dumamo nesto ja i mracni - by sparco

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Re: dumamo nesto ja i mracni - by sparco

Post by Bandit »

poka wrote:
Bandit wrote:Podivlja' je narod. Od dobra!!! :lol:
blizu si!! ;)
Pomamio se,a pogotovu bankari !
14:23
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

Bandit wrote:
poka wrote:
Bandit wrote:Podivlja' je narod. Od dobra!!! :lol:
blizu si!! ;)
Pomamio se,a pogotovu bankari !
:D :lol: :D :clap: :dance:
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Već duže vremena razmišljam baš o ovakvim stvarima...Koliko nam je zaista potrebno sve ono što su kolege rekle,treba li zaista GS da bi se negdje krenilo ili je dovoljan recimo Versys( ne želim nikoga da uvredim,Versys mi je mnogo dobar i nadasve prakičan motor) da bi se uživalo? BokiBD išao nekoliko puta na Alpe sa Versysom i vratio se. Sad opet ode u inostranstvo sa istim motorom. Zamislite,u inostranstvo bez GS-a :o
Već dugo sam svjedok čime sve ljudi dolaze kod nas na primorje,od ultra novih motora iz BMW sekte do Vespi,Bajaja,toliko starih motora da ih više ni u enciklopedijama nema tako da lično mislim da je sve u glavi,sve je stvar psihe,ako imaš za GS,ok kupi ga i uživaj,ako nemaš,uživaj sa time čime imaš. Pa koliko stranaca ljeti dođe sa R-ovima? Na stotine,a po meni oni su najneudobniji za vožnju. Ali ljudi ih imaju i putuju. Dok si u životu omogućiš to što želiš,više nemaš vremena da to iskoristiš,tako da...vozi se čime imaš. Moj kum ima YBR 250 i čovjek se sit nauživa vožnje,da ne spominjem MNE IKONU koja utelotvoruje svu ovu filozofiju koja se spominje u ovom topic-u,Mr.Slowhand!!! Ima stari motor,nikakvu zaštitu od vjetra( u njegovom slučaju i kiše,snjega,grada,padajućih sjekira,itd,itd...) i proputovao Evropu!
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

nije da sad imam neko iskustvo u voznji motora, cak naprotiv...ali zadnjih par godina pratim vecinu aktivnijih i boljih foruma u okruzenju i mogu vam reci da je sve to istina...svi voze starije motore i mnogo vise uzivaju u voznji od nas u CG (ili mi se bar tako cini)...igrom prilika dosta sam blizak sa jednom ekipom iz BGD...par momaka i cura koji skoro svaki vikend ili bar svaki drugi idu na neku voznju po Srbiji...jbg, nemaju para za vise pa im je i Srbija super i oni se uopste ne zale, vec se sa svakog putovanja vrate napunjenih baterija spremni da narednih 15 dana provedu u smdljivim kancelarijama...slazem se sa vama koji kazu da ko ima treba da kupi jace i bolje, ali ne treba to biti prepreka za uzivanje...isti je osjecaj i na starijem motoru, barem meni ;)
SlavkoPejovic
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Aprilia Caponord 1200

Post by SlavkoPejovic »

...naravo da treba postovati 'spartanizam', t.j. Voznju na 125cc manje d i ne pominjem ( i sam sam se vozio na takvim motorom par godina) ali mi niko ne moze objasniti da je da je to prakticno u da nema ogromnih nedostatka koje jedno takvo iskustvo i dozivljaj ipak znacajno umanjuju... Ako se vec krecene na putovanje ipak neophodno je barem 350cc -500cc kod motora a kod skutera( koji su mozda i visestruko prakticniji za ove vrste putovanja) najmanje 250cc a sve to zahtijeva najmanje 20-25 ks... Starost i vrijednost istih ne dovodim u pitanje,ako je motor ispravan i u dobrom stanju nevidim ogranicenje sto se godina tice... Evo skoro sam sreo starijeg covjeka iz Indjije koji je dosao na more sa Hondom od 250 cc ali sa dobrih 33ks... Znaci ipak je neophodno imati 'malo' snage u rezervi... Imao sam 125 cc kao sto rekoh pa kad se vozis iza nekog raspalog kamiona ili autobusa i nemozes mu nista, nema sanse a smijes da krenes da ga zobilazis jer ti treba pravac od pola kilometra jos ako je malo brda :evil:
A fantazije da mora motor biti 1.000 + 100 su besmislice, nego dosta ljudi vozi motore odnosno samo 'pokazuje' motore. Tako da ,isparavan motor, novaca za 2-3 rezervoara, sendvica, i pameti u glavu...
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Post by Mikan »

Ha-pa nijesmo mi samo po pitanju motorizacije i putovanja osobeni.Samo u mom okruzenju znam desetine momaka koji razmisljaju o onom osnovnom zasta je covjek i rodjen-produzenju vrste-kao i o motorima.Znaci ako nema svoj stan ili kucu pa dobar posao pa u steku desetak hiljada eura onda nista od porodice i djece.A tek dobar auto ili motor,e bez toga nema dalje price...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Nisu svi motori, a pogotovo svi ljudi nisu isti. Sto bi Ameri rekli: Different strokes for different folks, tako da ja ne bih mnogo generelizovao.
Na R motoru se moze putovati, ali ne moze svako.
Na bicikli se moze putovati, ali ne moze svako. Ljudi koji to mogu potvrdjuju izuzetke, a ne kreiraju pravilo.
Ja ne mogu ni biciklom, ni R-om. Da li me to cini razmazenim? Mozda.

Ja se vozim iz zadovoljstva, a ne da bih se pohvalio i rekao, bio sam tamo i tamo. Dakle, ugodjaj na kraju dana mi je kad se ne osjecam do te mjere slomljenim da mrzim motor, sebe i onoga kome nagovori na put. Ugodjaj mi je kad pomislim na taj dan i sjetim se lijepih stvari, koje nisu prozete strahom i grcom.
Primjer, ovog ljeta smo otisli na turu od 500km nas 4ica sa: Afrikom Twin, Stromom 650, GS1200ADv i ja na SuzukiGSR600. Svi motori su itekako putni, sem mog. Tih 500km smo presli po lijepim crnogorskim i srpskim putevima, dje su pojedine dionice bile mokre i razrovane, a neke samo razrovane, za nekih 8-8ipo sati. Na 100km prije kraja puta Duka mi je dao Stroma, sjeo na moj motor i posle 50km smo se opet zamijenili. Komentari je bio: Svaka tebi cest, treba zivota imati za ovo. Njemu na Stromu nije nikakav problem da predje 800-1000km dnevno, to je uradio vise puta ovoga ljeta.
Kad smo stigli, meni je trebala infuzija, koliko sam umoran bio. Oni su pravili planove da izadju u grad, setaju, ovo ono. Ja sam pravio planove kako da se oporavim u naredna dva dana, kako bih mogao nazad kuci.

Moze se putovati na svemu, ali ne moze svako. Onaj ko pokusa, a ne moze, pati se. Ja necu da se patim i na duze ture cu ici kad kupim motor za to, jer ne zelim da rizikujem svoj zivot, zdravlje, i sto je jos gore, zivot i zdravlje onoga ko se vozi samnom jer ja od umora ne vladam vise motorom 100%. Kad mi se to desi, cijeli se zgrcim i onda mi vise ni fizicki bol (utrnulo tijelo) nije problem, problem mi je dusevni nemir i strah koji imam, jer se vise ne vozim, nego cekam da se slomim.

Zato biram da dalje putujem na motoru namijenjenom za to (kad ga kupim), za pocetak onom koji to zadovoljava ergonomijom, a nadalje ostalim stvarim. Ukoliko moze 1000cc i 115nM, radijalnim klijestima, abs-om, grijacen rucki, tim bolje.

Pozdrav od Razmazene Seka Perse ;)
:)
I kad stojim tesko me pratiti...
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

vala jesi svilen zaisto, gsr je super udoban i putnicki nastrojen naked ;pppp no ti malo hahahaha daj ga meni necu imat tih problema ;) a ja tebi auto sa sjedistima sa lumbalnom podrskom bose ozvucenjem duplom klimom, 1000km da predjes ne osjetis ;)

ja sam vremenom shvatio da mogu sa cim god dje god otic na put, al sobzirom da sam penzos vozac, i zanima me svaka brzina do 80 na sat nemam problema jel to 150 250 350 il vise ccm, jer svaki tolko dostigne
risk,is what makes life worth living.
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Space Director wrote:Nisu svi motori, a pogotovo svi ljudi nisu isti. Sto bi Ameri rekli: Different strokes for different folks, tako da ja ne bih mnogo generelizovao.
Na R motoru se moze putovati, ali ne moze svako.
Na bicikli se moze putovati, ali ne moze svako. Ljudi koji to mogu potvrdjuju izuzetke, a ne kreiraju pravilo.
Ja ne mogu ni biciklom, ni R-om. Da li me to cini razmazenim? Mozda.

Ja se vozim iz zadovoljstva, a ne da bih se pohvalio i rekao, bio sam tamo i tamo. Dakle, ugodjaj na kraju dana mi je kad se ne osjecam do te mjere slomljenim da mrzim motor, sebe i onoga kome nagovori na put. Ugodjaj mi je kad pomislim na taj dan i sjetim se lijepih stvari, koje nisu prozete strahom i grcom.
Primjer, ovog ljeta smo otisli na turu od 500km nas 4ica sa: Afrikom Twin, Stromom 650, GS1200ADv i ja na SuzukiGSR600. Svi motori su itekako putni, sem mog. Tih 500km smo presli po lijepim crnogorskim i srpskim putevima, dje su pojedine dionice bile mokre i razrovane, a neke samo razrovane, za nekih 8-8ipo sati. Na 100km prije kraja puta Duka mi je dao Stroma, sjeo na moj motor i posle 50km smo se opet zamijenili. Komentari je bio: Svaka tebi cest, treba zivota imati za ovo. Njemu na Stromu nije nikakav problem da predje 800-1000km dnevno, to je uradio vise puta ovoga ljeta.
Kad smo stigli, meni je trebala infuzija, koliko sam umoran bio. Oni su pravili planove da izadju u grad, setaju, ovo ono. Ja sam pravio planove kako da se oporavim u naredna dva dana, kako bih mogao nazad kuci.

Moze se putovati na svemu, ali ne moze svako. Onaj ko pokusa, a ne moze, pati se. Ja necu da se patim i na duze ture cu ici kad kupim motor za to, jer ne zelim da rizikujem svoj zivot, zdravlje, i sto je jos gore, zivot i zdravlje onoga ko se vozi samnom jer ja od umora ne vladam vise motorom 100%. Kad mi se to desi, cijeli se zgrcim i onda mi vise ni fizicki bol (utrnulo tijelo) nije problem, problem mi je dusevni nemir i strah koji imam, jer se vise ne vozim, nego cekam da se slomim.

Zato biram da dalje putujem na motoru namijenjenom za to (kad ga kupim), za pocetak onom koji to zadovoljava ergonomijom, a nadalje ostalim stvarim. Ukoliko moze 1000cc i 115nM, radijalnim klijestima, abs-om, grijacen rucki, tim bolje.

Pozdrav od Razmazene Seka Perse ;)
:)
Radza,prijatelju,moram te ispraviti. Pogrijesio si kad si napisao :"...sebe i onoga kome nagovori na put." Ovo " kome" treba razdvojeno: SEBE I ONOGA KO ME NAGOVORI NA PUT. Sa drugim se slazem. :lol:
14:23
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Space Director wrote:

Ja se vozim iz zadovoljstva, a ne da bih se pohvalio i rekao, bio sam tamo i tamo.
Upravo to,a mislim da ljude koji praktikuju ove stvari cak motori i ne zanimaju mnogo.
Kad sam bio na kampovanje s drugom u HN,dosao je par iz italije na skuteru 80 ccm,a od opreme su imali kacige,od prtljaga jedan mali centralni kofer i zastavicu italije zakacenu na njega.Na HR frumu,bio je jedan lik sto je proputovao evropu sa skuterom,i kaze da se voznjom od 40-tak km/h,najbolje upozna sa gradovima,ljudima,predjelima...da na motorima 500 ccm+ to nije moguce :? i ovakvih primjera ima masu,i tu je ta razlika,sto ti ljudi motor dozivljavaju kao obicno prevozno sredstvo,koje za 100-nak eura moze da predje evropu uzduz i popreko,i koji imaju neka druga interesovanja.
Ko kupi ADVencera i brdo opreme,po meni,nije ni malo razmazen,jednostavno ima pare da kupi zadovoljsto koji taj motor pruza.
Meni licno vise zadovoljstva priredjuje sama voznja i ritual koji to prati,jer da je suprotno,ne bismo prije dvije nedelje na Sinjajevinu isli sa tri motora,no fino dzipom ka' gospoda :)

A sto se tice starosti,radi mene moze imat milion godina,sve se to lako dovede u red ;) bitne su mi neke druge stvari na motoru...
Post Reply