Planiranje putovanja

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Rvasanin
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki Versys 650

Planiranje putovanja

Post by Rvasanin »

Vrijeme je da vi iskusni naucite nas gustere kako da planiramo putovanje.
Ok, ako se bar malo bavimo logikom, znamo da moramo ponijeti sav alat za ne daj Boze (ovo je najvise zbog ovih sa BMW-om :evil: ). Ostalo je sve relativno. Neko planira do detalja, neko ne planira uopste. Uzmimo npr da se putuje ljeti, da je dovoljno toplo da se moze spavat u sator (ne mora no eto ako neko voli ili nuzda nacera), da svako posjeduje adekvatnu opremu itd. Sta treba znati? Na koje stvari obratiti paznju? Sta je to sto vam nije palo na pamet prvi ili neki naredni put, a da vam je trebalo itekako? Da li je bolje sve planirat unaprijed precizno ili se usput dogovarat (pretpostavka da ides s jos jednim kolegom bajkerom ili ne daj boze sam sa djevojkom/zenom (Roki, ovaj dio se ne odnosi na tebe :D ))? Vidim da se cesto pominje pravilo 1dan=100eur. Je li to zaista tako? Jednostavno, dajte neku sliku kako se vi licno pripremate za put od 10ak dana u inostranstvo. Koliko to traje? Da li je dovoljno da samo odaberete destinaciju pa sto bude (skuplja varijanta pretpostavljam) ili se ipak sve planira do detalja? Znam da je ovo prvo najljepse, ali da li je uvijek najbolje?
http://www.youtube.com/watch?v=--V5GIv4dkg" onclick="window.open(this.href);return false;
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Re: Planiranje putovanja

Post by SlavkoPejovic »

Sto se mene licno tice bez nekog velikog planiranja. Najosnovnija stvar je svakako da ides sa 100% ispravnim motorom. Oprema koja ti se nadje, pod obavezno kisno odijelo, alat za krpljenje guma. Napravis neku smjernicu ali nikako fiksno previse jer nikad ne znas sto, koga i kako mozes provesti dan... Doslo je vrijeme da smo svi vise manje imamo smart telefone i malo i wi fi- a (koji se po Italiji skoro pa uvjek placa), pa je smjestaj dosta lako naci, a kako si motorom jel :) smjestaj moze da bude i dalje od grada pa i cijena uglavnom drasticno pada. Sto se tice satora imaj na umu da je "kampovanje" dozvoljeno bas u kampovima... T.j. Nema kampovanja dje ti se svidi, Slovenija odavno, Hrvatska takodje. Sto se tice novaca, nekako se to uvjek primakne do 80-100 eura, ako vise vozis, gorivo, putarine, spavanje, razne ulaznice, vinjete... Sto se tice drustva mislim da je do cetiri motora maksimum.
Sustina svega (po mom skromnom misljenju) nije dje si bio vec kako si se vozio, treba sve podrediti uzitku, da pravis pauzu na mjestu koje ti se svidi, popijes kafu, stanes na kupanje, pivo... Vozis koliko se osjecas dobro...Zato ne treba praviti previse fiksan raspored. Ima i onih kojim j vaznije "cekiranje" nego
sama voznja... Dosta sam pametovao odoh sad da nesto radim... :)
supersonic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha TDM 850

Post by supersonic »

Moje skromno iskustvo u planiranju moto-vožnji je takvo da sve živo treba isplanirati. Doduše, ja je sam detaljan, pa sad ne znam koliko je ovo objektivno što ja pričam. Ali svakako, bez osnovnih rezervnih stvari za motor se ne treba ići. A to je svakako set za krpljenje guma, kišno odijelo, rezervne svjećice eventualno i prva pomoć pod obavezno. Naravno, mobilni telefon napunjen ( po mogućnosti imati 12V punjač za motor) i za početak je dovoljno. A onda, isplanirati maršutu, gdje se staje, koliko zadržava i kada se treba doći na destinaciju. To je jednostavno ono kako ja funkcionišem. nisam tip koji će stati tek tako negdje malo da iskulira. Već imam plan i držim se plana. E to razradiš kući, pa kako te volja.

Uvijek imati garderobu drugu za presvući, ukoliko se pokisne i sl. i imati kartu sa sobom. Jer kada otkaže sva tehnika, papir ne može otkazati ;)
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Uzdio si se, poginuo si, odma cu ti rec! Samo da te podrzi :)

Sto ti ja zla ocu, planiraj jedno 200e za zenu ti, to ce ti bit najpotrebnije kad se vratis :lol:
Hold your horses, man
Freeride
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Svako je različit, ja, recimo, uglavnom idem na put sam, i to iz razloga što ne znam gdje ću poć, gdje ću stat i sl. Poneki put čak i nađem povod za put (moto skup tu i tu, mogao bih da vidim društvo u tom i tom mjestu, nisam se davno vidio sa tetkom koja živi tamo i tamo, ...).

Ono, što je najvažnije, da je ,,at'' spreman i da se ne povedeš onim: ,,ma izdržaće to ovaj put, pa kada se vratim srediću to'' (ja sam tako pošao na put prošle godine i neđe u nekim brdima u BiH spao mi je lanac, jeste da nisam mislio da pređem oko 2.500 km na putu, ali ... to je bilo neiskusno). Uz dobar (tehnički ispravan) motocikl treba imati i dobru opremu koja između ostalog podrazumjeva potkapu koja pokriva i vrat (jes' da se uglavnom vozi ljeti, ali na putu ima i planinskih prevoja), kišno odjelo, reflektujući prsluk, rukavice (i jedne rezervne, obavezno), čizme (u koferu/ruksaku ne zaboraviti patike i papuče), kvalitetan donji veš, flašu vode i kako reče jedan stariji kolega: ,,motociklista nije motociklista ukoliko u prtljagu nema bar jednu rolnu toalet papira''. Ovo su sve sitnice o kojima se mnogo ne misli, a zbog nedostatka istih može put da se pretvori iz užitka u njegovu suprotnost.

Što se šatora tiče, ne znam, nemam iskustva, možda sam komformista, ali ponavljam, svi smo mi različiti (i dobro je da je tako).

Postoji i jedna izreka koja kaže: ,,Motociklista početnik odredi cilj, sjedne na motocikl, okrene se u tom pravcu i krene. Iskusni motociklista sjedne na motocikl, odredi pravac i krene''
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Meni je najbitnije da vozim sa normalnim ljudima...a mogu i sam...ipod i gas. Ne volim vojni rezim,spontanost je draz putovanja. Alat i set za krpljenje guma,oprema ,OBAVEZNO AKTIVNI VES,vlazne maramice,kes i kreditna kartica.
14:23
škaljarin
Stoper
Stoper
Vozim: afrika-varadero

Post by škaljarin »

Dobro je na put odnijed fotokopije dokumenata koje se sa pola novca(u sitnijim apoenima) nose odvojeno. Takođe ponijet i rezervne ključeve. Siguran sam da nikom ne treba obrazlagat koliko ga neprijatnosti predhodno navedeno može poštedjet. Najbolje je ne nosit pederuše nego neki prsluk sa većim džepovima ispod jakne, tako da se ni slučajno ne mogu pogubit najbitnije stvari.
Sem toga treba ponijeti nešto ljekova: protiv bolova, kapi za oči i nos, Kreme protiv opekotina i ujeda...
Uvjek treba imat vode za piće, par konzervi i čokoladica.
Lijepo je odnijet i neku količinu suvenira našeg kraja (naljepnice,magneti i sl) da se može ostavit pažljivim ljudima koje uvjek sretnemo negdje.
Bez želje da pametujem, nadam se da sugestije nekom mlađem mogu valjati.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

tacno, dobri savjeti.
moze takodje biti jako korisno, skenirati sva dokumenta i postaviti nedje na internetu, naravno sa ogranicem pristupom i ako se ne daj boze dje sta izgubi bar imas koliko toliko dokaza da nijesi terorista :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

DrMracni wrote:tacno, dobri savjeti.
moze takodje biti jako korisno, skenirati sva dokumenta i postaviti nedje na internetu, naravno sa ogranicem pristupom i ako se ne daj boze dje sta izgubi bar imas koliko toliko dokaza da nijesi terorista :)
U Njemackoj skenirana dokumenta vaze kao "pokusaj obmane sluzbenog lica" pa se adekvatno i kaznjavaju tako da je, za zapad. klasicna kopija iz raja izasla. U svakom slucaju je rezervni kljuc obavezan i po mogucnosti da je sakriven kod saputnika mada ga mnogi putnici sa kojima sam ja kontaktirao skrivaju upravo negdje na motoru
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Eh ja poznajem neke koji nemaju kljuc na motoru cak ni tablicu.
Salu na strani :D ,puno korisnih savjeta a moj predlog je napraviti neku listu pa strikiras sto si ponio jer se inace uvijek nesto zaboravi.
+1389+
Post Reply