Kriticna mjesta, u gradovima i na otvorenom putu

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Re: Kriticna mjesta, u gradovima i na otvorenom putu

Post by Gasho »

Ima toga koliko hoćeš, ali krivina kod trajekta je sasvim ok. Poslije Plužina je problem, pored odrona to što su najgore krivine u tunelima, zato svaki ulazak u mrak, ruka na kočnicu. Prema Kolašinu volim da vozim, naročito kroz kanjon. Ona dva tri veća tunela usporiš, a onda gas. Jednom me čak i neki budža u A8 sa pratnjom milicije puštio jer sam ga previše pratio. Policija me zaustavila radarom pri brzini od 140, ali sa srećnim završetkom, tako da mi kanjon ne dirate. Možda je samo do motora, Ice... :mrgreen:
Od Buljarice do Bara imate semafore na nekoliko mjesta. Regionalni vodovod će nam j... majku...
Slično je i put Ulcinja, a policije kao u priči.
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
blazo.milic
NLB Moderator
Vozim: GS1200 Adventure

Post by blazo.milic »

Mislim da je do motora, Gasho, nema druge.
Evo i ja volim taj put da provozam motorom. I meni je sasvim OK. Jedino su stvarno odroni problem.
"Jedino"! TO je veliki problem, posebno ima par krivina, koje se onako u sred njih jos poostravaju, pa ako si malo jace usao, a ti ga obori jos vise.
A iza njih ccccccc to je problem.
E da, vozaci kroz Platije. Posebno kad se priblizis Dromiri. Valjda od zelje da cim prije stignu oni mu daju po gasu i preticu i sto se preticati ne moze.

A za Ice-a, ma gospoda moj Gasho, navikla na siroke autoputeve po njemackoj i ostalim "stranjskim" zemljama dje mogu onako opusteno da :auto-dirtbike:
Jedva cekam da nedjelja dodje, amanamanamanamana da nedjelja dodje
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Moram da pomenem i kruzni tok u Niksicu, pogotovo onaj kdo pumpe.. Nikad nisam uspeo da ustavnovim ko tamo ima prednost :roll:
blazo.milic
NLB Moderator
Vozim: GS1200 Adventure

Post by blazo.milic »

E jeste taj je posebna prica, jos nekako na nivoe, hahaha, odlican je
Jedva cekam da nedjelja dodje, amanamanamanamana da nedjelja dodje
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

kopljas wrote:Moram da pomenem i kruzni tok u Niksicu, pogotovo onaj kdo pumpe.. Nikad nisam uspeo da ustavnovim ko tamo ima prednost :roll:
Djukanovici iz Rastoka, zive 200m nize... :mrgreen:

Salu na stranu, kruzni tokovi u Niksicu su decenijama funkcionisali po potpuno drugacije principu nego danas i vjerovatno je ljudima teze da se naviknu, plus, saobracajna kultura je na uzasno niskom stupnju, cak se moze reci da je nema, nego vazi valjda zakon jachega i ludjega.

Sto Gasho rece na ne znam kom forumu: U Italiji se vozi po principu "Ko zadnji stisne kocnicu, da mu umre majka!"
I kad stojim tesko me pratiti...
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Gasho wrote:Ima toga koliko hoćeš, ali krivina kod trajekta je sasvim ok.
Jeste ok, ali sam je ja jednom bas junacki ispravio, a znam da nisam jedini, jer to vece sam krenuo za HN, i kad sam stigao, zovem Dzonija iz Rezevica i i kazem mu: Uh, Dzoni, dobro sam prosao, znas li kako sam ispravio jednu krivinu!
A on: Jel onu polse trajekta! :mrgreen:

Generalno je asfalt u jako losem stanju svuda, mada, ima eto, par nekih dionica. Ni meni kanjon nije los, zatim dionica Zabljak - Pljevlja, Zabljak - Mojkovac i posebno volim Niksic-Trebinje. Ne znam jeli to zbog toga sto su to krajevi iz kojih sam porijeklom, ali od kad se popnes iznad Slanog jezere, preko Trubjele, Maocica, Vilusa do granice... Ljepota...

I ne mogu da ne pomenem, dionica puta Lipci-Grahovo... Raj.... asfalt, priroda... ma sve...
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Odlični su svi pravci koje si naveo. Šteta što je asfalt od Bara do Ulcinja dosta izglačan, ali uvijek je bio sjajan. Meni je i od Bara do Maestrala jako dobar, naročito Kufin... :mrgreen:
Što se tiče tvog ispravljanja u onoj krivini, koja stvarno dosta vara, i dolazi poslije dvije veće pravine sa obije strane, mora se biti pažljiv. Ali, apsolutno je pogrešno kočiti u samoj krivini. Ako se stisne prednja kočnica, onda se može desiti da prokliza prednji točak, što neminovno donosi pad. Ako se koči zadnjom kočnicom, po zakonu fizike, motor se ispravlja i u zavisnosti od toga da li krivina ima proširenje, zavisi ishod ove vožnje. To je u slučaju da hvataš lijevu krivinu. Ako hvataš desnu, onda te ispravljanje vodi na suprotnu kolovoznu traku, što je još opasnije. Zato ne treba kočiti u krivinama, iako vidiš da ulaziš prebrzo. Treba nastaviti i samo se nagnuti još više. Znam da je lako reći, ali to je jedini pravi naćin. Iznenadićeš se koliko još možeš više leći u krivini od onoga kako si išao do tada... :mrgreen:
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Istina moj Gasho, samo na mom motoru je teziste dosta visoko i onda mi nije svejedno da se nagnem i ako znam da moze drasticno vise da se nagne, jer vidim to po gumama.
Dzoni ili Ivan, moj motor obore na manje od jednog prsta sirine do kraja gume, a meni ce trebati jos vjezbe za to.
E da, nekako, ne znam kako, i ako mi je bio u glavi, zaboravih Kufin... :)
Mada i tamo znaju da stoje braca u plavom :)

Sto se tehnike voznje tice, u startu su me naucili da moras uci u krivinu tako da imas jos prostora da zavrnes gas i da te to iznese iz krivine, jer je cista fizika u pitanju, moras imati snage da se suprostavis sili koja te izbacuje van, Zavrnes gas, motor jos malo zalegne i prodjes kroz krivinu. Sve ja to znam, ali sad za sad radije pazim da opreznije ulazim, nego da se vadim iz govana kad dodje stani-pani ....:)
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Bulevar kroz Budvu, taj asvalt i kad je suv kliza
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

eo reklama na Eurosport, svjetsko prvenstvo u klizanju. Budvanski bulevar! a što je ono ljudi, kriminal!
generalno su nam putevi očajni, ali Kufin,.... ahh taj Kufin :mrgreen:

Gasho, Blažo.... jednog dana ću i ja porasti pa ću kupiti kamion da ne osjećam neravnine i loš asvalt :D
Post Reply