Pranje motora

Novosti, komentari novih i starih motora...
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Re: Pranje motora

Post by Du-Monster »

Ako me djegod na dugom putu uhiti kisa, grad ili susnjezica onda mu makinu natocam s kh7, ostavim par minuta i skinem miniwashem sa udaljenosti od metar, dva. Lanac perem petrolejom, moze i dieselom. Jeftino a ucinkovito. Ako se u datom trenutku osjecam ko Abramovic onda lanac i felne prodjem wd-om. :lol:
Inace za normalno pranje koristim motulov shampon i jelenju kozicu za finish.
Napunio monster 6 godina a jos se sjaji ko pasje mudo :mrgreen:
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

pi postao sam kao ovi sto imaju trakice na felmama, oprao sam motor i ne vozim ga jer mi zao da se isprlja
+1389+
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Trakice na felnama su bas gej momenat, a ja ih sad imam, i to crvene :D :gay-rainbowflag:
Doduse, fabricke su, pa malo lakse zivim sa time, ocu reci, tako sam rodjen :ugeek:
I kad stojim tesko me pratiti...
Asta
Stoper
Stoper
Vozim: Yamaha FZ6N

Post by Asta »

Kako se zove to sredstvo s cime se prska motor poslije pranja da sija i da se manje prlja?
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

Asta wrote:Kako se zove to sredstvo s cime se prska motor poslije pranja da sija i da se manje prlja?
Najbolje ti je isprskati ga cijeloga silikonskim sprejem. Jedna tuba kosta oko 4 EUR u auto zeti u PG, a sa njom mozes isprskati 2-3 puta. Dovoljno je jednom mjesecno.

Ne prskati: RUKOHVATE, rucice kocnica i kvacila, sjediste, prednju i zanju gumu, lanac i lancanike.

Sloj silikona je jako klizav pa bi valjalo da ostanes na motoru poslije prskanja :D Ujedno je i jako ucinkovit jer odbija vodu i prljavstinu. Sve plastike, agregat, gumena crijeva i sl izgledaju bolje nego kad je izasao iz fabrike jer potpuno obnovi boju i dobiju diskretan sjaj.
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

naglasak na ovo DISKRETAN SJAJ
+1389+
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

NikGold wrote:naglasak na ovo DISKRETAN SJAJ
Pa nije kao oni sprejevi za instrument tablu :D
Ljubishnja
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM EXC 450

Post by Ljubishnja »

BRZO!LAKO!EFIKASNO!Kupite silikon sprej jos danas po nevjerovatnoj cijeni...ako pozovete u narednih 20 dan dobicete....SILIKON SPREJ! :mrgreen:
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda VT750C

Post by Kolasinac »

Ovo mi je sad zanimljiva tema, pošto prvi put u životu (ako ne računamo Tomose ispod 50cc) ne pozajmljujem, nego imam svoj motorčić (pa samim tim moram sam i da ga perem). Znam kako se pere motor i šta smijem da skvasim a šta ne, mada sam ovdje saznao još par korisnih stvari (i ja bih oprao lanac nečim što mu jede gumice, kakve sam pameti), ali ne znam gdje mi je najbolje da pokupujem ta sredstva i koja da uzmem. Dakle, gdje da kupim:
1. nešto za čišćenje lanca i sličnih djelova,
2. nešto za čišćenje upravljača i slično,
3. nešto za ovo ostalo (rezervoar, sjedište, plastike...),
a da sve to bude kvalitetno (po mogućnosti i da ne bude preskupo)? Ako može, što preciznije objašnjenje, jer dosta vas pominje neku radnju, ali samo okvirno. Recimo, kažete da se nešto kupuje u Bloku 5, gdje redovno visim (na potezu "Nothing Hill"-"Castro" :D ), ali ja ne znam gdje je tačno ta prodavnica...

Nevezano za ovo, ali da ne otvaram novu temu zbog takve sitnice, zanima me postoji li na onoj pumpi pored autobuske aparat za mjerenje pritiska u gumama i pumpanje?
Image
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Za ciscenje lanca, lancanika i ostalih djelova zaprljanih sredstvima za podmazivanje imas cistace u spreju. Ima ih u prodavnicama moto opreme (Motul), dobro ciste i dosta su skupi. Postoje i jeftiniji univerzalni sprejevi za ciscenje kao sto su Berner, Wurth, Forch, Ravenol, Finon, WD40... a skoro jednako dobri, imas ih u prodavnicama auto djelova, Okovu, prodavnicama boja i lakova.
Za plastike i ostale djelove najbolje uzmi neki dobar auto sampon koji sadrzi vosak, dobro pere i pruza dobru zastitu.
Post Reply