ne gledao u retrovizor.
(Ovo je ako bas ne moze da se pogleda u taj tocak, mada ne mora da znaci da ce stalno kad pogleda lijevo ili desno da skrene, ali eto, makar se moze obratiti paznja na to)

Verujte svojim retrovizorima (ali nemojte da se kunete u njih)
Svakako da su retrovizori sastavni deo normalne i sigurne vožnje, ali pogled preko ramena je ipak prava stvar. Time eliminišeš mrtvi ugao.
(Ne bih ovo bas preporucio, jer je pogled na put ispred sebe majka sigurne voznje, dovoljan je kamencic da ti s**be sve, nije mi jasno kako je neko ovo stavio kao savjet za bezbjednu voznju, moguce je da postoji situacija kad se na blic mozes okrenuti, ali i tada to nije bezbjedna voznja.)

P.S. Gasho, mislim da sam rekao "kad dodje do toga" da skacem, nijesam rekao da cu odmah ili u skorije vrijeme, iskreno, nemam motor, dobio sam ovaj koji je silom prilika kroser, pa bih da ga tokom vremena koje budem mogao da ga koristim, i u mjeri u kojoj mogu, iskoristim. Inace, ja sam slow rider, ne volim ni brzinu ni vratolomije, tako da mi se, iskreno, bas i ne skace i ne prevrce, ali su mi svi savjetovali da probam da radim makar nesto, jer "to treba motoru". Naglasio sam lijepo da nemam iskustva sa tim, i valjda je logicno da necu pokusati da se lomim dok ne bude vrijeme za to, narocito ne posto sam se slomio kad sam prvi put sio na kroser. Ali je tvoj komentar na mjestu i postujem to, narocito jer sam svjestan da jos nijesam ni priblizno kvalitetan vozac.
Beži od pozicije „pored“ u raskrsnicama i iskljucenjima sa ulica.
Iako ovo zvuci prosto i benigno, po onim statistikama, najveci broj kolizija se dešava upravo na raskrsnicama i iskljucenjima sa ulica, zato beži od pozicije izmeðu vozila i ideje da se vozac setio da je omašio skretanje pa naglim pokretom cisti mrtav ugao, praveci mrtvog motociklistu.

Mazi kocnicu i kada ne kociš
Svi znate koliko cesto morate da brzo da reagujete i koliko je to „brzo“. Zato, uvek neka bar jedan prst bude na kocnici, a desna noga blizu nožne. Zlu ne trebalo.

Budite primeceni
Trudite se da Vas i vozaci i pešaci primete na ulici. Bilo bi dobro kada bi vaša oprema bila u nekim bojama koje se lako primecuju.
(Fluorescentni prsluk je ogavan, ali je za nocnu voznju dobar dodatak, zavisi od ukusa. Vodite racuna da treba da budete primijeceni a ne da budete u centru paznje, ako sklonite drugom vozacu paznju sa puta i okruzenja na vas, vise ste napravili stete nego koristi. Dovoljno je blicnuti ili kratko svirnuti)

Vozite na sredini skale obrtaljke
Zašto? Pa zato jer u tim obrtajima imate dovoljno snage da naglo ubrzate, ali i pri puštanju gasa dešava se usporavanje agregatom. Druga stvar je to što se cujete.

Saobracaj usporava? Lagano se skloni u stranu
Ovo Vam može pomoci da lakše furnete ako je potrebno. Takoðe Vas može spasiti da ne imitirate jaguarov znak na nekoj haubi koja je zaboravila da ukoci. Kada se zaustavite, 95% opasnosti dolazi odpozadi, oci u retrovizore, ruka na kvacilo, i u prvu brzinu.

Zveraj okolo.
Ako stalno zveraš unaokolo i kada nema zgodnih cica pored puta, šanse da se dese iznenaðenja su svedene na minimum. Ako znaš šta se oko tebe dešava, znaceš i šta možeš da ocekuješ. Ako planiraš da gledaš u to dupe sve dok ti vrat ne kaže da ne može više da se iskrene, onda bolje reši ostavinske papire, da tvoji nemaju problema sa imovinom. Zveraj okolo!

Skretanje iz suprotnog smera.
Ako nailazite na auto koji se iz suprotnog smera sprema da skrene preko vaše trake, budite sigurni da Vas taj auto primeti. To je samo jedna stvar i ne rešava problem koji bi mogao da se pojavi. Obratite pažnju na to koliko je zakrenuo tockove, položaj ruku na volanu i ono u šta taj vozac gleda. (Ako obojica gledate u isto dupe, trudite se da vi prvi skinete pogled) Ako vidite pomeranje, budite spremni da kocite, ubrzavate, skrecete...

Pregled podloge.
Obratite pažnju na podlogu kojom vozite. Na mestima na koima su cesta zaustavljanja, na sredini trake uglavnom bude masno, slicna stvar je na mestima gde je put talasast. Na autobuskim stajalištima, kao po pravilu, kaplje neko ulje. Pored voznog dela ulice, na krivinama uvek ima prljavštine.

Vozi u otvorenim prostorima.
Upotrebi velicinu motora i promuvaj se do nekog otvorenog prostora u gužvi. Trudi se da ne voziš stalnom brzinom, na taj nacin te vozaci u koloni primecuju kao strano telo, a ne kao deo cirkusa.

Levi palac neka samo roka.
Kada si u gužvi, slobodno se razbacuj migavcima. Malo desni, pa otkaži, malo levi. Na taj nacin ceš privuci pažnju vozila oko sebe i imace u vidu tvoje postojanje. Pominjace ti majku, uglavnom u sebi, ali ce ti instiktivno praviti prostora. A kao ti njima ne pominješ familiju ispod kacige? Bolje da se psujete u vožnji, nego da se “poljubite”.
(Opet naglasavam, ni ovo ne znaci da se treba zezati i precerati sa zmigavcima i ostalim signalima, ne treba da ljudima razbijate koncentraciju na voznju i sebe bacate u prvi plan, dovoljno je da znaju da ste tu i da ste ucesnik u saobracaju, kao i oni.)

Lepo je biti tanak! (Nemoj da je neko ovo zloupotrebio)
Velika prednost vozila koja mogu da stanu jednu traku je to što onda imaju “dve” trake u jednoj, pa mogu da idu levo i desno. To nam daje mogucnost da vidimo dalje od vozaca automobila i pre uocimo prepreke na putu.
(Fino covjek kaze, nemojte da zloupotrijebite ovo i da cek-cakate vozacima iza vas previse.)

Više nacina za izbegavanje.
Motor je lakši, upravljiviji od kola tako da uvek imamo više nacina za izbegavanje problematicnih situacija. Aj da kažemo da skoro uvek postoji nacin za izbegavanje. Izletanje na trotoar je sigurno bolja varijanta nego pod haubu jugica. (Ne racunajuæi da je na trotoaru ceta ðaka, roðenih u istom danu...) Trudite se da u glavi imate rutu za izbegavanje sranja.. ona se menja u sekundi, ali važno je da postoji...

Koristi “štit”
Ma ovo ste sigurno radili. Dve trake koje skrecu u levo, ti se montiraš u levlju i cekaš skretanje, puštaš vozilo sa tvoje desne strane da te štiti. Analogno tome i skretanje u desno... Drugo, pošto ne ludujemo po gradu (bar ja ne ludujem) sacekajte trenutak pošto se otvori zeleno, skoro uvek postoji ludak koji vata debelo narandžasto na poprecnoj ulici i ide vrlo brzo...
Image
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

tema je ok, to je i jedna od svrha foruma, da ljudi koji tek ulaze u moto svijet dobiju korisne savjete kako poceti...
e sad jako je tesko svo iskustvo ispisati, moj savjet je citaj sto vise, cesto se kroz neke sitnice ili dogadjaje kaze dosta toga...

jedna od upecatljivijih stvari koje sam ja cuo, a koja je dobar savjet je: vozi kao da si nevidljiv (gradski saobracaj)

makadam: volan drzi lagano, nikako ukoceno. laktove izbaci "napolje". ako stojis na motoru(a tako je lakse voziti off) koljenima se drzi za motor, i jos jedno od pravila enduro voznje... samo gas...

na youtubu ces naci jako mnogo snimaka o razno raznim savjetima za voznju...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply