Kočenje u krivinama - Trail Braking

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GSX-R 1000 K6

Re: RE: Kočenje u krivinama - Trail Braking

Post by caesar »

Roki wrote:Vidim da pominjete procente, stepene, tangese i kotangese i svasta nesto, onda nesto sto je pisa neki Englez, mora bit da je Englez jer da je pisao Ametikanac ja bi razumio najmanje 40% , bez cetiri sina osta, ali nidje ne pomenuste važe li ti proracuni za sve gume i sve brzine.
I jos nesto, vozite li se vi i po kiši posto je niko ne pomenu
Ma nema tu pocenata. Trail brake vazi za sve brzine, gume i uslove. Dakle, najveci dio kocenja prije krivine. Postepeno smanjivanje kocenja sa rastom ugla. Najveci ugao motora je na apexu gdje je kocenje palo na 0%, a gas se tada pocinje da odvija ravnomjerno. Ovo je samo za kocenje koje prati i sledeci nacin dodavnja gasa. Odmah po ulasku u krivinu gas se odvija lagano i odrzava na nekom nivou do izlaska iz krivine apexa kada se odvija agresivnije

Sent from my GSXR-1000 at the highest speed.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: Kočenje u krivinama - Trail Braking

Post by wulfy »

Jel' ko od vas vozio motocikl sa integralnim sistemom kočenja? Na njima ima mnogo manje tzv. ,,efekta ispravljanja'' te nije ni čudo da će takav sistem postati obavezan.

Na nepoznatom putu voziti sporije nego inače, e, sad koliko u procentima, što znam, neka bude minimum 30% :D , jer ko zna kakvi su elementi puta.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Kolasinac
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda VT750C

Post by Kolasinac »

wulfy wrote:Na nepoznatom putu voziti sporije nego inače, e, sad koliko u procentima, što znam, neka bude minimum 30% :D , jer ko zna kakvi su elementi puta.
Prije nekoliko dana sam odvozio od Podgorice do Kolašina preko Mateševa, nikad ranije nijesam išao tuda motorom... Čim sam se odvojio preko mosta, pretekao sam jedno, pa odmah zatim i drugo vozilo, pa mi razum prijavi da je nelogično da ja malim Kivijem pretičem dvoje kola, te skontah da vjerovatno postoji i razlog za to. Ubrzo vidim da ne postoji razlog, nego razlozi: kamikaze u autima, naročito iz suprotnog smjera (neka što sijeku krivine, nego u mojim lijevim krivinama pređu u moju traku, sviranje pred krivinu ne pomaže jer njemu trešti turbo-folk unutra), šljaka na putu, lakat krivine bez znaka ispred, u većini krivina novi sloj sa kojeg mi točak samo sklizne na stari i iscima me, jedna krivina izgleda kao blaga pa ti se odjednom put neđe iza leđa, jer u sred krivine savija oštro - užas. Do Jablana nijesam vozio na 30% nego 30 na sat. Poslije je put pregledniji, ali lošiji (tu se pojavljuju i rupe i mnogo više rizle i neki potočići preko puta, dosta je i lišća na putu...). Pogled je stvarno ljepši nego kroz Platije, ali ću dobro razmisliti kad ću opet tim putem ovako.

Što se tiče ovog načina kočenja, čisto da ne bude totalno van teme - ima logike, ali ga ja ne mogu uvježbati.
Image
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

Evo pročitah i ovu knjigu i ono od Keith Code-a. Lik koji je pisao ovu knjigu vodio je u USA Yamaha racing school. Ovo sve važi i za normalnu vožnju kolko i za trke. Tako kažu. 8-)

Vako, obje škole se slažu samo oko prebacivanja u niži stepen prenosa i tu prestaje sličnost. Naime, ono što smo vidjeli u Twist of the wrist kaže da se kočenje završava prije krivine i kad se uđe u krivinu gas se laganao i kontinuirano odvija da bi usledilo agresivnije pri izlasku iz krivine. Kočnica se ne dira :naughty: .

Ovi drugi ako sam dobro pofatao sve, kažu:

1.Gas se postepeno zatvara prije ulaska u krivinu. Ovo sabija viljušku i dozvoljava lakše hvatanje krivine. Po ulasku u krivinu gas se odvija postepeno na nivo "održavanja" i po dolasku u apex tj. kad se ugleda izlaz iz krivine odvija ravnomjerno agresivnije i tako zapravo pomaže ispravljanju motora . To je vezano za gas.

2.Kočenje se najvećim dijelom završava prije krivine. Dakle, ulazi se sa kočnicom u krivinu dok istovremeno intezitet kočenja ravnomjerno opada sa rastom ugla motora. Kompezuju se ugao i kočenje. U apexu tj. prilikom izlaska kočenje je na 0%. Ovo posledično utiče na manji radijus ili isti radijus, a veću moguću brzinu ulaska u krivinu.

3. Ubacivanje u niži stepen prenosa tj. otpuštanje kvačila prati takozvani "blip" tj. blic odvijanje/spustanje gasa da bi se kompezovao onaj trzaj kad se spušta u niži stepen prenosa. Ovj trzaj ako se ne kompezuje zna da zaključa zadnji točak pri nezgodnom nagibu i onda dolazi do proklizavanja i pada.

Kad se sve ove tri stavke preklope i saliju u jednu postaje jasno za koliko je ovo delikatno i kako desna ruka treba da je fino podešena i koordinirana sa ostalim komandama. :shock:

Šta se postiže na polju sigurnosti? Ulazak u krivinu je sigurniji jer je motor pri odabranoj brzini sa manjim nagibom, a posledično boljim grip-om koji omogućava u slučaju iznenadne situacije u krivinu bolje naglo kočenje uz kraći odziv. Akcenat je uvjek da se kočnica ne nabada već stiska/otpušta ravnomjerno. I to je tajna zašto šampioni najmanje padaju u trkama tj imaju najsigurniju vožnju. :ugeek:

Iako The Doctor drži četri prsta na kočnici ostali drže dva i to je neka generalna preporuka ali i to zavisi od stila vožnje. Sve tri stavke se vježbaju odvojeno i onda kombinuju. To je ukratko to i meni je ovo jako slično tehnici vožnje automobila pa ću pokušati polako ovo da primjenim u praksi :violin: .

Da, i da se opustim kako reče komrad Baditen :D
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

caesar wrote: Kad se sve ove tri stavke preklope i saliju u jednu postaje jasno za koliko je ovo delikatno i kako desna ruka treba da je fino podešena i koordinirana sa ostalim komandama.
Što baš podsjeća na citat iz filma 'Harley Davidson and Marlboro Man': "Moraš lagano da ga stežeš a ne da ga trzaš, nije ti to kurac" :D
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Re: RE: Kočenje u krivinama - Trail Braking

Post by caesar »

Upravo tako :D

Sent from my GSXR-1000 at the highest speed.
AMAT VICTORIA CURAM
Luchka
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW F650ST

Post by Luchka »

caesar wrote:Naime, ono što smo vidjeli u Twist of the wrist kaže da se kočenje završava prije krivine i kad se uđe u krivinu gas se laganao i kontinuirano odvija da bi usledilo agresivnije pri izlasku iz krivine. Kočnica se ne dira :naughty: .
Ne bih se bas slozio...koliko sam ja razumio, a gledao sam film nekih 10+ puta, koci se uvijek kad je potrebno, naravno treba dozirati kocnicu i biti svjestan toga da te kocenje u krivini ispravlja...
caesar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by caesar »

Image

Naravno da se koci kad se mora. Razlika je sto se u ovoj tehnici u idealnom slucaju uvjek ulazi sa kocenjem dok Keith Code kaze bez kocnice u idealnom slucaju.
AMAT VICTORIA CURAM
Falco
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: V-Strom DL 650 K9

Post by Falco »

Evo i mog priloga temi: kocenje prilagodjavam tipu voznje, tj. ako vozim agresivnije (a to radim samo na poznatom putu) onda kocim i u krivinama, ali ako se radi o turistickoj voznji (ili voznji po vlaznom asfaltu) onda je kocnica tabu tema.
A sad ce zli jezici reci:"pa Stromu ni ne treba kocnica... :lol: "
Pozdrav lijevom!
Post Reply