Strelicarstvo

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Strelicarstvo

Post by mexiko »

Evo, kako je Space Director predlozio, da otvorim topic o strelicarstvu. Svi znamo o cemu se radi - gadjanjelukom i strijelom. U strelicarstvu,kao sportu, postoji nekoliko disciplina: target, to jest gadjanje u metuna odredjenim daljinam i field gdje se gadjaju makete zivotinja na poznatim daljinama. Kod target postoji gadjanje recurve, poznatiji kao olimpijski luk i compound ili tzv. slozeni luk. Takodje se gadje i tradicionalnim lukom. Gadje se u zatvorenm prostoru (indoor)na daljinama od 18 ili 25 metara 10X6 strijela i vani(outdoor) na nekoliko daljina, takozvana FITA runda(FITA je medjunarodna strelicarska asocijacija). Znaci u jednoj FITA roundi gadje se na 30, 50, 70, 90 metara. Na olimpijskom luku od opreme moze da se mehanicki nisan, stabilizatori, rest, cliker. Na compound luku takodje ide sve ovo stim sto nisan moze da bude i opticki, uglavnom se koristi uvecanje do X2. Compoun se ne moze koristi na olimpijskim takmicenjima zbog tih tehnickih inovacija i pomagala (opticki nisan, elipse na krajevima,..). NAtezne sile luka krecu se kod olimpijskog od 18 -40,45 funti, a kod compounda i do 65 funti za takmicenje, za lovi i vise. E sad navilite as pitanjima, ako koga sto zanima. Evo link da vidite kako izgleda compoun luk https://www.vbs-archery.nl/components/c ... /15120.jpg

recurve http://images.google.com/imgres?imgurl= ... start%3D90
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Re: Strelicarstvo

Post by goku »

Meni se ovo izuzetno dopada. Ima li mozda negdje u Cg neki klub ili nesto sl. gdje bi se poblize mogao upoznati sa ovom tematikom, opremom, cijenama pa zasto i ne - obukom, vidjeti kako sve to izgleda uzivo "na djelu" itd... Mislim da je ovo jedan jako plemenit sport, a i tradicije mu ne fali... ;)
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by mexiko »

goku wrote:Meni se ovo izuzetno dopada. Ima li mozda negdje u Cg neki klub ili nesto sl. gdje bi se poblize mogao upoznati sa ovom tematikom, opremom, cijenama pa zasto i ne - obukom, vidjeti kako sve to izgleda uzivo "na djelu" itd... Mislim da je ovo jedan jako plemenit sport, a i tradicije mu ne fali... ;)
Svakako da postoji i u PG i Kotoru i Baru i HN, mislim i u BP. Sto se mene tice mozemo da se organizujemo jedan dan i da podjemo do mjesta djeu su postavljene mete (blizu Dakar pumpe u vinograde Plantaza, tuski put) pa da vidite, da probate i pitate sve sto vas interesue. U principu, moze da se kupi nova oprema za nekih 150 EUR mozda 10-20 EUR vise, koja moze da posluzi za prve korake. Kasnije ko se odluci, samo da kaze koliko para i uputi cemo ga dje da uzme. Sve ide preko interneta, sto se trgovine tice i pouzdano je, bar kod ljudi kod kojih sam ja i neki moji drugari uzimali.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

ja sam za ja sam za :D ....definitivno ocu sa pravog da predjem na gadjanje papirnih zivotinja
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Ja sam bio veceras na malu obuku i mogu vam reci, da nije nimalo naivno sto se fizickog dijela tice. A bilo koga drugog, bas nije lako pogoditi metu. Doduse, bio je mrak, pa nije bilo previse vremena, ali probacemo jos koji put.
I kad stojim tesko me pratiti...
shangry-la
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Phantom 250

Post by shangry-la »

Zanimljivo..Ja sam se bavila jedno vrijem streljastvom:) Ali,ne luk i strijela,nego zracna puska,pa pistolj.U svakom slucaju,meni se svidja ovaj sport..Treba imati vrhunsku koncentraciju i mirnocu ruke za tako nesto.Da ima u Du streljana,odmah bi pocela..:mrgreen:
U svakom slucaju sve podrske za ovakav tip sporta :clap: :shock:
Quicksilver
Stoper
Stoper
Vozim: Pegazo Strada 650

Post by Quicksilver »

I ja sam za.Pa ako bude sto bilo javljaj te.
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

javte i meni onda, jer dugo ganjam da odem na ovo, znam dok je bilo u sportskom , kad se maklo pogubio sam ih, i ne odok
risk,is what makes life worth living.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by mexiko »

Evo, obecavam, cim vrijeme dozvoli jedan od neradnih dana cu vas obavijesitti pa svi koji su zainteresovani da se organizujemo i da podjemo da vidite kako to izgleda i da probate, naravno. Mnogi ce se iznenaditi, neki prijatno, neki neprijatno. A da je dobro, dobro je. Kad pogodis metu na 50 ili 90 metara, jedinstven je osjecaj :)
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Post Reply