Modifikacija/uljenje kvačila

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Modifikacija/uljenje kvačila

Post by caesar »

Eo posle nekih dva mjeseca na motoru mi se javio neki zvuk grebanja, struganja prilikom prebacivanja iz lera u prvu mi brzinu. I to samo između 2000rpm i 3000rpm. Problem je bio jako izražen pogotovu ako je hladan. Posle početne tuge :( usledilo je traganje za uzrokom. Malo raspitivanje pokazalo je da i još neki modeli od drugih proizvođača imaju sličan problem. Naravno prvi i jedini potreban korak je bilo učlanjenje na forum gixxer.com. Tu su se javili svi koji imaju ki moj motor sa istim problemom. Vrlo rijetka anomalija koja može a i ne mora da se javi nezavisno od kilometraže. Javljala se i na novim motorima.

Naime problem je tzv. uljenje kvačila. Riješava se jednostavnom modifikacijom kvačila koja je na modelima k8 i dalje postala fabrički standard. Proizvođač nikada nije priznao problem jer se rijetko javljao, a i ne utiče na bezbijednost u vožnji. Samo nervira. Ja sam to juče kod veeeeelikih majstora Vlada i Mladena odradio i sve funkcioniše ko podmazano :lol: Da napomenem ne samo da je taj zvuk struganja eliminisan već kvačilo mnogo ljepše radi.

Eo i linka kako da se detaljno sve odradi. Isti je postupak i kod motora drugih proizvođača. Nadam se da će i drugima ovo da riješi problem.

http://sdrv.ms/LhVAAG" onclick="window.open(this.href);return false;

P.S. Ovo je popravka koja zahtjeva par jeftinih djelova i mast za podmazivanje nekog ležaja u kvačilu koja nema ovdje da se uzme. Naravno eBay je zakon i za 5e dobijete i mast.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
fearless.rabbit
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Da.

Re: Modifikacija/uljenje kvačila

Post by fearless.rabbit »

Odlicno. Imas li nekih uopstenih savjeta za optimizaciju kvacila/mjenjaca? Nov sam na motoru i nisam siguran jesam li umislio ili ne, ali cini mi se da mijenjanje brzina moze biti lakse. Cesto nisam siguran jesam li presaltovao ili ne, je li brzina "upala" ili ne, i sveukupno mi se ne svidja kako mjenjac reaguje i sto ne mogu da procijenim sta se desava. Mozda to tako i treba, nisam siguran, ali bih svakako volio da mijenjanje brzina ucinim laksim i "tecnijim".

Prvo su zamijeniti sajlu od kvacila, i usput takodje podmazati pokretne djelove kod rucice. Ima li nesto sto bih trebao da uradim i dolje, kod same poluge mjenjaca?
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

zgazi jos koju stotinu ili hiljadu km pa gledaj uporedbu saltanja i sal zaista ima problem sa kvacilom, kvacilo jedino fizicki mzoes rucicu pribliziti, saltati na pola rucice, i podesavati visinu mjenjacke nozice
risk,is what makes life worth living.
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Post by caesar »

Kako sparco rece prodji jos koji kilometar. Ne ocekuj savrseno saltanje kao kod automobila. Svaki motor je prica za sebe. Ako i dalje budes mislio da nije u redu ulje u kvacilu promjeni i vidi lamele. Ako su za promjenu uzmi EBC ili neke isto kvalitetne. To bi moglo malo izgladiti stvari.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Ali prije svega uzmi od nekoga motor kao tvoj ,provozaj,probaj,uporedi...
14:23
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

mijenjaj svee i motor ..
+1389+
fearless.rabbit
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Da.