preventiva ili represija ????

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Re: preventiva ili represija ????

Post by mexiko »

U izradi je novi zakon o bezbjednosti saobracaja, vidjecmeo sto donosi, vjerovatno vece kazne :) a sto se tice drugog, o tom potom, javaljam ako sto saznam. Dobro bi bilo na odredjenim dionicama povecati maximalnu dozvoljenu brzinu, jer za to ina uslova, ali zato povecati i kazne. bar ja tako mislim. Je ovakva ogranicenja, sigurno ne vode vecoj bezbjednosti. Jednostavno vozaci se tjeraju da voze brze. Primjer: dionica puta, Pg-Ct, od most ana sitnici do gornjih kokota. Prije rekonstrukcije, dok su bile dvije trake ogranicenje je bilo 80 km/h, poslije rekonstrukcije kad ima tri trake, ogranicenje je 70. A nije naseljeno mjesto, nema ni jedna kuca u kojoj neko zivi na toj dionici. E to je ono sto nije u redu.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

mexiko wrote:U izradi je novi zakon o bezbjednosti saobracaja
Imaš li više informacija o tome ko pravi taj zakon? Oće li opet to biti po principu "kako mali Radojica zamišlja zakon" tj. je li uključena ona radna grupa koja je donijela odluku o zabrani saobraćaja za motorcikliste ili su angažovani kakvi razboritiji i kompetentniji ljudi?
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Kako se sve svodi na statistiku evo kako je ona izgledala na našim drumovima (nemam sve godine, stavio sam podatke za one godine koje imam):

1964. godine - poginulo 32 osobe
1990. godine - poginulo 140 osoba
1991. godine - poginulo 139 osoba
1998. godine - poginulo 174 osoba
1999. godine - poginulo 146 osoba (od toga 5 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 718, a lakše 1.585 učesnika u saobraćaju
2000. godine - poginula 81 osoba (od toga 5 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 577, a lakše 1.356 učesnika u saobraćaju
2001. godine - poginulo 105 osoba (od toga 4 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 604, a lakše 1.353 učesnika u saobraćaju
2002. godine - poginula 81 osoba (od toga 3 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 554, a lakše 1.280 učesnika u saobraćaju
2003. godine - poginulo 84 osoba (od toga 5 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 436, a lakše 1.266 učesnika u saobraćaju
2004. godine - poginula 91 osoba (od toga 6 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 468, a lakše 1.282 učesnika u saobraćaju
2005. godine - poginulo 95 osoba (od toga 6 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 483, a lakše 1.459 učesnika u saobraćaju
2006. godine - poginulo 85 osoba (od toga 9 biciklista i motociklista), teže povrijeđeno 509, a lakše 1.748 učesnika u saobraćaju
2007. godine - poginulo 122 osobe (od toga 0 biciklista i 5 motociklista), teže povrijeđeno 583, a lakše 2.213 učesnika u saobraćaju
2008. godine - poginulo 112 osoba (od toga 3 biciklista i 3 motociklista), teže povrijeđeno 517, a lakše 1.956 učesnika u saobraćaju
2009. godina - poginulo 100 osoba (od toga 8 biciklista i 4 motociklista), teže povrijeđeno 497, a lakše 1.981 učesnika u saobraćaju
2010. godina - poginulo 95 osoba (od toga 1 biciklista i 11 motociklista), teže povrijeđeno 448, a lakše 1.651 učesnika u saobraćaju
2011. godina - poginulo 58 osoba

Uzroci saobraćajnih nezgoda po MUP-u:*

Na osnovu analitičkog praćenja i proučavanja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, glavni uzroci saobraćajnih nezgoda su:
1. nedovoljan nivo svijesti kod gradjana o opasnostima koje im prijete kao učesnicima u drumskom saobraćaju;
2. nizak nivo saobraćajne kulture kod učesnika u saobraćaju;
3. nepoštovanje ili nepoznavanje propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima;
4. nedovoljna obučenost – edukovanost kandidata za vozače i vozača.

Navedeni uzroci se najčešće manifestuju kroz:
1. slabu koncentraciju učesnika (vozača i pješaka) na uslove u kojima se odvija saobraćaj i na konfiguraciju terena kroz koji je izgradjen put kojim se kreću;
2. nepoštovanje prava prvenstva prolaza drugih učesnika u saobraćaju;
3. kretanje vozilom brzinom većom od dozvoljene;
4. neprilagodjavanje brzine kretanja vozila osobinama i stanju puta i drugim saobraćajnim uslovima;
5. nepropisno preticanje i obilaženje vozila;
6. upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, droga i drugih opojnih sredstava;
7. upravljanje neregistrovanim i tehnički neispravnim vozilom;
8. upravljanje vozilom prije sticanja prava na upravljanje i dr.

* - ovo je iz izvješzaja koji je pisan 2010 god., ali sam ga stavio jer vjerujem da nije mnogo promjenjeno stanje.

P.S. po crnoj statistici se vidi da je 2010 godine bio bum na tržištu motocikala :(
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

a porazavajuce sto je prosle godine valjda mart il tako nesto policija obiljezavala i cak slavila, eeeeej slavila, sto je prvi put posle 13 gpodina bio mjesec bez smrtnog ishoda u saobracaju
risk,is what makes life worth living.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Da ne otvaram novu temu:

Motoristi ne poštuju pravila

Kontrola na drumovima će narednih dana biti pojačana jer sve veći broj motorista koji ne vode računa o brzini vožnje, kazao je za Antenu M rukovodilac ekspoziture saobraćajne policije u Podgorici Ilija Janjušević.

“Motoristi su pored pješaka najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju. Naime, u svakoj nezgodi u kojoj je učestalost motociklista velika najčešće imamo povrijeđeno lice, nažalost nekad i sa smrtnim ishodom”, kazao je Janjušević.

Janjušević najavljuje i preventivne mjere.

“U aprilu ili početkom maja ćemo realizovati akciju besplatne dodjele zaštitnih kaciga motociklistima, kako bi im jednostavno dali do znanja koliki je značaj nošenje zaštitnih kaciga u slučaju najtežih saobraćajnih nesreća”, istakao je on.

Pored brzine, veliki problem predstavlja buka koju proizvode motori, a policija nema mjerač za buku.

“Nažalost pojedini motociklisti namjerno mijenjaju sistem za izduvne gasove, odnosno postavljaju auspuhe bez prigušivača i tako stvaraju veliku buku.

Jedino što možemo je da ih uputimo na vanredni tehnički pregled, gdje će se utvrditi koji je nivo buke koji prozvode”, kazao je Janjušević.

Kolika god bila zelja za motorima, Janjušević napominje da se Zakon mora poštovati.
“U svakom slučaju sankcionisaćemo bilo koji prekršaj, a posebno neprilagođenu brzinu, upravljanje motocilistima već zaštite kacige, odnosno upravljanje neregistrovanim i tehnički neispravnim motociklima, ili prije nego što je izdata vozačka dozvola za upravljanje tom kategorijom vozila”.

Za sve motoriste koji se ogluše o pravila, Zakon predviđa kazne od 30 do 150 eura.

Izvor: CdM

Niko ne pominje u koliko slucajeva su krivi vozaci motora, niko ne peta zasto se dozvoljava prodaja motora ako fabricki izduvni sistem ne zadovaoljava pravila o stvaranju buke, nego su onda krivi vozaci. Ok, za naknadno ugradjene izduve, koji stvaraju buku, svakako da treba kaznjavati. Niko ne propisuje koja vrsta kacige se moze koristiti, samo ima li kacige ili nema,...
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
mikeli.pg
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda Varadero 1000

Post by mikeli.pg »

Moja Yamaha ima dozvoljenih 98db na 6000 obrtaja.
Koga briga sto mijenjam auspuh, ako se ta granica buke ne prelazi, ili predje za 4-5 db.

U Hrvatsku su nasim bikerima trazili na granicni prelaz da ,, ga zavrnu u crveno,, pa ako im se ucini da je glasno, aj doma.

Meni ,,crveno,, pocinje na 14.000 obrtaja , i naravno da ce stvarati buku. Morat ce se zaposlit kakvi sluhista u miliciju, pa da konrtolise nivo buke.

Meni i Niku ne mogu nista , a jechimo kroz grad...svi nas cuju.
Yamaha... Touching your heart
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Mene je jedan unavidio pa me svaki drugi dan zaustavlja iako sam mu rekao da sam Db killere narucio i stalno pita sto ih nisam stavio.Jos mi dijeli savjete da ne turiram i veli "Slucajno da te nisam vidio da turiras". Jel ima neko iskustva sa ovim vanrednim tehnickim pregledima i ovakvim udarcima od policajaca. Moze li se kakva potvrda izvaditi samoinicijativno kod nekog ko vrsi tehnicki?
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

E ne znam što čovjek da kaže...definitivno da ima krivaca i među nama, ali ono što me "boli" je da niko ne shvata da su ipak motoristi (bar onaj mirniji dio) ipak žrtve na putevima. Niko od vozača, pa ni profesionalnih (vozača autobusa i kamiona) ne daje žmigavac pri skretanju, prestrojavanju i sl., a znamo svi koliko nama to znači. I šta treba da se desi da neko pooštri kontrolu ovakvih stvari? Koliko znam niko nije poginuo od previse db a od ovih stvari itekako jeste.

Naravno, treba i motoristima skrenuti pažnju i definitivno sam za najstrože kažnjavanje svih koji ne nose kacigu (i to sa hologramom).

I definitivno sam mišljenja da smo i mi mogli napraviti neku akciju, da pokažemo da nas ima više koji vodimo računa o opremi, poštujemo propise i td.
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

kad prebrojah jutros motore/skutere parkirane uz terase kafića u šetališnom/pješačkom dijelu dijelu Njegoševe, malo nas je kolkog god da nas ima!!! :(
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

tako se radi jeli ? po njegosevoj, c c c
risk,is what makes life worth living.
Post Reply