Ovaj dopis kako god bio sročen oštrije ili blaže je samo prvi korak. Naravno, ja eto sticajem okolnosti znam koliko je Lukijeva kasica prasica prazna. Da je drugačije ne bi emitovali bondove u iznosu od 200mil. Država će se svega odreći samo ne ovakvih nameta. Mislim da svi znamo koliko im je stalo do pozitivnih efekata nečega po nekog osim po budžet. Ovaj dopis je neophodan korak ali treba samo znati u kom pravcu se ide. Tri stvari su sigurne. Prva, da ovaj dopis sam neće ništa promjeniti. Drugo, dok mediji ne objave to šanse da se porez smanji su 0%. Treće, da bi mediji to objavili potrebno je biti "vidljiv".
E, to sa "vidljivošću" je najzajebatija stvar. Čim postaneš "vidljiv" dobiješ nacionalnu, etničku, političku i šta ti ja znam koju ne sve etiketu. Pravi momenat je bitan. Možda malo sa ovim razmišljanjem idem ispred sebe i vremena ali za mene je ovaj pravac logičan. Bitno je da, kako god ovo išlo potrebno je napraviti prvi korak, a to bi bio ovaj dopis. Prvi korak je uvjek najteži i najbitniji.
Akcija za smanjenje cijene registracije, putarina i sl.
- caesar
- Test vozač kaskader

- Vozim: GSX-R 1000 K6
Re: Akcija za smanjenje cijene registracije, putarina i sl.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
- viper
- Biker wannabe

- Vozim: Suzuki Burgman 650
Odlican prijedlog za peticiju,
al sam skeptican da ce to iko gore u resornom ministarstvu uzeti u obzir. Kad vec mogu da uzmu pare, zasto ih ne uzeti, pa nek su motoristi nezadovoljni koliko oce
al sam skeptican da ce to iko gore u resornom ministarstvu uzeti u obzir. Kad vec mogu da uzmu pare, zasto ih ne uzeti, pa nek su motoristi nezadovoljni koliko oce
- ice
- NLB Moderator
- Vozim: BMW S1000XR
bili smo skeptici i u vezi Sozine pa napravismo dopis, popričasmo s ljudima i juče se čuh sa čovjekom koji vodi slučaj i kaže da već rade na tome da smanje cijenu prelaska tunela za našu klasu, tako da ne možemo znat ništa dok ne probamo jelviper wrote:Odlican prijedlog za peticiju,
uglavnom, dobro je da imamo ljudi koji su spremni da pomognu i da krenemo u "napad" jer nemamo što da izgubimo
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
Vrh smo svi mi zajednoFreeman wrote:Bravo Wulfy, napokon nesto konkretno. Samo da ovi iz "vrha" podrze
Hogare, pade mi na pamet šta bi se moglo doraditi. Ova stavka sa prenosom vlasništva je zapravo protivzakonita. Naime, od kada je uveden PDV ne može se plaćati opet porez na nešto na šta je već plaćen. Iz tog razloga nigdje u EU ne postoji takva stavka već se plaća taksa (20 € u Slovoniji, a najviše u Njemačkoj, ako sam dobro razumio 60 € u u tu cifru ulazi i izrada novih tablaca i nove saobraćajne)Hogar wrote:Momci, znate da mozete uvijek racunati na mene kada je u pitanju palamu**nje drzavnim organima. Tekst je jako dobar i sto je najbitnije ima jasne reference na EU i zemlje u okruzenju (sto je, kako smo iz dopisa u vezi Sozine vidjeli da je presudno). Ice, broj imas, ajde da sjednemo i organizujemo sve sto je potrebno. Potpuno se slazem sa tobom da se ne bi smjelo "prijetiti" jer nismo u Francuskoj - to izgleda jedino tamo pali. Zapravo, jedino sto bih dodao tekstu je dodatno naglasavanje i podvlacenje pozitivnih posledica postupanja po nasem zahtjevu.
Kako se sada priblizavaju kisni i hladni dani i sve manje vremena ce se provoditi na motoru, vjerujem da je ovo prava akcija sa kojom cemo omoguciti vece zadovoljstvo i uzitak s proljeca kad posjedamo na ljute masine.
EDIT: Pored toga, mogli bi skicirati i jedno pismo MUP-u, u skladu sa onim sto smo vec pricali - gdje MUP treba da nas dozivi kao pozitivne likove, a ne kao kriminogenu grupu zrelu za sisanje, maltretiranje i sl.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- Hogar
- Test vozač kaskader

- Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.
Evo, upravo citam u jednom moto casopisu, kako u Svajcarskoj i Austriji (a uskoro ce biti tako i u Njemackoj), mozes imati vise motora, ali registrujes samo jedan - tablicu prenosis sa jednog na drugi, tj. onaj koji trenutno vozis. Roki, jel to tacno?
-
NikGold
- NLB Moderator
- Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r
Nisam Roki on ce bolje ,morash platit tehnički ali može samo jedno osiguranje naravno za skuplji motor i možeš da koristiš i za ostale . pozHogar wrote:Evo, upravo citam u jednom moto casopisu, kako u Svajcarskoj i Austriji (a uskoro ce biti tako i u Njemackoj), mozes imati vise motora, ali registrujes samo jedan - tablicu prenosis sa jednog na drugi, tj. onaj koji trenutno vozis. Roki, jel to tacno?
+1389+
- mexiko
- Test vozač kaskader

- Vozim: vozio bi , no trpim
Ja mislim da treba obratiti paznju i na stavku porez na luksuz. Ne znam kako se to gleda u EU, ali nema mi logike da je motor veci luksuz od cigara kafe i alkohola, gdje su najveci porezi na luksuz. Priznacete da nidje u EU i USA ne mozete kupiti marlboro za 2 EUR (u NY je steka 100 $), tako da bi mozda bilo dobro probati u tom pravcu da se taj porez makar smanji, jer mislim da porez na upotrebu motornih vozila tesko da ce ili smanjiti ili ga ukinuti. A sto se tice pisanja MUP-u, ne znam sto bi ste im pisali, ali ako odlucite mozda vam nesto mogu pomoci, pa eto na raspolaganju sam vam 
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
- I tebi sinko, i tebi!
- caesar
- Test vozač kaskader

Meni ovo zvuci skroz logicno. Nego, neki dan sam sasvim slucajno sjedio sa likom koji je i zagovarao i radio na ideji da se motori dodatno oporezuju. Naime, ideja im je bila da ovakvim tretmanom smanje broj motocikala na putu. Vecini je vozac na motociklu simbol opasnosti i nenormalnog ponasanja. Elem, ja njemu fino iznesem uglavnom sve sto sam na ovoj temi - podforumu procitao i da su takvi nameti u svijetu nezabiljezeni tj. "prosvijetlim ga". Kazem mu i to da nije u redu vozace sankcionisati donosenjem zakona vec ostrim sprovodjenjem "normalnih zakona" tj EU legislative od strane policije i sudstva. I cik pogodite sta mi je odgovorio? Odgovor zakonodavca: "Moj dobar drug se zakucao motorom u kontejner i jebiga kad ste neorganizovani". Kako se zove u sahu kad jedan drugog matiratemexiko wrote:Ja mislim da treba obratiti paznju i na stavku porez na luksuz. Ne znam kako se to gleda u EU, ali nema mi logike da je motor veci luksuz od cigara kafe i alkohola, gdje su najveci porezi na luksuz. Priznacete da nidje u EU i USA ne mozete kupiti marlboro za 2 EUR (u NY je steka 100 $), tako da bi mozda bilo dobro probati u tom pravcu da se taj porez makar smanji, jer mislim da porez na upotrebu motornih vozila tesko da ce ili smanjiti ili ga ukinuti. A sto se tice pisanja MUP-u, ne znam sto bi ste im pisali, ali ako odlucite mozda vam nesto mogu pomoci, pa eto na raspolaganju sam vam
U svijetlu svega ovog pade mi na pamet da bi se moglo kontaktirati nekog iz resornih ministarstava Njemacke, Holandije i Francuske (glavne baje u EU) da daju svoje razloge (siguran ssam da ih imaju napisane) zasto se motocikli tretiraju drugacije. Iz iskustva znam da obicno izadju u susret ovakvim zahtjevima bilo pojedinaca bilo organizacija. Na kraju mozda postoji neka preporuka na nivou EU iz oblasti saobracaja oko tretmana motocikala. Imaju preporuke za svakakva s...a pa zasto ne bi imali i za ovo?
AMAT VICTORIA CURAM
- Hogar
- Test vozač kaskader

- Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.
Slazem se... Ice, kad pisemo dopise?caesar wrote:U svijetlu svega ovog pade mi na pamet da bi se moglo kontaktirati nekog iz resornih ministarstava Njemacke, Holandije i Francuske (glavne baje u EU) da daju svoje razloge (siguran ssam da ih imaju napisane) zasto se motocikli tretiraju drugacije. Iz iskustva znam da obicno izadju u susret ovakvim zahtjevima bilo pojedinaca bilo organizacija. Na kraju mozda postoji neka preporuka na nivou EU iz oblasti saobracaja oko tretmana motocikala. Imaju preporuke za svakakva s...a pa zasto ne bi imali i za ovo?
A mozda bi mogli i njih da kontaktiramo: http://www.uem-moto.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
- caesar
- Test vozač kaskader

Evo sad nadjoh na netu da je FEMA zaduzena za promociju motocikala u evropi i da bi bilo dobro tamo se uclaniti pa preko njih nesto raditi. Ima sve detaljno na njinom sajtu http://www.fema-online.eu/" onclick="window.open(this.href);return false; Oni daju inace svoje sugestije EU komisiji oko ove oblasti. Evo izvoda iz njihove politike.Hogar wrote:Slazem se... Ice, kad pisemo dopise?caesar wrote:U svijetlu svega ovog pade mi na pamet da bi se moglo kontaktirati nekog iz resornih ministarstava Njemacke, Holandije i Francuske (glavne baje u EU) da daju svoje razloge (siguran ssam da ih imaju napisane) zasto se motocikli tretiraju drugacije. Iz iskustva znam da obicno izadju u susret ovakvim zahtjevima bilo pojedinaca bilo organizacija. Na kraju mozda postoji neka preporuka na nivou EU iz oblasti saobracaja oko tretmana motocikala. Imaju preporuke za svakakva s...a pa zasto ne bi imali i za ovo?
A mozda bi mogli i njih da kontaktiramo: http://www.uem-moto.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;
MISSION STATEMENT
FEMA's purpose is to promote, protect and preserve motorcycling.
FEMA's Mission is to promote riders' interests and defend riders' rights throughout Europe and globally.
To achieve that:
FEMA calls for official recognition of the positive aspects of motorcycling as practical transport, addressing social inclusion, reducing congestion and limiting the take-up of land for transport use.
FEMA promotes the positive recreational aspects of motorcycling, particularly touring as a healthy, skilful and adventurous way of travelling which benefits communities and individuals through tourism throughout Europe.
FEMA calls upon all official bodies and government departments in Europe to make generous positive provision for motorcycle-based transport and recreation in policies, planning and legislation.
FEMA accepts that road safety is important and that it is the shared responsibility of all users, vehicle manufacturers, authorities and those responsible for the infrastructure. We promote and call for positive motorcycle-based measures rather than discouraging motorcycling.
FEMA will seek to maximise its membership, comprising European national riders' rights organisations which have interests, policies and principles consistent with those of FEMA, to ensure the best possible representation for all motorcyclists.
Ova boldirana stavka mi je najinterantnija. Nasao sam i nekoliko dokumenta u kojima se krljaju sa EU oko obaveznog uvodjenja ABS na motore. Djelujku mi jako ozbiljno. Mozda bi to moga o biti prvi korak tj da nas nauce sta da kazemo mada koliko vidim iz prethodnih postova dosta je ovo ok.
AMAT VICTORIA CURAM