Uticaj K&N filtera na rad motora?

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
SteX
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 6225SMC '07

Re: Uticaj K&N filtera na rad motora?

Post by SteX »

K&N filter, + Full auspuh + (obavezno) fuel injection module = povecanje snage :D
Never Regret anything you do, because in the end those are the things that make you who you are.
http://www.facebook.com/stexmne
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Nakada je sve bilo jednostavnije. Usis (bez filtera, to se počelo ugrađivati masovnije pedesetih godina), karburator, i jedna cijev za izduv.

I dugo se mislilo da što brži protok u izduvu to bolje, što praviji usis to bolje - No, nauka napreduje i govori nam da su neka uvrežena mišljenja zablude. Pogotovo danas kada sistem usisa posjeduje komplikovanije kanale, filtere sa određenom protočnošću, ubrizgavanje, izduve sa leptirima, katalizatorom, prigušivačem i sve ispraćeno brojnim senzorima koji su podešeni da šalju signale o pravom trenutku bacanja varnice i količine i momenat ubacivanja goriva u cilindar. ,,Pobrkajte'' jedan parametar, a ostalo ne dirajte, dobili ste to da senzori šalju podatke i onda kao rezultat imate povećanu ili potrošnju gorivu ili smanjenje snage motora ili nepravilan rad ili sve to zajedno.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
mali caca
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW S1000RR 2011 trkaci motor
Ducati 748 1997 trkaci motor

Post by mali caca »

Moj iskustva sa K&N filterom za vazduh je da je bolji od fabrickog radi samo jedne stvari sto moze da se opere i traje duze. Ali i tu moze da bude problem ako ga majstor malo vise natopi ulje motor ce da radi suvise bogato radi ulja i zamasnice svecice(kod motor sa karburatorima) ,a kod motora sa direktnim ubrizgavanjem taj visak ulja u kompresionom prostoru koje izgara i izlazi na izduv ima da pobrka rad O2 senzora. E sada motor mora da bolje radi jer je usus glasniji :D zbog boljeg protoka vazduha. Sto i ne znaci da je ono sto zeli tvoj motor/agregat.
Moja licna iskustva u friziranju Supersport agregata kod Triumpha Daytone 675 i Yamahe R6 (oba agregata preko 125 ks na zadnjem tocku) da motor ima vise konja sa fabrickim filterom nego sa BMC ili K&N. Naravno uz male nijanse ,ali da budem iskren uz sve sto se preradi na agregatu + kompletan trkaci izguva i trkace gorivo sa BMC ili K&N filterom smo videli da motor moze da dobije 1ks u odnosu na fabricki filter.
E sad za ulicne vozace ja bi preporucio koji zive gde ima dosta prasine ili peska da ako koriste K&N filter obrate paznju da taj filter dobro dihtuje u kucistu jer ako ne dihtuje sve to ce da se usisa u cilindre. Preporuka je da se rubovi tela filtera koje se sastavljaju sa kucistem istog namazu tovatnom mascu ili vazelinom da bi se sprecilo gore navedeno. I da se sam filter pazljivo namasti uljem za tu namenu.
Pristojan momak, al' lud u mozak
SteX
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 6225SMC '07

Post by SteX »

koliko je meni recheno od ovih majstora odavde, aftermarket filter vazduga treba stavit samo ako se mijenja fabrichki auspuh, a sa promijenom filtera, auspuha, potreban je fuel injection Module. (ala power commander) da bi izjednachio ubrizgavanje, vazduhm, i izduv na odredjene brojeve koji su dati za motor na kojem se mijenjalo sve.
svaka pojedinachna promijena utiche na motor, poslijedice mogu da se vide tek poslije nekog vremena, ne odma ne ni za po godine al u duzem vremenu greshke u tajmingu, izduvu, ventilima mogu da se primijete na servisu.
to samo shto su meni rekli ovdje.
Never Regret anything you do, because in the end those are the things that make you who you are.
http://www.facebook.com/stexmne
Post Reply