Podgorica - Studeno

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
kalevo82
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Polar Glider - bicikleto

Podgorica - Studeno

Post by kalevo82 »

Još me drži početničko uzbuđenje. Pređoh za dvije nedjelje, bolje rec dva vikenda 600 km i prelistah desetine stranica ovog foruma. :doh:

Plan mi je bio da idem put Danilova grada, pa preko Katunske nahije dokle stignem. Čisto da malo istražujem - motor, krivine, domovinu...
Međutim, bješe Markovina pod dimom te odlučih da obrnem na drugu stranu - put Studenog, i još malo reklamiram Bjelopavlićke staze, bogaze, katune...
Skapirah da sam zaboravio fotoaparat, a da mi je u telefon manjkalo piksela, tako da skrpih od tri, četiri slike – jednu. :think:
Dakle, kroz Danilovu pjacu, preko mosta, desno pored Pažića, Sekulića, Gorice put Martnićia. Na tablu „Studeno“ lijevo i onda lagano uz brdo.

Image

Bješe Bjelopavlićka ravnica sva pod dimom od silnih požara. Ne da nam se, snijeg, poplave, požari... svako čudo na nas.
Put je usak, asfaltni uz veliki nagib i česte krivine. Za nekih 20 km, koliko ima od ravnice do Studenog savladava se blizu 1000 metara visinske razlike.

Image

Uz put ima puno skretanja i pogodnih terena sa ljubitelje offroada i kozijih staza. :dance: :think:

Image

Ne skrenuh na Studeno,nego produžih do đedovine, tačnije Ivan-ubla koji se nalazi na par kilometara odatle.
Ivan uba, kopan je ručno u doba Ivana Crnojevića čiji je ovo posjed nekad bio. Oko ubla su stoljetnje bukve.
U sred ljeta, na 40 stepeni ledna i pitka voda. Još bolje, ledno i pitko pivo, ako se spušti u njega. :naughty:
Pored bunara je u kamenu urezana sablja – spomen obilježje oficiru Miliji Kalezicu koji je bio učesnik Balkanskih ratova.

Image

Donje, je naša bukva, ostaci stoljetnje kolibe i neidentifikovani konj. Tu nedje planiram da posadim vikendicu, kad se mogne.

Image

Vratih se na glavnu džadu i produžih dalje. Nedaleko je Jankov bor i mramor vojvode Kalete iz XV vijeka – rodonačelnika svih Kalezića.
Put dalje vodi do Topolova gdje se nalazi spomen obiljžje na mjestu odakle su jedinice odreda Bijeli Pavle 1941. godine krenuli u marš na Pljevlja.

Image

Pošto obiđoh istorijske spomenike i đedovinu, krenuh nazad i svratih na Studeno. Studeno je planinski masiv na oko 1000 m nadmorske visine,
visine na kojoj se miješaju četinarsko i listopadno drveće, pa zbog povoljnih klimatskih uslova ono predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju.
Bješe naroda, vikendica... pametni ljudi, pobjegli od pustinjskih vrelina. Odvozih do planinarskog doma, jer ne bijah osposobljen i opremljen za dalje, i bandere na kojoj piše:

- Vučje 57 km
- Konjski ubao 53 km
- Kutsko brdo 37,7 km

Ko nije za takve avanture piše, Podgorica 45 km, Danilovgrad 23 km – nazad!
Odmah pored bandere je planinarski dom PSD Prekornica iz Danilovgrada koji nudi ležajeve, kuhinju, grijanje, prostor za odlaganje opreme za 3 eura po osobi,
za domaće goste i 6 eura za strane. Tako bar piše na njihovom sajtu. Pa ko voli nek izvoli.

Image

Eto još jedno moje skromno putešestvije.
Za kraj, posle sve ove zelene ljepote, $edoh u ljubičasti krevet diskoteke Central u Danilovgrad, da popijem pivo sa prijateljem iz Bjelopavlića.

Image

Google mapa

Image
Last edited by kalevo82 on 27 Aug 2012 15:35, edited 1 time in total.
Four wheels move the body.
Two wheels move the soul.
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Re: Podgorica - Studeno

Post by Bandit »

Bogomi si se zaletio dobro! Svaka cast,odlicno pises! Kad apsolviras Bjelopavlice,mogli bi kroz Ljesansku nahiju.
14:23
kalevo82
Grijač guma
Grijač guma

Post by kalevo82 »

Hvala! Katunska prvo :snooty: :D
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Svaka cast, lijepe slike i lijepo napisano. Jos da vozis enduro, pa produzis od planinarskog doma u planinu, onda bi tek uzivao u voznji i fotografisanju prirodnih ljepota. Za pocetak vise nego dobro, samo nastavi.
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Bolja je Lješanska :D
ako mi ova moja Katunjanka pročita ovo objesiće me prvo za mošnje pa za drvo :D
+1389+
kalevo82
Grijač guma
Grijač guma

Post by kalevo82 »

jovan wrote: Jos da vozis enduro, pa produzis od planinarskog doma u planinu, onda bi tek uzivao u voznji
enduro je dugoročni plan, morao sam od nečeg manjeg počet, da ne orem bradom asfalt :arrow: :arrow: :arrow: :)
Bandit
NLB Moderator

Post by Bandit »

NikGold wrote:Bolja je Lješanska :D
ako mi ova moja Katunjanka pročita ovo objesiće me prvo za mošnje pa za drvo :D
Imas pivu za ovo. Sa limunom ono ,osvezavajuce!
kalevo82
Grijač guma
Grijač guma

Post by kalevo82 »

NikGold wrote: objesiće me prvo za mošnje :D
hhahahaa opasna ti je ta katunjanka

:naughty: :naughty: prvo bjelopavlići, :snooty: pa katunska nahija, e mi je baba Vukosava (i rokijeva baba Jaglika su sestre) otle, a onda cu razmotrit za dalje :shock: :D
Bandit
NLB Moderator

Post by Bandit »

Katunska je i meni interesantna...preprosli vikenda sam bio preko Zagaraca do Ceva,nisam na Njeguse odio odavno. Moglo bi se ponovit gradivo!
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

kalevo82 wrote:
NikGold wrote: objesiće me prvo za mošnje :D
hhahahaa opasna ti je ta katunjanka

:naughty: :naughty: prvo bjelopavlići, :snooty: pa katunska nahija, e mi je baba Vukosava (i rokijeva baba Jaglika su sestre) otle, a onda cu razmotrit za dalje :shock: :D
Rokijeva je baba Raka a baba Jaglika nam dodje isto :)
Ako napravis vikendicu kod Ivanjega Ubla bicemo komsije, moja je u Borov Do.
Lijepo si ti ovo poceo, nastavi tako i pamet u glavu, uzeo si idealan motor za sticanje iskustva pa cemo, kad dodje vakat, trazit adekvatniji :)

Janka nije strah od zene a i katunjanke nijesu takve :)
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Post Reply